Rebosteria

Quadrats, vegans o de gamba de Palamós: el dònut es reinventa

Quatre locals de Barcelona capgiren la recepta tradicional per oferir un berenar innovador

4 min
treballadores de Donuts-Dunking a la Fira Mundial de Nova York, en una imatge històrica del 1940

Qui diu que un berenar tan conegut no es pugui reinventar? Us portem quatre locals a Barcelona per sorprendre el vostre paladar i la vostra vista: des del dònut salat fet en un restaurant d'alta cuina fins al dònut que abandona la forma rodona, passant pel dònut vegà o el que fan (literalment) davant dels teus ulls.

1
De gamba de Palamós, de calamar o de cua de bou
Dònut farcit de cua de bou de Cirqloo

Cirqloo, al carrer Aribau 156, ofereix cinc gustos que capgiren la recepta dolça del dònut i creen un aperitiu d'alta cuina que ens podem menjar a qualsevol hora del dia. El tradicional és el farcit de cua de bou estofada. Acompanyat de salsa de reducció de vi negre, és el culpable que l'Òscar, el cuiner, obrís fa un mes aquesta petita botiga a l'Eixample. Ell és un dels propietaris del restaurant i laboratori gastronòmic LAB, on primer va oferir la proposta i, tot i que potser ens pot semblar estrafolària, va agradar tant als clients que amb el temps va decidir obrir un nou local, el Cirqloo.

Dònuts salats de Cirqloo, local a Barcelona
Dònuts vegans
Pack de quatre dònuts farcits de Cuvo

A més del de cua de bou (que triga tres dies a fer-se), podrem escollir entre quatre tipus més. El preferit del públic és el de gamba de Palamós acompanyat del seu suquet, però també en podrem comprar de calamar en tinta amb reducció de ceba, de galta ibèrica i xocolata negra 75% i, per als més atrevits, de papada de porc Duroc amb salsa d'espècies, curri i ras-alhanut. I quan s'han de menjar? L'Òscar explica que a qualsevol hora del dia, tot i que per gaudir-los al 100% s'han de menjar calents. Encara que sembli rocambolesc, el seu inventor ho deixa clar: "El que en compra, torna", i ressalta que ja està pensant en nous gustos de temporada per sorprendre els clients.

2
Dònuts vegans per a tots els públics
Bungnut farcit de crema de xocolata blanca amb praliné de festucs

La Marina i la Núria, veganes des de fa quasi una dècada, van obrir Bungnuts ja fa tres anys, al carrer Santa Eugènia de Barcelona. L'èxit de la primera botiga de dònuts vegans a la ciutat va ser clar, i és que hi podem trobar els seus clàssics, com el farcit de crema d'avellanes i cacau, o especials, farcits de cremes pastisseres d'elaboració pròpia. La Marina explica que cada mes opten per oferir un nou tipus de bungnut innovador. En podem trobar de crema catalana recoberts de caramel, de te matxa, de nata de llimona o els més exitosos, de crema de cacauet i melmelada de maduixa amb gerds liofilitzats.

Il·lustració vintage de Com dirigir una festa amb èxit, anys 40.
'Love And Doughnuts', pòster de Ben Turpin, de l'any 1921.

Les propietàries fa set anys que fan càterings vegans, però no va ser fins a la pandèmia que van decidir obrir la botiga, amb un nom inspirat per la Bunga, la seva gossa, que, ajaguda, tenia forma de rosquilla. Com a curiositat, els dònuts no només tenen gustos originals: cadascun té un nom diferent inspirat en un animal. La massa de cada rosquilla està feta al dia artesanalment, la qual cosa també influeix en l'èxit del negoci. No només triomfa entre els vegans, també entre els que poden tenir alguna al·lèrgia, com a l'ou o la llet, o entre veïns que s'apropen atrets per la llamineria.

3
Qui ho diu, que hagin de ser rodons?
Dònuts de xocolata blanca de 'Cuvo'

Cuvo és un negoci especial: dònuts sí, però no rodons. Vegans? També, però com si no ho fossin. I encara més: no tenen botiga, sinó un obrador al carrer de la Rabassa, a la Vila de Gràcia. El seu creador, el Fernando, fa deu anys que és vegà. Amb formació com a pastisser i en cerca de referències veganes al món dels dolços, Cuvo va néixer fa un any per "demostrar que es poden fer postres artesanes, veganes i barates". Podem trobar dònuts farcits, com el de galeta Lotus (gran triomfador entre els clients), de festuc, de Kinder i de cacauet. I, per als més clàssics, recomanem el de maduixa (el preferit), però els banyats en xocolata tampoc us els podeu perdre.

La massa és d'elaboració pròpia, amb productes d'origen vegetal i de proximitat que fan que sigui quasi impossible distingir-lo d'un dònut tradicional. La Clàudia, germana i sòcia del Fernando, explica que els cuvos generen incredulitat entre els no vegans i un gran agraïment entre els que sí que ho són. Tot i que venen a restaurants i bars, en podem comprar per Internet per un preu assequible: els clàssics no arriben als dos euros i, si som més llaminers, no haurem de pagar-ne més de tres pels farcits.

4
De la massa al dònut en dos minuts
Rosquilla personalitzada del local Factory

Al Barri Gòtic trobarem Factory, un local d'estil americà que ven uns dònuts amb una particularitat: tant la massa com la mateixa rosquilla es fan davant nostre. Primer, la pastadora mescla els ingredients i, després, una màquina fa la forma tradicional i la posa a fregir immediatament. En només dos minuts tindrem el nostre dònut calent. El local aposta per fer aquest berenar totalment personalitzable. Podem escollir si arrebossar el dònut en sucre normal o de canyella i afegir-li toppings, salses dolces i, fins i tot, nata. D'aquesta manera crearem la nostra pròpia rosquilla, tot i que la casa també ens ofereix les recomanacions preferides dels clients: triomfen els acompanyats de galeta Oreo.

L'Omar, treballador de Factory, preparant la massa de les rosquilles
Jackie Hooray menjant bunyols Purity a Gardner Baking Company, Madison, Wisconsin, 11 de gener de 1928.

Els propietaris, del Regne Unit i d'Alemanya, fa vuit anys que viuen a Barcelona i van decidir obrir aquest negoci, al principi, centrats en el cafè amb gel. Però els faltava alguna cosa per acompanyar aquesta beguda. Influenciats per la rosquilla americana que se sol vendre a les fires, van optar per un dònut calent que segurament ens costarà de trobar a la resta de la ciutat. La intenció és allunyar-se del típic local turístic, per aquest motiu podrem crear un berenar molt complet a un preu molt assequible.

stats