Els sis restaurants on em portaria a menjar un mallorquí
El títol d'aquesta peça no és gens enganyós. Vaig trucar a un mallorquí amic de la casa, l'escriptor Sebastià Alzamora, i li vaig preguntar on em portaria a menjar si fos a Mallorca i tingués ganes de menjar frit mallorquí, arròs brut o porcella rostida. I no va dubtar ni un moment a fer-me una llista suculent per sucar-hi pa. Així que la fem pública en cas que visiteu Mallorca, hi aneu sovint o, encara millor, sigueu mallorquins.
Comencem per Cal Dimoni al poble d'Algaida. És una fantàstica masia a peu de carretera. S'hi menja bé i a bon preu. Continuem amb Ses Torres, a Ariany, que disposa d'un bufet lliure, i per tant, és ideal per a carpantes i grups amplis i diversos. Després anem a Es Celler. En tenen un a Petra i un altre a Manacor. Trempó, tumbet, frit de matances, pamboli... Tots els clàssics fets amb amor.
La quarta proposta és a Vilafranca de Bonany i és Ca na Miquela de ses Teuleres. Un bar restaurant de poble zero turistificat i 100% autèntic. La cinquena recomanació és el Celler Can Font, a Sineu. Hi podreu menjar entre botes antigues. Un preciós edifici històric que també és hotel.
I per acabar, un dels fenòmens de l'illa. Es tracta de Es Cruce, també a Vilafranca de Bonany. Em diuen que és impossible trobar un mallorquí que no hi hagi passat. Recordo una crònica del mateix Alzamora explicant-ne el funcionament. El mètode de cua i les paradetes per distreure els que esperen, així com el volum de gent que atenen cada dia. Un cas únic a l'illa, perfecte per a grups grans.