Un lloc per dinar ràpid i sa al centre de Barcelona
Aquest restaurant vegetarià té una fórmula de migdia econòmica i equilibrada
Hi ha dies que senzillament has de menjar. Vull dir que no busques ni fer-te un homenatge, ni anar a un lloc gaire sofisticat. Sol passar entre setmana, en què el dinar en un dia feiner pot ser un tràmit que ha de complir tres requisits: que sigui ràpid, econòmic i que no sigui excessivament dens (tots hem experimentat el que és treballar amb la panxa pesada i la lluita heroica contra el sopor).
Doncs bé, avui us vull parlar d'un lloc que compleix a la perfecció aquests tres requisits: L'Hortet. És un restaurant vegetarià familiar que fa dècades que resol amb nota aquest "tràmit". És al carrer Pintor Fortuny, al Raval, i ha estat una de les grans descobertes des que l'ARA ha traslladat la redacció en aquest barri. Obren de dilluns a divendres per fer dinars. El degoteig de gent és constant i quan hi vas a hora punta, potser has d'esperar una mica, però no gaire, ja que tenen força taules i la gent va per feina. A banda, tenen una d'aquelles taules grosses, perfectes per compartir quan vas sol. És força reconfortant no haver de tenir-ho sempre tot reservat i planificat.
Pel que fa al menú, tenen una molt bona fórmula que s'adapta a tota classe d'estómacs. El menú complet (primer, segon i postres) val 13,40 €. Sense postres 11,40. Si sou dels meus i amb un plat i postres ja feu, en són 9,50. I el plat únic 7,50. Tret que només volguéssiu un vol de crema, que llavors val 5,50. Això em sembla un encert, perquè hi ha dies que no gires rodó i només necessites una crema de verdures. La beguda va a banda, però no és gens cara. Són preus populars per una cuina que es posa bé. Tenen abonaments de 10 menús per als més assidus.
Cada dia a la pissarra hi escriuen els plats del dia. Us n'explico uns quants perquè us en feu a la idea, però els canvien molt: amanida verda amb salsa tahina;crema de coliflor a les fines herbes, o cassoleta de favetes i cols de Brussel·les. Pel que fa als segons: seitan estofat amb patates al forn amb chimichurri de ruca al mango; pastís de patata amb bolonyesa d'espinacs i formatge vegà, o macarrons integrals amb gírgoles i crema de gorgonzola. Per a les postres: pastís de poma i ametlla; batut de fruites; poma al forn; crema de mascarpone al cafè, o el meu preferit, el lassi de mango (una mena de iogurt de beure típic de l'Índia).
És un d'aquells espais de convivència en què trobes gent molt diversa: un estudiant, un matrimoni de jubilats, dues amigues que s'expliquen la vida, una regidora de l'ajuntament, persones que dinen tranquil·lament mentre llegeixen el diari o un llibre (sí, encara queda gent que no mira el mòbil) o fins i tot periodistes de l'ARA. Aquests tipus d'establiment són molt importants perquè donen un servei fonamental a la ciutadania i quan parlem de restauració sovint no els tenim en compte. Llarga vida als bons dinars "de tràmit" d'un dimecres qualsevol.