Ampliació

Les Grands Buffets de Narbona tindrà un mercat al costat del restaurant on es podrà menjar sense reserva

Després de descartar marxar de la ciutat d’Occitània, es prepara per al futur amb nous projectes i sempre amb plats basats en la cuina del xef Auguste Escoffier

Els cuiners de la rostisseria, que preparen plats segons demanda, al moment

NarbonaLes Grands Buffets de Narbona preveu invertir 10 milions d’euros per fer salons més espaiosos i un nou espai de restauració per al qual no caldrà tenir reserva, tal com afirma el seu propietari, Louis Privat. "No creixerem en nombre de comensals que poden entrar en un dia al restaurant, que és fins a 1.000 (entre el migdia i el vespre), sinó en espais, que seran més espaiosos", explica Privat un migdia en què la Grande Confrérie du Cassoulet de Castelnaudary ha distingit el plat de la cassoulet de Les Grands Buffets (mongetes amb ànec i salsitxa) perquè el restaurant el cuina tal com va deixar escrit el cuiner francès Auguste Escoffier. El restaurant de Narbona ressalta entre la restauració d’Occitània i també de tot França com el que més factura del país, amb una xifra de 27 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Mengem Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

A partir de l’octubre Privat preveu començar-hi les obres per ampliar els salons i també per crear el que es convertirà en la gran novetat, una zona multidisciplinària en què hi haurà una botiga per comprar vins, formatges i postres; un mercat de mercats, és a dir un espai on hi haurà zones de degustació de plats, que es podran menjar sense necessitat de reservar. "No serà un espai per comprar plats per emportar, però sí que s’hi podrà menjar els plats més icònics que preparem a Les Grands Buffets", diu Privat, que afegeix que la seva idea també és que hi hagi un espai per projectar audiovisuals sobre la història del restaurant i de la cuina francesa. Tot això serà al mateix emplaçament on està situat el restaurant Les Grands Buffets, en una àrea d’oci als afores de la ciutat de Narbona, que durant anys ha estat en el punt de mirada de l’Ajuntament, que proposava altres projectes per a l’espai, i per això durant un temps s’havia dit que el restaurant podria acabar canviant de ciutat. "Res de tot això és real ara mateix, perquè el restaurant es queda a Narbona, i amb més projectes per fer-los al mateix lloc on som", relata el propietari.

Els plats que cuinen Les Grands Buffets parteixen de les receptes del llibre d'Auguste Escoffier

Però les novetats no s'acabaran a la tardor, perquè n’hi haurà una altra: per primera vegada prepararan plats amb tòfona. "Sabem que n’haurem de comprar una tona, de tòfona, per cuinar tots els plats que ens hem proposat", afirma el propietari, i amb aquest ingredient aconseguiran fer-los fil per randa com va deixar escrit el cuiner francès Auguste Escoffier. "Per exemple, la sopa de ceba la completarem amb la tòfona a partir de la tardor", explica Privat.

La vieira, com es pot menjar al bufet

Mentrestant, el restaurant continua cuinant els grans plats de la cuina tradicional francesa, que també homenatja amb quadres que commemoren el cuiner que la va fixar, Auguste Escoffier. Una altra particularitat és el fet que cada un dels plats que anuncien que preparen al moment (a la zona de la rostisseria) tenen la referència de les pàgines del llibre del xef Le guide culinaire, publicat a principis del segle XX. És el cas de l’ànec a la sang, la llebre a la royale o la llagosta a l’americana. Just aquest espai és el que capgira el concepte de bufet, tal com tradicionalment s’ha entès a casa nostra. Sí que ens hem d'aixecar per anar a buscar els plats, però, en un dels espais centrals, a l’anomenada rostisseria, es cuinen a demanda. A més, un cop s'és a taula, els cambrers estan atents per servir les copes i retirar els plats quan cal. Si es trien plats de marisc, com ara llamàntol, els cambrers també porten a taula els estris necessaris.

Un moment de la preparació de la crep feta al moment

El restaurant de Narbona també destaca per moltes altres particularitats que l’han fet popular. Té un bufet de formatges amb 111 varietats, entre els quals un català, el Muntanyola (Fundació Ampans), i la xifra l'ha convertit en el més gran del món, per la qual cosa ha entrat a formar part dels rècord Guinness. Un altre dels bufets és de foies, que els cambrers serveixen al plat a demanda, i expliquen totes les varietats que es poden triar. Una altra dada a ressaltar és la carta de vins, amb cent setanta referències, basats principalment en els de la regió del Llenguadoc, especialment de Narbona (com el celler Gérard Bertran) que es poden tastar a copes, i a preu de distribuïdor. D’aquesta manera es pot assaborir el vi que es va servir a la gala dels premis Nobel el 2018, de nom Cigalus, del celler Gérard Bertran, que a Les Grands Buffets costa trenta-nou euros l’ampolla, mentre que en altres restaurants francesos pot costar entre 300 i 500 euros, segons assegura Louis Privat. Per acabar, la secció per a llaminers, l'apartat de les postres, conté més de noranta varietats de receptes tradicionals franceses, entre les quals ocupa un espai principal la crep suzette.

El preu del bufet per persona és de 62,90 euros, amb els vins a part.

stats