77 Kilos: cultivant la vida
Una carta amb producte local, ben treballat, amb tocs asiàtics i plats per compartir.
77 Kilos
- Adreça: carrer Mallorca, 77, Barcelona
- Carta: producte local amb tocs asiàtics
- Obligat: ceba rostida amb anguila fumada i salsa choron
- Vi: carta curta, però ben trobada
- Servei: molt pròxim i atent
- Local: acollidor
- Preu per persona: 55 € amb vi
Al restaurant 77 Kilos, situat al carrer Mallorca de Barcelona, no hi falta ni hi sobra res. És un projecte molt personal que van començar tot just ara fa un any la Sara Di Bari i el Gerard Cuartero García. "La gent té fills i nosaltres obrim restaurants", diu ella amb un somriure. Porten tota la vida a l'hostaleria: es van conèixer i enamorar fa cinc anys als fogons de La Panxa del Bisbe. A més de compartir vida i cor, tenen també una mateixa filosofia: aprofitar al màxim tots els recursos.
D’aquí surt el nom del restaurant que resumeix aquest ideari. Setanta-set quilos és la quantitat de menjar que, de mitjana, desaprofita cada espanyol durant un any. “Nosaltres no malbaratem allò que tenim, i aquesta és la nostra ideologia. Tot el producte que entra en aquest local el maximitzem. A casa fem el mateix”. El restaurant va obrir les portes el 13 de setembre del 2023, amb la idea de crear un espai on poguessin plasmar la seva visió de la vida. "Era el moment ideal per tirar-nos a la piscina", comenten tots dos.
El concepte de la seva proposta culinària és simple, però efectiu: una carta amb producte local, ben treballat, amb tocs asiàtics i plats per compartir. Quan comencem a demanar, la Sara ens frena amb un somriure còmplice. "Menys és més, millor que falti i no que sobri”, diu amb una picada d'ullet. Seguim el consell i optem d’entrada per les croquetes de nduja i ou dur. “La nduja és una sobrassada picant italiana que ens envia la seva mare. És el punt diferencial”, apunta ell. Després compartim una brandada de bacallà, "Gràcies per ser els nostres conillets d'Índies", riuen tots dos. "Les torradetes les hem acabat de fer quan entràveu per la porta". La brandada, a part de les torradetes d’olives, ve acompanyada també de pebrot del piquillo i piparra. Ens deixa sense paraules la ceba rostida amb anguila fumada i salsa choron. "La fèiem a la Panxa del Bisbe i a tothom li agrada", diuen orgullosos. Les mongetes amb cansalada i calamarsons són un dels plats favorits de la Sara, com també l’extraordinari caneló farcit de cua de bou amb salsa holandesa que té un secret: la pasta. L’elabora la Sara a casa, com mana la tradició italiana. És ella qui ens recomana, per custodiar tot l’àpat, La Pilosa, un vi negre de la Terra Alta amb garnatxa peluda, elaborat pel celler Herència Altés a Batea. Les postres: un catalanet, fet amb ratafia casolana i gelat de torró, i una taronja granissada amb gelat de taronja, oli d'oliva, gelatina de mezcal i canyella.
Després de tanta intensitat, una mica de frescor mai ve malament. Al final del dinar, ens agrada que la Sara i el Gerard s'uneixin a la nostra sobretaula. Dos limoncellos i una ratafia presideixen la xerrada on la parella explica la seva història, des del seu passat fins als seus somnis futurs. La Sara, originària de Bèrgam, va arribar a Barcelona per amor quan tenia 20 anys i no ha mirat mai enrere. “No hi tornaré; no hi tinc res a fer. Catalunya és casa meva”, assegura amb fermesa. Després de celebrar el primer aniversari del seu projecte, estan contents i orgullosos, però també saben, com diu el Gerard, que cal anar “partit a partit”. El seu somni és expandir el 77 Kilos fora de Barcelona, amb un hort propi per portar la seva filosofia a l'extrem: no només aprofitar el que hi entra, sinó també cultivar-ho.