Mengem 15/07/2021

"Hem de menjar variat, però jo encara no puc suportar les olives"

La cuinera Gessamí Caramés, del programa 'Cuines' de TV3, i el xef Albert Mendiola, del restaurant Marimorena, engeguen el Campus de Cuina i Alimentació del diari ARA

4 min
Els participants al Campus amb la cuinera del programa "Cuines"

El primer Campus de Cuina i Alimentació, organitzat pel diari ARA i la Fundesplai, ha començat avui dilluns amb èxit a la cuina del Mercat de Sants. Gairebé una vintena de joves d'entre 10 i 14 anys han cuinat hamburgueses de llegums –que han elaborat ells mateixos– i han pelat patates, carbassons i pastanagues. Alguns ho han assaborit amb entusiasme, i alguns altres amb menys alegria. "A casa les hamburgueses les preferim de carn", afirmava un dels nois del Campus mentre el cuiner Albert Mendiola, del restaurant Marimorena, l'animava a fer-ne a partir d'ara de vegetals per a la família i, sobretot, a tastar-la. "Fes-hi un mos. Si no t'agrada ho entendré, però sempre hem de tastar els aliments per dir si ens agraden o no ens agraden", els explicava el cuiner, que ha dirigit el primer taller del campus, que compta amb el suport de Mercadona.

El primer pas de la recepta, aixafar els llegums

Dividits en grups de dos, els joves han començat aixafant cigrons i llenties. Després hi han posat espècies al gust i tot seguit hi han donat la característica forma rodona del que se n'ha de dir verduguesa, segons la proposta de l'Organització Interprofessional de la Carn de Boví per denominar les hamburgueses que no porten carn. De fet, hi han apostat tant, per aquest nom, que l'objectiu és portar-lo a Brussel·les perquè la Unió Europea l'accepti. I quan ja les tenien fetes, ben rodones, d'amplària gruixuda o prima segons el gust de cadascú, han continuat pelant patates, pastanagues i carbassons. En aquest punt el taller ha fet un gir en el grau de dificultat: si al primer pas calia aixafar els ingredients amb l'ajuda de la forquilla i la cullera, i després modelar la massa amb les mans, quan s'han començat a fer servir els ganivets la concentració ha sigut màxima. "No es fan bromes amb els ganivets; i heu de vigilar quan el feu servir", els ha advertit el cuiner Albert Mendiola. Els joves n'han pres nota. Un cop pelades les patates, les han tallat de mil i una formes, fins i tot esqueixades.

El cuiner Albert Mendiola, del restaurant Marimorena, quan explicava als participants la recepta que començarien a preparar

El tercer pas era fregir-les i passar per la paella les verdugueses. El cuiner era qui controlava els fogons, però just ha sigut el moment de més participació del Campus, perquè els assistents li demanaven de fregir-les ells mateixos. I així ha sigut fins que han tingut al plat l'entrepà de brioix amb la verduguesa i les verdures i han començat a tastar-lo asseguts a la cadira.

Els participants han tallat patates amb mil i una formes

I amb el tast hi ha hagut un nou capítol del dia. Les patates fregides, l'acompanyament, han volat en un obrir i tancar d'ulls. Però la verduguesa ha sigut una altra història. Alguns han confessat amb sinceritat que no la volien tastar perquè només en menjaven de carn. D'altres es pensaven que no els agradaria, però s'han sorprès del bon gust i se l'han acabat cruspint tota. I encara alguns deien que n'havien pres bona nota i que un altre dia la tastarien.

Dues joves participants al Campus de Cuina, amb la recepta acabada

A les últimes mossegades de les receptes fetes, ha arribat la cuinera Gessamí Caramés, del programa Cuines de TV3, que ha començat preguntant per què a alguns no els havien acabat d'entusiasmar les verdugueses que havien preparat: "¿Si les haguéssiu menjat amb els ulls tancats, sense saber prèviament que estaven fetes de cigrons i llenties, creieu que us les hauríeu menjat?" La resposta els ha fet reflexionar sobre els prejudicis respecte a alguns aliments, que entren pels ulls però també pels noms. "A mi, si no em diuen què és exactament el que menjo, no tinc problemes, però quan m'ho diuen llavors em costa", deia una participant en el Campus.

La cuinera Gessamí Caramés, amb els participants mentre els preguntava les preferències alimentàries

Seguint aquest fil, la cuinera i pastissera ha preguntat als joves del Campus de Cuina i Alimentació si algú havia menjat mai menuts. "Amb la paraula menuts em refereixo a ronyons, fetge, morro i orelles d'animals", especificava la xef. I la sorpresa ha sigut que la gran majoria han dit que sí, que n'havien menjat, i més d'una vegada. "A mi també m'agraden molt els menuts, però us he de confessar que hi ha un aliment que m'ha fet plorar des de petita quan me l'han posat al plat". L'ingredient que feia saltar les llàgrimes a la cuinera, i que encara ara no tolera, són les olives: "No les puc suportar". I amb aquesta declaració ha arribat l'adhesió d'una participant en el Campus, que deia que l'entenia.

Ara bé, la cuinera ha animat els joves a menjar variat. "Hem de menjar variat, però a mi no m'agraden les olives; ara bé, els aliments que provenen del món vegetal s'han de menjar". Argumentava la recomanació de menjar verdures i fruites perquè aporten vitamines i minerals al cos, que necessita diàriament. "Sé que ara potser no hi doneu importància, però heu de saber que els minerals i les vitamines seran els que us faran tenir uns cabells macos i unes ungles fortes, per dir-vos-en dos exemples", deia la Gessamí.

Els participants amb la cuinera Gessamí Caramés

Amb la recomanació de menjar verdures i fruites, tantes i com més variades millor, la xef del programa Cuines s'acomiadava dels participants. La foto final no hi ha faltat. I l'aplaudiment als dos cuiners i a tots els participants tampoc. Demà dimarts, una nova jornada de cuina i alimentació.

stats