Seguretat alimentària
Nutrició i salut 17/07/2023

Per vacances no descuidis la nevera

Mantenir el frigorífic endreçat allarga la vida dels aliments i evita maldecaps durant l'estiu

4 min
Una persona guarda una camanyola a la nevera

BarcelonaAmb l'estil de vida que portem avui dia, què faríem sense la nevera? Pensa-hi per un moment: és una gran aliada per al dia a dia perquè allarga el temps de consum de moltes viandes i cuinats. Especialment, ara amb les calors de l'estiu, quan la nevera també es converteix en una font de grans alegries cada vegada que l'obrim i ens regala queixalades i glops ben refrescants. És en aquesta època estival quan convé ser més mirats amb aquest preuat electrodomèstic per garantir que refreda bé i, de retruc, assegurar-nos que els aliments i begudes que hi desem s'hi conserven de manera òptima.

Així que aquest estiu no descuidis la nevera, tant quan t'estàs per casa com si només tens el cap en preparar la maleta per marxar de vacances. Si mai t'has preguntat a quina temperatura s'hauria de tenir el frigorífic, què pots fer per deixar-lo a punt abans de sortir de viatge o quina és la millor manera de descongelar les gambes de l'aperitiu —espòiler: en cap cas desant-les a l'escorredor a la cuina perquè se n'ocupi la calor—, a continuació pots sortir de dubtes amb les recomanacions de Victòria Castell, que és la cap del Servei de Planificació, Auditoria i Avaluació del Risc de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

Tingues la nevera a la temperatura adequada

"L'important de cara a l'estiu és mantenir la nevera a temperatura adequada", remarca Castell. Es tracta de tenir-la a 4 °C o menys perquè és "la temperatura amb la qual es garanteix que els microorganismes, si n'hi ha, proliferin de manera molt lenta", com ara en el cas del bacteri listèria, que pot causar una infecció molt greu. Tampoc està de més recordar que cal netejar la nevera periòdicament.

Evita sobrecarregar-la perquè refredi bé

Especialment a l'estiu convé evitar sobrecarregar la nevera amb més aliments del compte. "Cal deixar espai entre els recipients i les ampolles perquè l'aire circuli i refrigeri ràpidament els aliments", indica Castell, així com evitar que toquin la part posterior, on hi ha el circuit d'aire, per garantir que l'aire fred arriba a tot el que hi tenim desat.

Estalvia't les contaminacions creuades

Els aliments crus s'han de desar a la nevera "embolcallats o en recipients ben tancats per evitar contaminacions creuades" de microorganismes, detalla Castell. La carn, el peix i el marisc, els més sensibles, a la zona més freda (2 °C - 4 °C), que acostuma a estar en el prestatge inferior. El frigorífic també pot tenir un calaix per a la fruita i verdura, dissenyat per mantenir-la a temperatura intermèdia (8 °C - 10 °C). Ara bé, per menjar un tomàquet que retingui tot el gust, millor tenir-lo fora de la nevera i posar-l'hi una mica abans de consumir-lo si es prefereix amb un punt de fred. També és important tapar bé les ampolles d'aigua i cremes o cobrir el meló obert amb film per evitar que agafin olors, així com no guardar a la nevera una llauna oberta perquè amb el fred es rovella —desa el contingut en un pot de vidre.

Mantingues una bona rotació dels aliments

De vegades remenant la nevera podem descobrir un aliment perdut al fons que, malauradament, ja s'ha fet malbé. Per evitar-ho, cal tenir "una bona rotació a la nevera", indica Castell, de manera que desem a la part del davant els envasats que tenen una data de caducitat o consum preferent més pròxima per facilitar que els consumim abans. El mateix criteri val per als productes frescos. En cas que passin els dies i no els sapiguem donar cabuda als àpats, "hi ha molts trucs per aprofitar els aliments abans no es facin malbé": fer una salsa de tomàquet, un guisat de carn o una melmelada de fruita. En el cas de l'enciam, per allargar-ne la vida neteja'l, escorre'l bé i guarda'l en una carmanyola, perquè així "es manté millor que l'enciam sencer al calaix de les verdures".

