El radar suculent

Barbacoes coreanes: què us cal saber i on s’ha d’anar a fer-ne una

Aquest àpat a base de carn que cous tu mateix s’està tornant molt popular a la ciutat de Barcelona

BarcelonaSegur que si viviu a Barcelona o hi passeu sovint heu vist un augment de restaurants de barbacoa coreana o bé de hot pot xinès. Avui ens ocuparem dels primers, els de la barbacoa. Personalment, em sembla un tipus d’àpat molt divertit, apte per a colles o per a famílies. De fet, un grup de quatre persones en amunt seria la mida ideal.

Inscriu-te a la newsletter Quin oli és el millor per fregir, i com fer una calçotada urbana a casaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

El primer que cal que sapigueu si us ve de gust fer-ne una i no n’heu fet mai cap, és que no heu de tenir por. Si no sabeu com funciona o què són les coses que us estan portant, pregunteu, perquè us ho explicaran molt amablement. També heu de tenir en compte que no totes les carns les heu de coure vosaltres. És possible que us informin que algun tall el prepararan directament ells. Solen ser els que requereixen més perícia. Per a la resta, tindreu els utensilis a la taula: tisores i pinces, per anar fent.

Cargando
No hay anuncios

A la taula també us hi portaran moltes altres coses a banda de la carn. Els banchan, és a dir, tot de platets que acompanyen la carn. Hi tindreu molta verdura envinagrada o fermentada. És el cas del famós kimtxi, que és col fermentada i força picant. També us portaran fulles d’enciam. Quan ets a Corea també hi ha altres tipus de fulles, com les de peril·la, que són molt aromàtiques. El que heu de fer amb aquestes fulles és fer un ssam: un farcellet. Allí hi poses un trosset de carn i un tros de kimtxi, per exemple. O arròs. O alguna de les salses o condiments que us portaran. Perquè a més dels platets amb acompanyaments, també hi haurà salses i sal. De salses n'hi ha de menys i de més picants i són fonamentals per a la gastronomia coreana. Una que genera addicció és el gotxujang (pasta de soja fermentada amb bitxo).

En alguns llocs també porten bolets i alls, perquè es vagin fent a la planxa. I també ou, per fer una espècie de truita. Els restaurants solen tenir uns packs de barbacoa on està tot inclòs, depenent de les persones que sigueu. O bé us heu de limitar a triar els talls de carn que voldreu. Tota la resta ja es dona per descomptat.

Cargando
No hay anuncios

Algú que cuini

El que sí que hi haurà d’haver és algú que es vagi dedicant a coure la carn i tallar-la en petites tires. Algunes venen marinades i són una delícia. N’hi ha que s’han de condimentar abans de coure i n’hi ha que es condimenten després. Sol haver-hi talls nobles de vedella, però també un de superpopular a Corea, habitual entre els joves i els companys de feina quan surten de treballar: la cansalada. És possible que el restaurant s’encarregui d’anar canviant la graella per una de neta quan s’embruta. Ells solen estar atents a tot. També veureu que en molts teniu una taula equipada amb un calaix on hi ha coberts occidentals. Per cert, recordeu que a Corea l’arròs es menja amb cullera, no amb bastonets.

Cargando
No hay anuncios

També hi ha tot el capítol de begudes. El soju (tradicionalment fet d’arròs, però ara cada cop més fet d’algun midó com el moniato, la patata o la iuca) sol ser, amb la cervesa, la beguda més habitual. De vegades, fins i tot barrejat. Si no, teniu l’opció més lleugera del makgeolli, el seu vi d’arròs, que té un color lletós i que es beu amb un cossi metàl·lic de la mida d’un bol petit. També hi solen haver ofertes de còctels originals que estan molt de moda al país asiàtic. A banda, a la carta, és possible que hi trobeu altres plats com ara fideus o sopes. Per als coreans afegir-hi una sopa és el més normal del món. Ara bé, cal tenir present que les racions de menjar solen ser generoses.

Cargando
No hay anuncios

I passem a la part de recomanacions. Jo us en diria dos que crec que són fantàstics per a gent que s’hi inicia: un és el Seoul Nadri (Roger de Llúria, 24). Taules grans, espaioses. Ideal per celebrar, per exemple, un aniversari. No és un restaurant silenciós, però us ho passareu pipa. Té la qualitat del restaurant Pocha, que ja vaig recomanar en aquesta secció. Hi ha també altres plats, com els seus deliciosos fideus de moniato (japchae), que sempre triomfen. I si quan sortiu trobeu que feu olor, tenen una mena de pistola de neteja de bombolles que treu les males olors. Anar-hi sempre és una experiència feliç.

L’altre que triomfa moltíssim és el Kuili Korean BBQ (carrer València, 263). Té una decoració divertida, un personal molt atent i haureu de rumiar molt poc perquè tenen un menú molt ben estructurat. Tindreu la sensació d’abundància perquè en un moment s’omplirà la taula de plats i platets. Reprodueix molt bé la sensació de les barbacoes a Corea, en què és una activitat popular però alhora festiva. Això sí, no aneu a cap d’ells sense reserva prèvia, que no costa res i us eviteu un disgust.

Cargando
No hay anuncios