Per què és l'època d'or dels formatges artesans catalans
El sector formatger català viu un molt bon moment: compta amb fins a 250 varietats diferents de gran qualitat
Hi ha una dita a França que assegura que hi tenen tants formatges com dies l’any, però nosaltres en preferim una altra, que diu que un formatge al dia és la felicitat cada dia. A Catalunya tenim dos formatges amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP): el Garrotxa i l’Alt Urgell i Cerdanya. Potser és poc, però hi ha una altra dada que ho compensa: l’associació d’elaboradors ACREFA afirma que se n’elaboren fins a dos-cents cinquanta de diferents. Per entendre el valor de la xifra, comparem-la amb la que té França, un país tradicionalment formatger i de dimensions grans: un 1.200. En un territori disset vegades més petit que França com és Catalunya, la densitat de producció de formatges és considerable. I no parlem només de volum, sinó també de qualitat, que és molt alta. Per això podem dir que els formatges artesans catalans viuen un moment d’or. En les últimes dècades, petits productors d’arreu del país n'han recuperat receptes tradicionals i n’han creat de noves combinant tècniques antigues amb un esperit innovador.
Les xifres del formatge a Catalunya
Fins al novembre del 2024
Augment del consum a les llars catalanes
Del 2006 al 2023
tones de formatge
Producció l'any 2023
milions d’euros
l'any 2023
Des del Pirineu fins a les Terres de l’Ebre, el formatge s’ha convertit en una manera de donar valor al territori i als ramats locals. Hi trobem varietats tan diverses com el serrat de cabra, el garrotxa, el tupí, el mató o formatges blaus i de llet crua que competeixen amb els millors d’Europa. Molts d’aquests productes neixen en explotacions petites, on es treballa de manera respectuosa amb l’animal i el medi ambient. A més de ser un plaer gastronòmic, el formatge artesà és també una forma de cultura viva: explica històries, paisatges i maneres de fer. Tastant-los, redescobrim la riquesa de la cuina catalana i el valor de la feina ben feta. Cada tall parla del lloc on s’ha fet, de la seva gent i del clima que el nodreix. Per això, els formatges artesans catalans són molt més que un aliment: són una manera deliciosa de tastar el país.
Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya: fet amb llet de vaca, és un formatge cremós i suau.
Elaborat amb llet de cabra, és un dels formatges més emblemàtics de la regió. Te la Denominació d'Origen Protegida (DOP)
Formatge adobat elaborat a partir de llet crua d'ovella. Es produeix a la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà.
Les vetes interiors de floridura donen nom a aquest tipus de formatge de gust força intens. Els d'aquí són més aviat suaus.
Formatge semicurat de pasta premsada de llet de vaca pasteuritzada. Té una forma peculiar recuperada d’antics motlles de ceràmica
S’elabora amb sèrum de llet (xerigot). Es pot trobar en algunes formatgeries properes als centres de producció
Formatge fresc i suau, que se serveix sovint amb mel o fruits secs.