Vichyssoise, del cuiner Ferran Adrià
Per a 6 persones
Ingredients
2 porros
240 ml de nata líquida
6 ous
100 g mantega
1 l de caldo de pollastre
1 ceba
200 g de patates
6 cullerades de crostonets
Pebre negre
Sal
Elaboració
Peleu i esqueixeu les patates.
Tot seguit escalfeu el caldo de pollastre [vegeu-ne la preparació a baix].
Mentre ho feu, peleu i talleu la ceba i el porro a la juliana.
En una olla amb mantega, ofegueu la ceba sense que agafi color. Afegiu-hi el porro i ofegueu el conjunt.
Afegiu-hi les patates esqueixades i el caldo de pollastre calent. Tapeu l’olla i coeu-ho durant 30 minuts.
Mentrestant, coueu els ous.
Tritureu la crema amb la batedora fins que aconseguiu una crema fina. Refredeu-la a la nevera. Un cop freda, afegiu-hi la nata i poseu-hi sal i pebre al gust.
Peleu els ous i mantingueu-los en aigua tèbia. Disposeu la vichyssoise als bols amb un ou al mig i serviu els crostonets a part.
Si voleu, podeu amanir la vichyssoise amb oli d’oliva verge extra.
Caldo de pollastre
Ingredients per a 2 litres
1,2 kg de carcanada de pollastre neta (3 carcanades)
130 g cebes
80 g de pastanagues
40 g d’api
5 l aigua
Elaboració
Peleu les pastanagues i les cebes. Talleu les cebes per la meitat.
Poseu les carcanades, les pastanagues, l’api i les cebes en una olla.
Afegiu-hi l’aigua. Poseu-la a bullir.
Un cop hagi arribat al punt d’ebullició, traieu les impureses de la superfície.
Deixeu-ho coure durant una hora i mitja.
Passeu-ho per un colador fi.