L’estiu oficial està a punt d’arribar, però ja fa setmanes que podem gaudir a taula d’algunes de les fruites que ens arriben amb els mesos de la calor i que alegren els nostres plats.
Fruites
El denominador comú d’aquests aliments és que són refrescants i tenen una gran varietat de colors, el que vol dir que contenen pigments amb acció antioxidant que ajuden el sistema immunitari a prevenir malalties.
Les nespres, per exemple, un dels fruits més primerencs, només es poden gaudir entre abril i juny i destaquen per la quantitat de vitamina A, B1 i potassi que tenen; o les cireres, que fa unes setmanes que ja tenim entre nosaltres i que també són molt riques en vitamines i potassi i tenen propietats antioxidants. Els albercocs també han arribat a les nostres taules i duraran gairebé fins a setembre i són rics en potassi i, pel seu color groc i ataronjat, sabem que també contenen carotenoides que es convertiran en vitamina A.
Ara al juny han arribat les prunes i en podem trobar de vermelles, de grogues i les conegudes com a prunes clàudies, de color verd. Són una font important de fibra i ajuden a regular el trànsit intestinal. També són riques en potassi, i les morades contenen antocianines, que tenen un alt poder antioxidant i antisèptic. De prunes en tindrem fins al setembre.
L’estiu és també l’època dels préssecs i les nectarines: la primera és la fruita amb més carotens i també té fibra i potassi mentre que la nectarina aporta vitamina C. I si parlem dels mesos de calor hem de parlar també de fruits silvestres com el gerd, la grosella i la mora. Tenen moltes propietats: contenen fibra, potassi, vitamina C i uns pigments antioxidants.
Però no podem parlar de l’estiu sense anomenar dues de les fruites reines: la síndria i el meló. Dues fruites estiuenques per antonomàsia que com que són molt riques en aigua són molt refrescants. També contenen potassi i antioxidants.
I quan l’estiu comença a arribar al final la figuera donarà els primers fruits, primer, la figaflor i més endavant, les figues. En tots dos casos es tracta d’una fruita rica en sucres i fibra, i que conté antioxidants.
Verdures
Igual que passa amb les fruites, l’estiu és l’estació que omple els nostres plats de verdures de tota mena de colors i garanteix una varietat de sabors i textures que ens permetrà disfrutar de plats i receptes ben diferents. És en aquesta època quan es cullen albergínies, pebrots, tomàquets i patates, i encara que en puguem trobar tot l’any és ara quan estan en el seu millor moment i les trobarem més gustoses. La patata es considera un aliment farinaci pel seu contingut en hidrats de carboni però també té fibra, moltes vitamines i minerals com el potassi, el ferro, el fòsfor i el magnesi. Els pebrots, l’albergínia i el tomàquet, per la seva banda, ens aporten una gran quantitat d’antioxidants que són responsables dels pigments de colors vius que els caracteritza.
Una altra família que dona els seus fruits a l’estiu és la del carbassó i el cogombre. El primer destaca pel seu contingut en vitamina C, betacarotè i flavonoides, que ens poden ajudar a tenir una pell sana i a mantenir les defenses en acció, mentre que el cogombre -que es recomana menjar amb pell per aprofitar-ne tots els nutrients- té grans efectes diürètics i laxants.
Un altre dels protagonistes d’aquesta temporada és la mongeta tendra, un aliment que ens ofereix un bon còctel de vitamines a banda de potassi, magnesi i calci, i que destaca per la seva versatilitat, ja que el podem cuinar de moltes maneres i posar-lo tant en plats freds i refrescants com en guisats o al vapor.
Després hi ha verdures que trobem tot l’any però el moment de la collita de les quals és l’estiu i, per tant, és un moment excel·lent per menjar-ne, com les pastanagues, les cebes i els alls, tots amb moltes vitamines i nutrients.