Ni un dia a casa

Un Barrio Pesquero enmig de la ciutat

Una fregidora, una paella, bon oli i producte fresc i de qualitat, la fórmula senzilla magistral d'El Pescadito Frito

Ni un dia a casa, restaurant El Pescadito Frito, a la fotografia l Oscar i el Jesus a la porta del restaurant, carrer Villarroel 110, Barcelona.
  • Adreça: Carrer de Villarroel, 110 08011 Barcelona
  • Carta: Peix fresc de platja
  • Obligat: Gamba vermella de Huelva
  • Vi: Carta limitada, però suficient
  • Servei: Personal i atent
  • Local: Petit i acollidor
  • Preu pagat per persona: 40 €

En Jesús va néixer a la Barceloneta fa seixanta-set anys, exactament al carrer Grau i Torras a tocar de la platja de Sant Miquel. En aquest punt neuràlgic del barri hi havia un munt de guinguetes que van ser enderrocades per la llei de costes a principis dels noranta per construir-hi el passeig Marítim. El somni olímpic recuperava la platja amb un passeig a nivell del mar i esborrava a cop d’excavadora una imatge icònica del litoral barceloní. El nostre amfitrió és fill de l’antic barri dels pescadors de Barcelona, és propietari d'El Pescadito Frito i els seus cognoms són Barrio Pesquero. I no és conya!

Trobem al Jesús una mica allunyat del mar, al carrer Villarroel molt a prop del teatre que es distingeix per programar gran part de la dramatúrgia contemporània catalana. A El Pescadito Frito els protagonistes són el peix de platja i una fregidora. No tenen cuina. Menjarem peix fregit i quatre coses a la planxa. Li diem al Jesús que ens porti el que vulgui i l’Òscar Martin, el seu fillol, serà l’encarregat de fregir-ho. La carta és bàsica i no es compliquen la vida. Comencem amb una cervesa, llagostins cuits, escopinyes i cloïsses. Sense temps per aturar-nos arriba l’hora de mesurar el talent de l’Òscar a la fregidora: peixet fregit, sèpia blanca, calamarsons i xanguet. Saborós, gens oliós i sense olor de fritanga. Una classe magistral d’una cosa aparentment tan simple és digne d’elogi.

Acabem la proposta del Jesús amb un plat de gamba vermella de Huelva meravellosa (es menja tot) i unes sardines a la planxa que ens recorden que no som tan lluny d’aquelles guinguetes que van desaparèixer fa més de trenta anys. El vi per a aquest àpat és el Masia la Sala, un vi ecològic del Penedès fet amb les varietats xarel·lo, macabeu i chardonnay i elaborat al celler Domènech i Vidal. Seguint l’ideari de no complicar-se la vida les postres són de la Menorquina, l’empresa que va iniciar el seu imperi gelater l’any 1940 a Alaior (Menorca).

"La clau és l'oli"

“Cada dia vaig a comprar a la Boqueria, al Mercat del Ninot i al de Sant Antoni, vull veure el que compro. La nostra proposta es basa en la qualitat del peix i el marisc. Vull triar el producte i el preu”, ens explica el Jesús. Creu amb el que fan i l’experiència acumulada els referma en una proposta que els funciona molt bé, però també afegeix amb contundència: “la clau és l’oli, ha de ser bo i s’ha de canviar sovint”. En podem donar fe, no hi ha olors i el menjar es digereix perfectament.

En Jesús va entrar a treballar com a cambrer l’any 1984 i al cap de sis mesos l’amo va marxar a Sevilla. Va ser aleshores quan se’l va quedar i es va convertir en propietari i treballador. Dos anys més tard l’Òscar, quan encara anava a l’escola, va decidir acompanyar el padrí en aquesta aventura.

Una fregidora, una paella, producte fresc i de qualitat, bon oli, bones mans, professionalitat, netedat absoluta i bona gent al capdavant. Una fórmula senzilla, però difícil de trobar. Això tan pur i tan ben parit és el que trobareu a El Pescadito Frito del Jesús Barrio Pesquero.

stats