Mengem 13/07/2021

"M'agrada tant cuinar que no em vull jubilar (malgrat tenir 73 anys)"

En la segona jornada del Campus de Cuina i Alimentació, el cuiner Carles Gaig revela als joves quines són les seves preferències alimentàries

4 min
Carles Gaig, al Campus de Cuina i Alimentació

En la segona jornada del Campus de Cuina i Alimentació, organitzat pel diari ARA i Fundesplai, els joves han après a tallar verdures amb diferents formes i mides a partir de les indicacions que els ha fet el cuiner Albert Marimon, del restaurant La Cava, de Tàrrega. També han escoltat la masterclass que els ha impartit el xef Carles Gaig, del restaurant Gaig a Casa i Petit Comitè, entre d'altres, que els ha revelat les seves preferències alimentàries (avancem-ho: no pot amb els caragols) i per què va triar aquest ofici, el qual els ha assegurat que li agrada tant que no es vol jubilar malgrat que té 73 anys. "Fa vuit anys que hauria d'haver plegat, però és que no puc deixar de comprar i cuinar aliments", ha declarat Gaig.

Els participants del Campus de Cuina i Alimentació just en el moment inicial, quan el cuiner Albert Marimon els comentava què prepararien

En la primera part del matí, el cuiner Albert Marimon ha repartit als joves remolatxes, carbassons, préssecs, llimones, albercocs i tomàquets. Tot seguit, amb el ganivet a la mà, els ha explicat com s'han de tallar les remolatxes per fer-ne daus petits, fàcils de punxar amb una forquilla i de menjar. Primer els les ha fet partir per la meitat, després a làmines, i juntes, amb tall vertical, anar fent els daus. I el mateix amb la resta d'ingredients, però amb les fruites amb pinyol no ha estat tan fàcil. La tècnica ha estat diferent per aconseguir extreure'n el cor, i després, amb les meitats netes, fer els talls a daus. La dificultat, doncs, de la recepta de la segona jornada del Campus de Cuina i Alimentació ha estat aprendre a fer anar el ganivet per fer talls atractius per preparar una amanida fresca d'estiu.

Un moment en què els joves pelaven les fruites

Un cop fets tots els talls, els joves han muntat els daus per capes, com si es tractés d'una lasanya. Primer, la remolatxa; després la capa de daus de préssec; a sobre, la capa d'albercocs i tomàquets. Quan la lasanya estava muntada, els participants hi han tirat per sobre el suc de mitja llimona, que han sabut esprémer bé punxant-hi al mig una forquilla. També l'han salpebrat. I llavors ja hi faltava el toc final, unes rodanxes de carbassó que havien tallat molt primes i que s'havien de macerar amb la llimona espremuda.

L'amanida, a l'estil lasanya, feta amb capes, que han elaborat els joves del Campus

Amb les amanides fetes, desades en carmanyoles biodegradables per deixar-les reposar abans de menjar-se-les, els participants han acomiadat el cuiner Albert Marimon i han rebut el xef Carles Gaig, que els ha explicat per què va escollir l'ofici a què es dedica: cuiner. "Va ser per necessitat, perquè la meva família, els pares, els avis i els besavis s'hi havien dedicat, així que jo vaig créixer veient com cuinaven". De petit, Gaig no s'havia plantejat ser cuiner, però la mare va quedar cega per culpa d'una diabetis i "la necessitat", doncs, va portar-lo a posar-se darrere dels fogons. "Devia tenir uns 20 anys, i vaig començar a reproduir els plats que havia vist fer a la mare, però a mi no em feien el pes", ha confessat. Al cap dels anys, Gaig va decidir canviar-los amb noves receptes.

La Nicole i l'Alba, amb l'amanida a les mans, esperant que es macerés abans de menjar-se-la

Per continuar, els participants al Campus de Cuina i Alimentació han preguntat al cuiner quines són les seves preferències alimentàries, especialment quins són els aliments que no suporta. Gaig només n'ha dit un, els caragols, i ha detallat [vegeu el vídeo a baix] el perquè: té a veure amb un record de la infància, quan feia trapelleries amb la sal i els llimacs. "Sempre que veig els caragols, recordo el que feia jo amb els llimacs, que són els caragols sense la closca, i per això no puc", ha dit. Ara bé, "si em conviden a casa d'algú a menjar i han fet caragols, jo no diré res i me'ls menjaré".

Carles Gaig a la segona jornada del Campus de Cuina i Alimentació de l'ARA

Per acabar, no ha faltat la foto final. Ni tampoc el comentari al Carles Gaig sobre un altre Carles cuiner preferit que tenen els joves, en Karlos Arguiñano. "A aquell que diu "rico, rico", us referiu?", els ha preguntat Gaig. Amb el menjar bo, i amb unes fotos en què havien de fer cara de seriosos i d'altres en què havien d'aixecar les mans, han acabat la segona jornada culinària del Campus.

Els joves del Campus de Cuina i Alimentació amb el xef Carles Gaig

Com es diu el teu restaurant, Carles?

Els joves del Campus de Cuina i Alimentació han preguntat al cuiner Carles Gaig pels noms dels seus restaurants. I la resposta els ha deixat sorpresos, perquè no els n'ha dit un, de nom, sinó uns quants. "Tinc un restaurant a la Cerdanya, a La Torre del Remei; dos més a Barcelona, que es diuen Gaig a Casa, que és al barri de les Corts, i un altre al centre, que es diu Petit Comitè, i encara un altre a la ciutat de Singapur!" Aclarits els noms i els llocs, el cuiner ha comentat que les noves mesures preses pel Govern ahir li han comportat que avui tingués més de vint persones que havien anul·lat taules per sopar. "Alguns eren grups de més de 10 persones, però n'hi ha d'altres que també ho han fet malgrat que eren taules petites", diu Gaig.

stats