Els sis millors restaurants per a celíacs de Barcelona
Una llista dels llocs més aclamats per aquest col·lectiu, tant per la seva qualitat com per mantenir totalment el gluten a ratlla

BarcelonaÉs ben sabut que per als celíacs anar a un restaurant és una odissea. A més, han d'aguantar afirmacions de l'estil: "cada cop ho teniu més fàcil" o "ara no és com fa vint anys que no hi havia opcions". I certament és així, però també és una veritat a mitges, perquè la celiaquia i la intolerància al gluten tenen un gran inconvenient: més enllà de no menjar blat, civada i els altres cereals que tenen gluten, les traces són altament volàtils i es troben a l'ambient. És útil pensar en un núvol de farina espolsat a l'aire, per exemple. Això fa que sigui pràcticament impossible eliminar-les tret que el menjar es prepari en una cuina físicament separada. Per això, la tria d'un restaurant apte per a aquest públic no és una tasca fàcil i realment els establiments que s'ho prenen seriosament són molt valorats per la comunitat celíaca.
Aquesta comunitat es mou molt bé en grups de WhatsApp i a les xarxes socials, com per exemple Facebook, on es demanen constantment, com en un mercat de subhastes, recomanacions en tal barri de la ciutat o en tal destinació turística. Ara bé, en aquests grups, les recomanacions tendeixen a anar a morir als mateixos establiments, premiats per un públic que pateix quan, accidentalment o per negligència, és intoxicat per part d'un servei o una cuina despistats, tot causant-li mal de panxa, inflor, vòmits i diarrees. També hi ha el factor preu: el menjar apte per a celíacs és més car, i una bona política de preus agrada a qualsevol. Així que aquest col·lectiu té ben clars, a còpia de repetir-los, els establiments que sempre són designats com "els millors".
En aquest àmbit, la pizza i la pasta són opcions guanyadores, ja que per la seva gran quantitat de farina sempre solen ser plats vetats a aquest col·lectiu. Igualment, és molt agraïda i reconeguda la possibilitat de triar entre diverses opcions, perquè normalment aquestes persones es veuen obligades a acceptar l'única opció que se'ls dona malgrat que sigui un plat que no demanarien mai.
El restaurant Pötstot és una singular proposta a base de tapes a l'Eixample on la cuina creativa i sense al·lèrgens n'és la clau. Aquest restaurant té una particular història referent a les diferents al·lèrgies i preferències dels seus fundadors, ja que a banda de no tenir gluten, també s'hi cuina sense lactosa i és vegà (fet que pot agradar més o menys a un públic que ja de per si ha de renunciar a nombrosos ingredients en la seva dieta). Amb el joc de paraules de "pots (menjar-t'ho) tot", aquest establiment té com a plats imperdibles la sobrassada picant (el reclam més gran de l'establiment), el formatge fermentat amb anacards, les croquetes de ceps i tòfona negra i les croquetes d'espinacs a la catalana (aquestes són una de les reines de la proposta juntament amb la sobrassada), així com el caneló i les postres de llet fregida d'ametlla. La proposta ha tingut tant d'èxit que estan a punt d'obrir un segon local al barri del Raval, on abans hi havia L'Hortet.
El Messié és un dels establiments de referència per al col·lectiu celíac per la senzillesa d'una oferta de tota la vida i per a tots els públics. Té dos establiments a Barcelona (a Muntaner i a Torrent de l'Olla) i en les seves taules hi serveix opcions d'amanides, pasta, risotto i pizza, ideals per a totes les franges d'edat i apetències gastronòmiques. Entre setmana hi tenen menú, però sempre es pot menjar a la carta. En aquests establiments s'hi menja com si la intolerància no fos un problema i les racions a la carta són realment generoses. El Messié és un dels bàsics consolidat a casa nostra d'una manera molt natural. La clientela d'aquest establiment agraeix la tranquil·litat de poder anar-hi en família i que tothom hi pugui menjar sense preocupacions. De fet, l'establiment és un bon lloc per celebrar-hi trobades familiars i esdeveniments com aniversaris. És un parèntesi enmig de la celiaquia.
Amb un perfil molt més saludable, el grup Teresa Carles té en el Flax and Kale Passage un laboratori de proves de fins on poden arribar les costures dels ingredients més bàsics per reconvertir-los en imaginatives solucions sense gluten i també veganes i vegetarianes. L'establiment es defineix com un restaurant saludable i sense gluten, i a la seva proposta plena d'I+D hi ha propostes com xips de kale, tacos de salmó, un nou foie vegetarià, pad thai, risotto konjac, pizzes de tota mena i postres com pastís de formatge de te matxa i pastís de cookies. Aquí la clientela subratlla la gran varietat de plats per triar sempre sense gluten i el fet que són propostes de sempre amb un toc contemporani addicional. Alguns assenyalen que són plats de cuina elaborada, saludable i amb gustos que sorprenen. És apte per a estómacs oberts de ment.
La pizzeria Grosso Napoletano és tota una referència a la ciutat i té la seva versió sense gluten en un local al carrer de València, i també en el centre comercial The Style Outlets de Viladecans. Aquest restaurant serveix pizzes molt ben trobades fent honor a l'autèntica pizza d'origen napolità. Els seus pizzaiolos n'elaboren des de la versió més emblemàtica i bàsica de Margarita fins a la més sofisticada Diavola en un forn de llenya que els dona el toc de pizza autèntica. Esment a banda mereix el local, amb una proposta interiorista informal amb llums de neó que vol ser divertida i irreverent, allunyada en tot cas de la típica pizzeria de coloraines italianitzants. La clientela destaca en els seus comentaris que les pizzes napolitanes que proposa són saboroses, amb un destacat gust de formatge i tomàquet. El servei, això sí, algun cop ha rebut un toc d'atenció.
A l'Eixample barceloní, Pizza Natura és un petit restaurant dedicat a les pizzes que vol servir la seva versió més saludable, tot i que també té plats per compartir com mini tacos, bastons de moniato al forn amb salsa barbacoa i tires de pollastre. Pel que fa a les pizzes, n'hi ha de tota mena: des de la clàssica quatre formatges fins a opcions amb ous de guatlla, amb burrata, una que s'hibrida amb la lasanya i una que innova amb coca del Casar. Les postres són una festa: pastís de formatge, brownie, tiramisú, i la pizza dolça amb crema de cacau Naturella. Aquest restaurant compta amb bones valoracions per part de la clientela i consideren que els preus són prou raonables. L'espai no és gaire ampli, però malgrat això s'hi menja bé.
Amb aquest desafiant nom, el My Fucking Restaurant és un lloc lliure de gluten, ja que totes les seves receptes estan alliberades d'aquesta proteïna. Aquest local combina les arrels italianes dels seus fundadors amb la cuina catalana tot oferint una selecció ben adaptada a la gastronomia sense gluten de la mà d'una carta de tapes i plats pensats per compartir. La cuina creativa és l'estel que guia els seus passos, de manera que a les seves taules hi conviuen carns i croquetes amb plats de verdures reconeguts amb premis. Aquest establiment proposa un concepte divertit i que aposta per jugar a donar especial protagonisme a la verdura. A més, el seu xef dissenya cartes de temporada curtes amb una filosofia de malbaratament zero: tot es reaprofita. La clientela destaca que manté un concepte interessant, però que també li cal millorar la quantitat de les racions.