Regió Mundial de la Gastronomia 2025

Oriol Castro: "Catalunya és un referent mundial i ens ho hem de creure"

Catalunya dona el tret de sortida a la Regió Mundial de la Gastronomia 2025 en el marc del Gastronomic Forum Barcelona

D'esquerra a dreta: Oriol Castro, Toni Massanés, Roger Torrent, Diane Dodd, David Mascort, Carles Vilarrubí i Mònica Soler.
08/11/2023
3 min

BarcelonaEn un auditori ple, en el marc del Gastronomic Forum Barcelona, s'ha posat la primera pedra del que serà la Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Una distinció que ha de servir de trampolí per posicionar la gastronomia i cultura catalanes al món, però també ha de suposar una dosi d'autoestima per al sector, especialment el primari. Al llarg dels mesos vinents i durant dos anys, hi haurà una sèrie d'activitats i projectes adscrits a aquest reconeixement.

Diane Dodd, presidenta de l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme, ha donat el tret de sortida entregant la placa amb el reconeixement i ha assegurat que "el patrimoni cultural de Catalunya està viu en la ment, en el cor i en els estómacs dels catalans; per això Catalunya és un destí molt atractiu per als viatgers". Per la seva banda, Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball, ha explicat que rebre aquest reconeixement "posa en valor una riquesa excepcional, un patrimoni cultural que hem conservat plat a plat, generació rere generació".

El Govern i entitats com l'Acadèmica Catalana de Gastronomia i Nutrició, la Fundació Alícia i El Bulli Foundation han treballat intensament per poder aconseguir que la candidatura prosperés. Carles Vilarrubí, president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, definia el reconeixement com una "finestra d'oportunitat que se'ns obre per projectar els nostres valors i la nostra cuina": "Els nostres cuiners els coneixen a tot el món, ara aquesta finestra ens pot ajudar a fer que es conegui la cultura i la gastronomia del país des de la pagesia fins a l'últim cambrer". Per la seva banda, Oriol Castro, cuiner del biestrellat Disfrutar, afegia: "Som referent mundial i ens ho hem de creure. Serà un aparador perquè ens vegi tot el món. Un cop a la taula. Aquesta gastronomia és cultura, història d’aquest país, i l’hem de preservar".

Baules de la cadena

Per a Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia, aquest aparador ha de servir perquè "s'ensenyi tot": "Tenim el privilegi de tenir cuiners com els del Disfrutar, però hem d'aprofitar-ho pel que pot representar per al territori. Començar-nos-ho a creure nosaltres, que segurament és amb el que anem més malament. No sé si ens estimem prou. De cara al 2025 hem de fer aquesta feina interna al país".

Li donava la raó Mònica Soler, ramadera de Masiets & Perich i representant del sector primari a l'acte, que reivindicava: "Sense pagès no es pot esmorzar, dinar ni sopar. El necessites tres cops al dia". David Mascort, conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, reconeixia que el sector primari no ho està passant bé, "especialment amb la sequera, que fa 33 mesos que dura", deia. I recordava: "La pagesia i la ramaderia estan absolutament compromeses amb el nostre país. Donen vida al territori amb els seus productes i expliquen qui som. Hem d’aconseguir fer moltes coses que quedin com a llegat de la regió mundial". I va identificar alguns dels projectes en els quals ja s'està treballant: la marca de la cuina catalana, els premis de l’alimentació, la casa de l’alimentació o la Catalunya dels 130 paisatges.

Catalunya, destí turístic

La Regió Mundial de la Gastronomia també ha de servir, en paraules de Roger Torrent, com a motor de transformació del sector turístic i caminar cap a "un turisme responsable, del qual l’enoturisme és un element fonamental per fer aquesta transició". En aquest sentit, Marta Domènech, directora general de Truisme, explicava que el turisme que ve motivat per l'enoturisme o la gastronomia "gasta tres vegades més que el que no ve per aquestes qüestions". A més, és un tipus de turisme que desestacionalitza i que es mou per tot el territori. Domènech afegia que és un exemple "d'economia circular". Ja que representa "tancar el cercle del trinomi: terra, taula i turisme. Molt bon producte, que qui el converteix en fa una obra d'art a la taula i després el servim tant al client de casa com a la gent que fa quilòmetres per tastar-lo. És un cercle virtuós".

Finalment, Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca, explicava que la Regió Mundial de la Gastronomia ja està donant els seus fruits, perquè pròximament aniran a fires "al Japó, Londres o Alemanya, on aquesta distinció ens aportarà valor", i afirmava que a banda els permet treballar en la figura d'ambaixadors "per explicar-nos al món".

stats