Mostra de pastisseria
Mengem 17/01/2023

Si us agraden els dolços, aquest cap de setmana teniu feina

10 motius per visitar la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts

4 min
Imatge de la Mostra Internacional de Pastisseria del 2022.

Sovint les mostres gastronòmiques van dirigides al sector, però aquesta és diferent, perquè va adreçada al gran públic. A tu, que t'has menjat mil croissants, però no sabries fer-ne un. Vols veure com es fan en directe els dolços d'avantguarda? És ben senzill, només cal anar aquest cap de setmana a Sant Vicenç dels Horts, on el divendres 20, dissabte 21 i diumenge 22 de gener es vesteixen de gala per celebrar la 6a Mostra Internacional de Pastisseria, un esdeveniment que probablement voldreu visitar pels següents motius:

1. Estrelles del dolç

Reuneix els millors pastissers del moment i els veureu treballar. Evidentment, hi haurà molts pastissers catalans, ja que molts dels millors són de casa nostra. Però també en venen de l'Equador, Armènia, Itàlia o Portugal. Els italians Bruno D'Angelis i Sara Accorroni, que han estat campions del món de pastisseria, faran la seva Barriera Coralina, Rafael Aguilera Orpinell i Adrià Aguilera Magrinyà, pastissers multipremiats i que tenen la millor pastisseria del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, us ensenyaran a fer panettone, o la Paula F. Repullés, pastissera de l'ABaC, us mostrarà unes postres tres estrelles Michelin. Són només alguns dels noms que hi assistiran, però el cartell està ple de genis pastissers.

Rafael Aguilera Orpinell i Adrià Aguilera Magrinyà amb els seus panettones.
La creació que presentarà Pachi Larrea a la Mostra Internacional de Pastisseria.

2. Els dolços entren pels ulls... i per la boca

Aquests artistes del sucre no només faran una demostració de la seva destresa, sinó que després podreu tastar les seves creacions. És una oportunitat única per accedir a les postres de primer nivell, descobrir tot el procés (i dificultat) que implica cada dolç i acabar amb el final feliç que es mereix. En total són 13 professionals que faran les demostracions distribuïts entre els matins i les tardes de dissabte i diumenge.

3. El millor dels millors

Voleu veure el millor xocolater del món? És català, es diu Lluc Crusellas i va ser guanyador aquest octubre passat del World Chocolate Masters. Qui millor que ell per inaugurar la Mostra? Serà dissabte a les 10.30 h.

4. Una activitat per a tothom

Us preguntareu quant val l'entrada. Bé, doncs resulta que és gratuït. No sempre passa que les coses bones són de franc, val més aprofitar-ho.

5. Fàcil d'anar-hi

L'organització recomana anar a Sant Vicenç dels Horts amb transport públic. La Mostra està instal·lada a la plaça de la Vila en una carpa. Ara bé, si preferiu anar-hi amb cotxe, aquell dia reserven els polígons de la població perquè hi aparquin els visitants.

'Test de Triana', la creació que presentarà Manuel Jara enguany a la Mostra.
'Coco Maduixa', la creació que presentarà Sènia Villalustre.

6. Competició aferrissada

Us agradaria veure un concurs en directe? Divendres al matí sis escoles de pastisseria lluitaran per guanyar el primer Concurs d'Escoles de Pastisseria. Els alumnes es posaran a prova per endur-se cap a l'aula el guardó.

7. Molt talent i 50 faves a repartir

Si reps un Guardó Fava de Cacau vol dir que estàs entre les 50 millors pastisseries de Catalunya. El jurat, coordinat per Marc Balaguer i integrat per pastissers que no tenen una pastisseria en propietat, farà conèixer quins són aquests establiments top. A banda, donaran les distincions Fava d'Or a la pastisseria més innovadora, la que té més història, al producte singular i a la millor pastisseria dels set àmbits territorials.

8. Un nou espai

La Mostra de Pastisseria és una part del que es cou a la vila aquests dies, ja que està integrada en una fira encara més gran, la Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts. Una de les grans activitats d'enguany és la inauguració de l'Espai Josep Lladonosa, que ha estat un mestre de cuiners i gran responsable que la gastronomia catalana hagi arribat als nostres dies. El cuiner ha deixat el seu llegat documental a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. L'espai està conformat per una àrea expositiva temporal i una de permanent (que consta d'una part interactiva que explica els orígens de la cuina catalana i una altra part que glossa la figura del xef), i una aula de cuina per fer-hi activitats. S'ubica al Casal Cultural i Cívic Virgínia Amposta. En la inauguració de dissabte hi serà present el ministre de Cultura, Miquel Iceta.

Josep Lladonosa, en primer terme, amb l'alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, a la presentació de La Mostra Internacional de Pastisseria al mercat de la Boqueria.

9. Això és una festa

L'excusa per organitzar tots aquests actes és la festa major d'hivern del municipi, i hi ha una pila d'activitats previstes. Potser us pot interessar la del mateix Josep Lladonosa presentant el seu llibre al costat dels triestrellats Germans Torres (dissabte a les 18.40). Podeu consultar el programa d'activitats aquí. I si busqueu activitats infantils, podeu llegir aquí el programa d'activitats per a mainada.

10. Gent que fa coses

I finalment, una qüestió que no és menor. Eugeni Muñoz és un mestre pastisser de Sant Vicenç dels Horts que fa una feinada de por per portar la crême de la crême al seu municipi i que a més vinguin en un esdeveniment obert a tothom. Talent, vocació i comunitat. S'ha de donar suport a la gent que organitza coses per compartir-les amb veïns i visitants.

stats