Ni un dia a casa
Restaurants 19/10/2023

Ca l’Eudald: reivindicant el producte de la Cerdanya

El restaurant més antic d'Alp té una carta àmplia amb predomini de la cuina de muntanya

2 min
D'esquerra a dreta, l'Eudald, la Paquita, l'Adriana i el Frank al jardi del restaurant i hotel.
  • Adreça: passeig Agnès Fabra, 4, 17538 Alp
  • Carta: cuina cerdana
  • 'Must': raviolis de bolets amb formatge de cendra de Meranges
  • Vi: carta amb bona qualitat-preu
  • Servei: proper
  • Local: muntanyenc amb terrassa
  • Preu per persona: 40 euros

L'any 1972, l'Eudald Vila i la Paquita Pons van obrir l'Aerohotel Cerdanya a Alp, ara conegut com Ca l'Eudald. Poc després, els seus fills Eudald i Frank s'hi van incorporar per aprendre un ofici que els ha permès dirigir ara el negoci familiar amb la imprescindible col·laboració de l'Adriana Gubert, la dona d'en Frank. La Paquita encara apareix pel restaurant més antic d'Alp per comprovar que tot funciona bé.

La carta és molt àmplia i això dificulta la tria d'avui. Consensuem la confecció del nostre particular menú basant-nos en el producte de proximitat i els seus productors. Comencem amb una amanida de tomàquets del Berguedà, amb les varietats cor de bou i pera, acompanyats d'anxoves del Mediterrani. Continuem amb un assortiment d'embotits de Cal Pons de Llívia, verdures de l'hort de Ca l'Eudald a la brasa i uns raviolis de bolets amb formatge de cendra de Meranges.

De segon, tot i que predominen els guisats i la cuina de muntanya, ens decantem per la carn de la Cerdanya a la brasa: botifarra de Llívia, xai de la Ramaderia Bertran de Ger i vedella de la Casa Cerdanya de Josep Altimiras, criada a la muntanya del Cadí. Una carn molt ben acompanyada per una escalivada que mereix ser destacada i unes patates al caliu de Cal Gintó de Mosoll que culminen una graellada espectacular. Després d'això no podem dir ni fava i de postres només som capaços d'engolir un petit tall de pastís casolà de xocolata amb gelat de vainilla.

El vi d'avui ens ha servit per gaudir encara més d'un àpat a la frontera d'un estiu que s'ha fet llarg i d'una tardor a la qual li ha costat treure el cap. El Loidana és un priorat fresc del Celler Marco Abella de Porrera dirigit per David Marco (net del fundador) i la seva dona, Olivia Bayés.

És l'hora del gintònic! A Ca l'Eudald, més enllà dels menjadors típicament muntanyencs, tenen el privilegi de comptar amb una confortable terrassa que s'omple sempre que fa bon temps. Seiem amb l'Eudald, el Frank i l'Adriana per saber una mica més d'aquest projecte iniciat pels pares. "Tenim una carta bastant uniforme amb la variabilitat del producte de temporada. Hi ha clàssics que perduren tot l'any i segons l'època anem incorporant els plats de caça, de bolets...", ens comenta l'Eudald com a responsable de la cuina. L'Adriana s'encarrega més de l'hotel i en Frank és a tot arreu. Reivindiquen la qualitat del producte, la majestuositat del territori i, sobretot, no s'estan per romanços: "El trinxat no el fem a l'estiu per principi. El trinxat només es pot fer amb la col d'hivern tocada pel gel". Paraula de cerdans.

La cuina de la Cerdanya mereix mil visites. Nosaltres, gràcies a persones com l'Eudald, el Frank i l'Adriana, continuarem descobrint i tastant plats de productes propis del territori reivindicats amb orgull.

Recorda que la millor opció per gaudir d'aquesta proposta gastronòmica són els serveis de Renfe Rodalies

stats