Premis

Així són les dues cafeteries de Barcelona que han entrat al rànquing de les millors cafeteries del món

Nomad Frutas Selectas i D·Origen Coffee Roasters han aconseguit el vint-i-cinquè i el cinquanta-cinquè lloc de la llista respectivament

Jordi Mestre, de Nomad Frutas Selectas, amb un cafè de filtre servit en les tasses identitives de la cafeteria-botiga premiada

BarcelonaEn un moment històric per al cafè, en què els preus estan pels núvols, dues cafeteries de Barcelona despunten en el rànquing de les cent millors cafeteries del món, que s’ha fet públic aquesta setmana. Són Nomad Frutas Selectas (amb dos establiments i a punt d'obrir del tercer), que s’ha situat en el vint-i-cinquè lloc, i D·Origen Coffee Roasters Barcelona, que ha aconseguit el cinquanta-cinquè. Les tres primeres posicions les ocupen cafeteries d’Austràlia (Toby’s Estate Coffee Roasters), dels Estats Units (Onyx Coffee LAB) i d'Àustria (Gota Coffee Experts).

Les cafeteres de filtre que fan servir a Nomad Frutas Selectes per fer el cafè d'especialitat

Com són les dues cafeteries? Nomad Frutas Selectas està situada al barri del Poblenou, al carrer Pujades, just al costat d’una de les obertures més esperades per a la cuina catalana, la del restaurant Gegant, amb què justament Nomad Frutas Selectas col·labora. Al capdavant de Nomad hi ha Jordi Mestre, que compta com a soci amb Fran González. La història de Nomad va començar fa just onze anys, quan Jordi Mestre va inaugurar el primer establiment de la marca, situat al passatge Sert de Barcelona. La pandèmia va fer replantejar el negoci a la marca, que havia arribat a tenir fins a quatre establiments oberts. Ara només en tenen dos, i estan  pensant en el tercer, que a partir de la primavera estarà situat al rovell de l’ou de Barcelona. El replantejament, doncs, va fer que la marca repensés el seu camí per enfocar-lo a l’exportació del cafè per tot el món, i la llista de països als quals envien el seu cafè molt a Barcelona és extensa. De fet, aquesta expertesa en torrar el cafè és el que també els ha portat a guanyar aquesta setmana mateix el campionat de cafè torrat de l’Estat, que a l’abril continuarà la fase següent a la ciutat nord-americana de Houston.

A la cafeteria del Poblenou, unes lletres escrites a la paret blanca de fora indiquen el nom de Frutas Selectas, el record d’un altre temps, i també d’una època de la cafeteria, quan també hi havia venut verdures. A fora, una banqueta de fusta, on es poden prendre els cafès, i una miqueta més enllà, al mateix carrer, gairebé davant del Gegant, taules amb cadires metàl·liques. A dins de la cafeteria, el primer senyal que demostra que el cafè és objecte de culte són les quatre cafeteres tipus Melitta, és a dir, les de filtre, amb balances que indiquen el pes exacte del cafè acabat de moldre. En un cafè de cafetera de filtre, com en tots, les aromes són tan importants com la qualitat del que es beu.

Entrepans del Nomad Frutas Selectas, elaborats per cuiners que fan cuina expressament per a la cafeteria

En una altra barra de la cafeteria, entrepans, biquinis i croissants, tots fets al forn Pa de Kilo, amb el qual també col·labora Nomad Coffee. No hi trobareu cap llesca de pa amb alvocats i, en canvi, sí entrepans de pernil. Darrere del taulell, baristes experts, que es concentren en dibuixar amb precisió flors i fulles al cafè amb llet animal o vegana. I si els cafès que heu pres us agraden, els podreu prendre a casa, per preus que oscil·len entre els dotze i els disset. De fet, el rànquing premia les cafeteries que són alhora botigues, i d’aquí que tant a Nomad com a D·Origen tinguin els cafès que hi preparen a la venda. Una altra dada: el nom de Nomad se'l va inventar en Jordi Mestre per recordar l’època que va viure a Londres com a estudiant. Entre moltes altres feines que hi va fer per viure, va ser la de recórrer els carrers amb un carretó venent cafè. Era un nòmada amb el seu carretó, però va ser allà on es va enamorar de l’ofici i de les cafeteries que tracten la beguda negra amb totes les atencions, des de l’origen fins a la tassa, passant per descomptat pel torrat del gra. I ara els preus: el cafè espresso costa 3 euros, igual que el cafè americà, el tallat i el cafè amb llet. El de filtre, 3,20, i el de filtre especial, 5. El cafè més car és el de filtre amb gel, que costa 6 euros. Tots els preus estan ben situats en una paret de fusta, i en català. Els que vulgueu cafè i dinar, al Nomad Frutas Selectes preparen menús formats per entrants (4,00) i plats principals (10,60), preparats dins de la mateixa cafeteria, que té una cuina pròpia. El dia que els vam visitar hi havia llenties amb feta i arròs; ratatouille de fonoll, tàperes, olives i carn vegana i estofat de vedella amb verdures.

La porta d'entrada de la cafeteria D·Origen de Barcelona, als baixos de la Casa Calvet

Per continuar, al carrer Casp, als baixos d’un dels edificis construïts per l’arquitecte Antoni Gaudí, la Casa Calvet, hi ha la cafeteria D·Origen Coffee Roasters Barcelona. Com a insígnia de la cafeteria, escrita a terra de l'entrada, una frase del mateix arquitecte escrita en castellà: “Primero, el amo. Después la técnica". Els cafès de filtre es combinen amb croissants de la premiada pastisseria Brunells del barri del Born, llesques de pa amb alvocat i pipes de carabassa i torrades de "pan tumaca amb pernil", tal com ho tenen escrit a la carta en català, que és de molt bon menjar, especialment per la qualitat del pa del forn Brunells i l'oli d'oliva extra verge.

Ordinadors limitats a les taules altes

A dins, a les parets, hi veureu rètols que indiquen que els ordinadors només es poden fer servir a les taules altes, perquè justament aquesta combinació és la que ressalta en la decoració: taules allargades a l'entrada de la cafeteria, que toca al carrer, i una altra al fons, amb tamborets alts, i taules rodones, petites. També us sorprendran les desenes d'ordinadors oberts de la gent que treballa amb el seu cafè negre fumejant al costat. I la sensació de tot plegat és d'espai minimalista, com també passa a Nomad Frutas Selectas. Espais despullats, senzills, amb fusta, que hi fan ressaltar més la beguda.

Entre les decoracions boniques de la cafeteria D·Origen, una porta de fusta preciosista, tancada, que dona accés a l’edifici principal, la Casa Calvet. El millor de la cafeteria és el seu sofà, atractiu, confortable, emmarcat per un mirall gegant, que és un dels espais més desitjats: és a dir, gairebé mai està buit. Els nostàlgics l’associareu amb la sèrie Friends, i els que no vau seguir les aventures dels amics que acabaven els vespres asseguts al sofà de la cafeteria Central Perk, hi veureu el lloc ideal per escarxofar-vos tot assaborint alguns dels cafès que proposa la torradora i la botiga de cafè. La curiositat: podeu passar-hi el dia prenent cafès per cinc euros, perquè la cafeteria ofereix l'opció de reomplir la tassa per una quantitat infinita per aquest preu. Si ho trobeu excessiu (el preu o la quantitat), un espresso costa dos euros; un americà, 2,50; un tallat, 2,50; un capuccino, 3,20 o 3,90. El cafè més car és el de filtre, que costa sis euros. Els rètols a les parets estan escrits en castellà i en anglès.

stats