Obituari

Mor Antoni Mata Casanovas, president de Recaredo, impulsor de les llargues criances dels escumosos

L'any vinent, el celler del carrer de Tamarit de Sant Sadurní d'Anoia celebrarà els 100 anys d'història, data en la qual treballava Mata

2 min
Antoni Mata

Corpinnat ha perdut una figura clau dels escumosos de terrer. Antoni Mata Casanovas, president de Recaredo, ha mort aquest migdia als 81 anys de resultes d'un càncer que patia des de feia cinc anys. Amb ell s’ha perdut un personatge significatiu en el camí de l’experimentació i la llibertat d’expressivitat dels escumosos, alguns dels quals van decidir escindir-se el 2019 de la DO Cava. La família ha recordat que, des de ben petit, Antoni Mata Casanovas “remenava llevants des de dalt del bocoi a les caves fundades pel seu pare”, situades al carrer de Tamarit de Sant Sadurní d’Anoia. Es dona la circumstància que el 2024 Recaredo celebrarà els 100 anys d'història, perquè és quan el pare d'Antoni Mata Casanovas, Josep Mata Capellades, va iniciar-se com a mestre degollador. És l'inici de la passió de la família, perquè el 1924 va ser quan l'avi, Josep Mata Capellades, va començar en el món dels escumosos, tot i que va ser anys més tard que el celler es va constituir.

A la dreta, dalt d'un bocoi, Antoni Mata Casanovas, remenant els llevants, en una imatge de l'arxiu familiar.

“Veníem d’una família de terrissaires i ceramistes, i vam començar a elaborar els nostres vins escumosos amb els raïms provinents de les vinyes dels nostres avis materns”, explicava Antoni Mata, que afegia: “A mesura que observàvem la gran connexió entre el cultiu de vinya i els caves Brut Nature i de llarga criança que a nosaltres ens agradaven, més ens engrescàvem en mirar de trobar les millors finques del Penedès”. Empesos per aquesta inquietud, van anar adquirint vinyes per al celler familiar de nom Recaredo, marca amb què s’etiqueten els escumosos, mentre que els vins tranquils porten el nom de Credo.

Referències de vins tranquils i escumosos del celler Recaredo.

En el segon festival Corpinnat, el 2022, el seu fill, Ton Mata, va declarar el convenciment de l'aposta per la marca Corpinnat: “Les normes tan estrictes maten la creativitat, quan s’hauria de permetre la llibertat sempre que es complissin els paràmetres marcats en una analítica de qualitat, però res més”. Si no, “marcar què és bo i què no, és molt subjectiu, i a més porta a l’immobilisme, fet que és un perill en un celler”.

El president de Recaredo s’havia format en Enologia i Viticultura a Logronyo, Vilafranca del Penedès, Madrid, València o Valdepeñas, i viatjava per diferents territoris vitivinícoles sota la inquietud d’aprendre sobre l’elaboració. Entre els últims projectes en què treballava actualment Antoni Mata Casanovas hi havia el dels preparatius del centenari de l'any vinent, una data que li feia molta il·lusió.

stats