Espais de tast versus bars

Els forns de pa que actuen com a bars, denunciats pel Gremi de Restauració de Barcelona

El col·lectiu diu que alguns espais de tast suposen una competència deslleial per a l'hostaleria de la Ciutat Comtal

3 min
Forn de pa amb degustació de la cadena 365, un dels denunciats pel Gremi de Restauració de Barcelona

BarcelonaEl Gremi de Restauració de Barcelona ha denunciat, a través de l'oficina virtual de tràmits de l'Ajuntament de Barcelona i amb una carta escrita a la regidora de Comerç, Raquel Gil, els forns de pa amb degustació que actuen com a bars i incompleixen "sistemàticament" les normatives que afecten la resta d'establiments. A més, el Gremi, dirigit per Roger Pallarols, subratlla “la competència deslleial” que suposen aquests forns per a la resta de bars i restaurants: “Es trenca la igualtat entre operadors, que és un dels pilars bàsics del nostre sistema bàsic, perquè en aquest cas la degustació juga amb avantatge”. Fonts municipals confirmen a l'ARA que han rebut la denúncia: "L'Ajuntament ha rebut la carta del Gremi de Restauració on es demanen mesures per respondre a les seves reiterades queixes per possibles incompliments d'establiments amb degustació, i en aquests moments està analitzant la situació".

Els motius que han portat el Gremi a fer la denúncia pública són quatre. En primer lloc, que aquests forns de pa tenen més de 20 metres quadrats i, per tant, més de 14 cadires, a la zona de degustació. En un local, el gremi hi ha arribat a comptar noranta-quatre cadires. També alerten que aquests establiments venen alcohol, malgrat que ho tenen prohibit, tant d'alta com de baixa graduació, i productes d'altres especialitats, com ara amanides, carn amb patates, iogurts, i no només les seves, que és el que tenen permès. A més, hi ofereixen menús, un concepte comercial que només està permès legalment als locals de restauració, afegeixen.

El Gremi també subratlla els sous que cobren els treballadors dels forns de pa amb degustació. “Estan cobrant 407 euros menys que el cambrer d'un bar, quan, per contra, les tasques que desenvolupen són exactament les mateixes”, afirma Pallarols. Si es té en compte el salari brut, amb les pagues extres prorratejades (és a dir, repartides proporcionalment al llarg dels dotze mesos de l'any), “la diferència per a l'empresa és de 540 euros mensuals”, assenyala.

El Gremi de Restauració de Barcelona denuncia que els forns de pa amb degustació no venen només els seus productes, que és el que marca la normativa.

Per continuar, el Gremi assenyala “els dubtes en relació amb la seguretat dels consumidors”. I és així, perquè un bar està concebut com a local de concurrència i està pensat amb mesures de seguretat. Per contra, “el forn de pa amb degustació és un comerç, en què el client entra, compra i se'n va; no està pensat per acollir clients durant un període de temps extens”, afegeix Pallarols. Continua explicant el director general del Gremi de Restauració de Barcelona que “de facto funciona com a local de concurrència pública”.

"Intrusisme professional"

Tot plegat ha portat el Gremi a exigir que la secció de degustació dels forns de pa es consideri intrusisme professional per als bars i restaurants de Barcelona. L'any 2011, l'Ajuntament i els gremis afectats van arribar a un acord per fer legals els forns amb degustació i, alhora, sotmetre'ls a certs límits. Posteriorment, el Parlament de Catalunya va avalar la normativa municipal. Ara bé, segons el Gremi de Restauració, “les normatives s'estan incomplint obertament”, i per això considera que la pregunta és per què es permet que aquests establiments la incompleixin.

Finalment, el Gremi de Restauració recorda que no és la primera vegada que fa aquesta denúncia. El 2019 ja va denunciar 50 forns de pa amb degustació de cadenes diferents i després n'hi va afegir 20 més. “La xifra és simbòlica perquè el nombre de locals supera amb escreix aquesta mostra”, afirma Pallarols, que afegeix que el mateix any va rebre una còpia de l'actuació administrativa que s'havia portat a terme “i il·lustrava" la magnitud del problema: "En el 85% dels casos, la inspecció confirmava l'incompliment que havia denunciat el Gremi”. Per acabar, el Gremi sosté que l'actuació administrativa “denota desinterès” per les actuacions, perquè els casos denunciats, i comprovats municipalment, s'han abandonat “per causes desconegudes” o bé “perquè han caducat”. 

Els incompliments dels forns de pa amb degustació, segons el Gremi de Restauració

  • Tenen més de 20 metres quadrats; per tant, més de 14 cadires, en la zona de degustació. En un local, el gremi hi ha arribat a comptar noranta-quatre cadires.
  • Hi venen alcohol, malgrat que ho tenen prohibit, tant d’alta com de baixa graduació.
  • Venen productes d’altres especialitats, com ara amanides, carn amb patates i iogurts, i no només les seves, que és el que tenen permès.
  • Hi ofereixen menús, un concepte comercial que només està permès legalment als locals de restauració.

stats