Congela el que vegis que no et menjaràs...

"Si veiem que no tindrem la capacitat per consumir els aliments, millor embolicar-los i congelar-los", recomana Castell. Així es disminueix el malbaratament alimentari i alhora s'estalvien diners. Amb caràcter general, es poden congelar la carn, el peix, el pa i les verdures (algunes millor escaldant-les prèviament). En cas que ja els hàgim descongelat, només podrem tornar-los a congelar després d'haver-los cuinat. "El que no aguanta tan bé la congelació són les fruites", recorda, especialment les que tenen molta aigua, perquè perden textura i característiques organolèptiques, cosa que també es pot experimentar amb la patata d'un guisat. El congelador l'hem de mantenir a -18 °C.

... i descongela de la millor manera: a la nevera

Potser has vist descongelar gambes, canelons o talls de carn sobre el marbre de la cuina, en un escorredor o fins i tot al sol. Per molt que tota la vida s'hagi fet així, "la manera òptima per mantenir la seguretat alimentària" és actuar amb previsió i descongelar els aliments dins la nevera, explica Castell. Posar-los en una carmanyola amb una reixeta a sota va bé perquè els líquids que desprenen no toquin l'aliment i acabi fent mala olor. Com a alternativa es pot utilitzar el microones per descongelar i, com a darrera opció, fer-ho sota un raig d'aigua en un envàs estanc perquè no es mulli el producte. En ambdós casos cal cuinar l'aliment immediatament.

Abans de marxar de vacances, revisa la nevera

Si ja acostumes a tenir la nevera neta i amb una bona rotació dels aliments, tot cuinant-los o congelant-los abans no es facin malbé, potser t'estalvies algun maldecap. Així i tot, quan preparis les vacances, inclou la nevera a la llista que cal revisar. Castell suggereix actuar amb "sentit comú": endur-nos els aliments frescos que no hàgim consumit —si marxem a la segona residència— o bé congelar-los, i mirar-nos-hi bé també amb els envasos oberts, especialment si serem a fora molts dies i són aliments que es fan malbé de seguida, com pot ser un bric de llet. De cara a la tornada, la revisió que havíem fet abans de les vacances serà molt d'agrair: "Si hem fet la feina abans, no hem de tenir cap producte malmès a la nevera".

La regla d'or de les dues hores

Amb la calor, millor minimitzar riscos a la cuina. "Els aliments, un cop cuinats, no poden estar més de dues hores a temperatura ambient", subratlla Castell. Al mateix temps, si hem preparat un guisat, per exemple, hem d'esperar que es refredi perquè si el posem calent a la nevera n'apujaria la temperatura. Una manera de resoldre aquest problema és separar el guisat en racions petites —com ara en carmanyoles— perquè es refredarà abans i fins i tot ja el tindrem a punt per congelar-ne una part. Menció especial mereixen els congelats: quan anem a comprar, és l'últim que hem d'agafar abans de passar per caixa al supermercat per procurar que estiguin com menys temps millor fora del congelador. Si a casa encetem una barra de gelat, el mateix: servim les porcions que calguin i la barra, de nou, cap al congelador.


Compte amb els ous i les salses com la maionesa

Encara que soni a disc ratllat, no ens podem estar de recordar que no hem d'abaixar la guàrdia amb els ous. Són aliments molt rics en nutrients, cosa que els fa més susceptibles de provocar una intoxicació alimentària. Per això les truites és convenient que estiguin ben quallades i, si fem maionesa casolana o posem ou a l'allioli, servir la salsa al moment o guardar-la de seguida a la nevera. "Si ens en sobra, és important consumir-la el mateix dia", avisa Castell. Per tot plegat, no és recomanable anar de pícnic i endur-se de casa l'ensalada russa amanida amb la maionesa.


stats