Ni un dia a casa

Cal Marçal: una visita obligada si passeu per Puig-reig

Cuina tradicional catalana on la base és la cuina de xup-xup, de temporada i de proximitat

La Queralt, el Moisès, la Montserrat i el Joan al costat de llar de foc del restaurant.
  • Adreça: carretera de Berga, 10 (Puig-reig)
  • Carta: menús de cuina catalana i producte del Berguedà
  • Obligat: vedella estofada amb bolets
  • Vi: carta curta amb propostes interessants
  • Servei: atent i proper
  • Local: hotel, restaurant i bar
  • Preu pagat per persona: 35 euros

A la carretera de Berga fa quaranta-un anys la família Sayós va obrir un bar. Van començar els pares, però amb el pas del temps els fills, Moisès i Joan, n’han agafat el relleu. L’any 1990 el bar es va convertir en restaurant. Cuina tradicional catalana on la base és la cuina de xup-xup, de temporada i de proximitat: llegums, embotit, verdura, bolets, xai i vedella de la zona. Els proveïdors majoritàriament són de Puig-reig, Casserres, Navàs, Berga... A més, a Cal Marçal tenen un petit rebost on es poden adquirir alguns dels productes que serveixen a taula.

La proposta gastronòmica es presenta en diferents menús. Nosaltres hi anem un diumenge i per això ens toca el Festiu (28,95 €). Tenim per triar vuit primers i vuit segons. Comencem amb una amanida d’enciams amb encenalls de pernil, favetes a l’oli, pinya natural i vinagreta de poma; calçots amb tempura de sípia; canelons i uns caragols, de la llista dels suggeriments, al mig de la taula per compartir.

Al menú hi ha inclòs el vi, però nosaltres en triem un de la carta. En aquest cas és el LaFou el Sender del celler amb el mateix nom. És un dels vins catalans amb una relació qualitat-preu més destacat. El nom del vi fa referència al camí que acompanya les vinyes de Mas Gabrielet a la Terra Alta.

Per als segons, carn. Tenim molt bones referències de la vedella del Berguedà i, per això, demanem un melós de vedella guisada i un plat de vedella estofada amb bolets. A més, ànec de pagès guisat amb panses i pinyons. Com podeu comprovar, ens hem cruspit una mostra d’alguns dels plats més nostrats de la cuina clàssica de casa nostra. Plats que necessiten una bona mà, un bon producte i el temps necessari. Deixem per a un altre dia -així ens obliguem a tornar-hi- tastar els famosos pèsols negres, el blat de moro escairat, les patates de muntanya i la brasa de Cal Marçal, plats molt reconeguts a la comarca. Les responsables de la bona elaboració són la Montserrat Bigas i la Queralt Solé.

Les postres també són nostrades: crema, pastís de formatge, pastís de cacau i un músic amb un meravellós porró de moscatell al mig de la taula, també per compartir. Mentre paguem el compte i esperem l’arribada del Joan Sayós fem un xarrup de ratafia: en tenen fins a deu referències per triar. Recordeu que a Cal Marçal tenen un rebost on pots comprar la ratafia, el vi, embotit, dolços o llegums.

Clientela fidel i diversa

“La inquietud i l’ambició de la família és el que els ha portat a transformar un bar de carretera en un hotel amb un restaurant de referència, però tot això no hauria estat possible sense l’acceptació i l’acompanyament de la clientela. Ells ens han empès a fer els passos endavant i sense aquest suport no hauria estat possible ser on som ara”. El Joan i el Moisès regenten el negoci familiar i, alhora, són uns totterreny, fan el que calgui en cada moment. El Joan normalment es belluga entre la sala del restaurant i la barra del bar mentre el Moisès, el germà gran, controla més la intendència, els recursos humans i els números.

Cal Marçal és un restaurant amb un producte de proximitat excel·lent i un preu molt ajustat. La família Sayós va iniciar un camí fa quaranta anys que ha estat avalat per una clientela fidel i diversa. L’experiència gastronòmica i personal va ser molt bona. Si passeu per Puig-reig, no ho dubteu, teniu un lloc de visita obligada.

stats