L’article 'Rocío, tapas y sushi o el silencio del Itamae', de la periodista Lakshmi Aguirre, és el millor del 2024, segons els flamants Roca Awards
Atorgats al restaurant Esperit Roca de Girona, els guardons volen premiar les millors obres periodístiques i també editorials sobre gastronomia


Sant Julià de RamisLa periodista Lakshmi Aguirre, autora de l’article Rocío, tapas y sushi o el silencio del Itamae ha alçat el premi a millor reportatge de gastronomia del 2024, atorgat pels germans Roca, cofundadors dels guardons Roca Awards juntament amb els periodistes Toni Garcia i Òscar Broc. El guardó s’ha fet saber al restaurant Esperit Roca de Girona, situat dins del Castell de Sant Julià, a la població de Sant Julià de Ramis.
Durant la jornada de lliurament de premis, el cuiner Joan Roca i també el periodista Toni Garcia han confirmat la intenció que els Roca Awards que aquest any han començat perduri en el temps per premiar obres periodístiques i també llibres publicats tant en català, castellà i anglès. Tots dos també han recordat com va començar tot: “Arran d’una entrevista que el periodista Xavi Bundó, de Rac1, va fer a Joan Roca en què jo entrava després a l’estudi vam començar una broma sobre la quantitat de vegades que Bundó havia anat a menjar al Celler de Can Roca”, recorda Garcia. Aquella broma es va fer una bola grossa, que s’anava fent gran gràcies a les bromes constants de Garcia, ampliades per pes xarxes socials del Celler de Can Roca, que asseguraven que el periodista de Rac1 era client habitual del Celler. El cas és que Bundó no hi havia anat mai, però la conversa mantinguda durant dies amb Garcia i Roca va fer que s’agafessin confiança i que el segon plantegés als tres germans de crear junts uns premis que il·luminessin les creacions gastronòmiques. “Em van donar suport a mi, i a l’Òscar Broc, que és un company amb qui ens tenim molta confiança des del principi, i amb l’ajut del patrocinador, entre d’altres, Turkish Airlines, els hem pogut fer”, assenyala Garcia.
Per continuar, el xef Joan Roca ha subratllat la qualitat del jurat que ha participat en la primera edició dels premis. “Ens dona molta tranquil·litat perquè estem en bones mans i acompanyats”, ha afirmat i s’ha referit al recorregut professional dels periodistes i escriptors de gastronomia. De fet, el mateix Joan Roca ha revelat que el castell també acollirà una biblioteca especialitzada en gastronomia a més de l’exposició sobre la història dels germans Roca, que ja és visitable i que és la porta d’entrada al restaurant Esperit Roca.
En la categoria de llibres publicats en català, ha estat Marina Monsonís qui ha aconseguit els honors, amb el llibre Mare mar (Ara Llibres), en què explica històries i records del barri de la Barceloneta de Barcelona i fa un clam al respecte de tots els oficis relacionats amb el mar. Per la seva banda, en castellà, el guanyador ha estat Pescaderías Coruñesas, autors del llibre Agallas, publicat per Planeta Gastro i que repassa la història i l’actualitat del grup capdavanter, dirigit per Diego García Azpiroz, amb restaurants tan importants a Madrid com Desde 1911, on treballen el cuiner Diego Muercigo i el cap de sala Abel Valverde. I, en anglès, el guanyador ha estat Jill Norman, autor del llibre The english table. Our food throught the ages (Reaktion Books), en què relata la història de la gastronomia del Regne Unit.
Un restaurant de l’extraradi de Màlaga
En la categoria de llibres inèdits –el premi es compromet a editar-los– els guanyadors han estat els autors Roger Ortuño Flamerich, pel llibre en castellà El libro del sake, i Joan Amorós Masachs pel volum en català Menú degustació.
En l’article Rocío, tapas y sushi o el silencio del Itamae (publicat al digital 7 Caníbales), la periodista explica com és el restaurant de Màlaga Rocío, Tapas y Sushi. D'entrada, ja explica que és difícil trobar-lo, i és que sovint, afirma, “els restaurants sensacionals són un antre solitari, una X d’extraradi”. A partir de les afirmacions dels propietaris del restaurant, Juan Bautista i María José Mezcúa, la periodista desgrana el recorregut professional de la parella i descriu els plats.
El jurat de la primera edició dels Roca Awards ha comptat amb professionals com Bill Buford, escriptor i periodista del New Yorker; David Simon, creador de la sèrie Treme; Niki Segnit, autora del llibre The Flavour Thesaurus; Brian McGinn, productor de la sèrie Chef's Table, de Netflix, i Matt Goulding, cofundador de l’editorial Road & Kingdoms. També amb periodistes catalans com Rosa Molinero, Judith Càlix, Cristina Jolonch, Marc Casanovas i Pau Arenós, a més de Luis Suárez de Lezo, president de la Reial Acadèmia de Gastronomia; Kim Díaz, fundador d’establiments com el Bar Mut, Mutis, Entrepanes Díaz i la cocteleria Muticlub, i Lito Baldovinos, empresari lligat amb el grup Confiteria, amb el qual dirigeix la multipremiada cocteleria Paradiso.