Centenari

Aquest és el nou escumós de llarga criança de Recaredo que homenatja el fundador del celler

Surt al mercat amb una edició molt limitada, menys de 3.000 ampolles, a un preu de 275 euros

3 min
El nou escumós Corpinnat de Recaredo té gairebé dinou anys de criança en ampolla

El nou Corpinnat es diu Homenatge a Josep Mata Capellades 2004, és una edició limitada –no arriba a les 3.000 ampolles–, està elaborat amb les varietats macabeu i xarel·lo, té una criança de més de 18 anys –gairebé fregant els 19– i surt al mercat amb un preu de 275 euros. És la novetat amb què el celler Recaredo (Sant Sadurní d’Anoia) vol celebrar que un document del 1924 certifica que Josep Mata Capellades va començar a treballar en el "xampany i experiments". Concretament saben "que feia d’aprenent de desgorjador per recomanació dels pares, que es dedicaven a la fabricació de terrissa i veien que l’ofici no donava per a un sou per al fill", expliquen els cosins Ton i Josep Mata sobre el seu avi.

En l’acte de celebració del centenari, la família ha destacat també la saviesa de Josep Mata Casanovas, germà de Ton Mata Casanovas –que va morir a finals de l’any passat–, com a mestre desgorjador, amb més de 80 anys a l’ofici. "El pare em venia a buscar a l’escola, recordo que tenia uns onze anys, i ens portava al celler, on antigament els meus avis havien tingut la bòbila per fabricar terrissa, i m’ensenyava a desgorjar l’escumós". No és una tasca senzilla, i ho demostra que cada celler té mètodes diferents. A Recaredo el desgorjat es fa manualment i el fan persones especialitzades. "Tenim comptat que desgorgem 500 ampolles en una hora entre dues persones. Al cap de l’hora es canvien aquestes dues persones i comencen la tasca dues persones més", afirma Josep Mata. Un cop desgorjat l'escumós, s’omple l’ampolla amb un vi escumós de la mateixa elaboració. Així doncs, Recaredo no congela el coll de l'ampolla com tradicionalment s'ha explicat en aquest procés, sinó que el fan manualment i a temperatura natural de les caves, 16 graus.

El nou escumós de Recaredo, elaborat amb les varietats de raïm macabeu i xarel·lo

Per continuar, la família Recaredo ha detallat que per fer la segona fermentació ells fan servir most preparat amb el mateix raïm veremat de l’escumós que preparen. És a dir, si tradicionalment s’ha explicat que la segona fermentació té lloc a l’ampolla quan s’introdueixen en un vi base llevats i sucre, ells la provoquen amb most, que té sucres naturals i que tanca el cercle de proximitat amb tot el procés. Així doncs, amb dos processos singulars, el de la segona fermentació amb most i el vi d’expedició introduït després del desgorjament, basen la distinció de la marca.

Una marca que viu un bon moment, tal com ha confessat Ton Mata, i amb la frase feia referència a la puntuació màxima que l’escumós del celler Turó d’en Mata 2001 ha aconseguit en la Guia Parker, prescriptiva de vins i escumosos. Fins al dia d’avui, cap escumós de l’Estat havia aconseguit mai els 100 punts, que només assolien els xampanys. De fet, a la guia només n’hi ha nou amb aquesta puntuació i, d'aquests nou, un és un Corpinnat, del Penedès, del celler Recaredo.

Per acabar, altres novetats que ha preparat Recaredo són els espais expositius, en què hi ha records significatius de la família, que volen ensenyar només als visitants que s'acostin al celler de Sant Sadurní d'Anoia. "Antigament tots els dies de l'any es podia entrar a visitar-lo, i recordem que fins i tot el dia de Nadal venia sempre la mateixa persona, picava el timbre, per comprar escumós", ha explicat Josep Mata, pare, i també el fill, que han recordat el nom i tot de la persona que els visitava el 25 de desembre. Una anècdota d'un celler que sempre ha sigut pioner i valent en l'elaboració dels escumosos.

stats