Els sis establiments que més estimen l’oli d’oliva verge extra
La conselleria d’Agricultura premia restaurants, cuiners i sommeliers per la divulgació d'aquest producte de proximitat

BarcelonaEn la primera gala de presentació de la Guia dels Millors Olis d’Oliva Verge Extra, els restaurants Disfrutar de Barcelona, El Sindicat de Tarrés (Garrigues) i Castell de Peralada (Alt Empordà); la botiga Oli i Sal de Barcelona; el sommelier Ferran Vila, i la consultora d’olis Anita Zachou van rebre distincions per la seva tasca en la difusió de les propietats i qualitats de l’oli d’oliva verge extra. Tots sis van remarcar la importància de la divulgació d’un producte que s’elabora amb tanta qualitat a Catalunya.
El cuiner Oriol Castro, del millor restaurant del món, el Disfrutar de Barcelona, va afirmar que en el menú de degustació sempre han apostat per portar a taula el pa i l’oli d’oliva verge extra. Com a cuiners compromesos, formen part des dels seus inicis de la beca de la denominació d’origen protegida Siurana, que concedeix beques als millors projectes presentats de les escoles de cuina. En la recollida de la distinció (una caixa amb els deu millors olis d’oliva premiats), el xef Oriol Castro va comentar que, a partir d’ara, la publicació de la guia serà "una eina d’ajuda per compartir amb els cuiners i els clients que els visiten de tot el món".
El Sindicat de Tarrés també ven olis
Per la seva banda, Òscar Balsells, del restaurant El Sindicat de Tarrés, confirmava que al seu establiment els comensals poden arribar a trobar fins a vint olis diferents, però, va assegurar, a partir d’ara n’hi posarà més encara. Al Sindicat, les ampolles d’oli també les comercialitzen: "Ens en fem un fart, de vendre’n", va dir Balsells.
Al seu torn, el sommelier Toni Gerez recollia la distinció amb trucs per practicar a casa per aprofitar les puntes de formatges que puguin quedar. "Seguiu aquests trucs: col·loqueu el formatge en un bol amb oli d’oliva verge extra i poseu-hi una branca de farigola, ja veureu que n’obtindreu un formatge extraordinari", deia Gerez, que afegia que des dels inicis del restaurant Castell de Peralada els olis d’oliva verge extra han ocupat un espai central en el menú de degustació. "Penseu que nosaltres estem molt a prop de França, i per inèrcia, els comensals que ens venen de França ens demanarien mantega, però nosaltres els oferim olis fets amb les varietats tradicionals de la denominació d’origen Empordà". Explicar el territori a través de l’oli és una carta de benvinguda del restaurant.
Sandra Stefani, propietària de la botiga de Barcelona Oli i Sal, va assenyalar que fa dinou anys que ven olis, i sempre relata als clients que el producte que tasten és de luxe. El sommelier Ferran Vila va ressaltar les grans aromes d’un oli d’oliva, i la consultora Anita Zachou va subratllar la qualitat del producte fet a Catalunya. Ho va avalar amb la seva experiència com a tastadora per a la Universitat de Jaén i com a membre del jurat dels premis als millors olis verge extra.
La gala va cloure amb les paraules del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, que va informar que treballen perquè les ampolles d’oli d’oliva verge extra, com altres aliments de proximitat, continguin a l’etiqueta un codi QR que relatarà la traçabilitat del producte. D'aquesta manera, hi hauria d'haver el màxim de transparència i informació, cosa que ara mateix no passa, com va explicar l'Ara Mengem, perquè actualment un oli produït a Jaén es pot envasar a Catalunya i a l’etiqueta hi consta l'adreça catalana, com si el producte provingués d'aquí.
El conseller també va indicar la importància de tenir prescriptors que difonguin la qualitat dels olis catalans, sobretot quan les oliveres suposen el 15% de la superfície de cultiu de casa nostra. "La història del nostre país es podria explicar a través de l’oli, i per tot això necessitem generar consumidors crítics que es preocupin per l’economia local", va dir Ordeig. Va apuntar que calen consumidors que valorin el que es produeix a prop de casa, i que les compres no depenguin del que arribi de l’altra punta del món. Per acabar, el conseller va confirmar que aquest any tornarà a celebrar-se el concurs dels millors olis, i que l'acollirà les Borges Blanques.