Mengem08/01/2021

Com es fa l'amanida d'enciam i escarola amb carxofes confitades? Recepta del cuiner Valentí Mongay, de La Salseta

Us expliquem com preparar-la a casa pas a pas

Trinitat Gilbert Martínez

El cuiner Valentí Mongay, del restaurant de km 0 La Salseta, de Sitges, explica com preparar a casa una amanida amb un producte estrella de temporada, les carxofes, que el xef opta per confitar i aprofitar-ne l'oli per amanir la preparació.

Cargando
No hay anuncios

Amanida d'enciam i escarola amb carxofes confitades

Ingredients per a 1 amanida

Cargando
No hay anuncios

50 g d’escarola

50 g d’enciam negre

Cargando
No hay anuncios

3 carxofes

Un grapat de magrana desgranada

Cargando
No hay anuncios

Un grapat d’avellana torrada

Una arengada filetejada

Cargando
No hay anuncios

Oli d’oliva verge extra

Vinagre de xerès

Cargando
No hay anuncios

Sal i pebre negre

Elaboració

Cargando
No hay anuncios
  • Per començar, filetegeu i desespineu l’arengada. Un cop fet, col·loqueu cada filet en aigua dolça durant uns minuts per treure’n un punt dolç. Reserveu-les.
  • Per confitar la carxofa, traieu-ne la part exterior, que és dura. Quan ja aparegui la part blanca, peleu la tija, perquè quedi ben prima. Ara serà el moment de fer servir una cullera: la necessiteu per extreure la ploma interior de la carxofa. Us ha de quedar ben neta.
  • Col·loqueu-les dins d’una cassola cobertes amb oli d’oliva i julivert, que, com a antioxidant que és, ajudarà que la carxofa no es torni negra. Així, confiteu-les a foc baix, al mínim, i que vagin fent xup-xup.
  • Quan comenci a bullir, apagueu el foc i deixeu-les a dins que s’hi refredin. Una altra manera de confitar les carxofes és cobrir-les amb aigua, un gruix d’oli d’oliva i fulles de julivert. El resultat no serà el mateix que confitar-les amb oli d’oliva totalment, però és una opció per si no se’n vol fer servir tant.
  • Un cop fredes del tot, traieu-les de la cassola, col·loqueu-les en un plat i talleu-les a quatre parts, començant el tall pel tronxo. Poseu les carxofes trossejades, amb el seu oli, al plat amb les fulles verdes.
  • En un plat, col·loqueu la base d’enciam i escarola, prèviament nets.
  • Poseu-hi ara les arengades tallades a trossets, la magrana i les avellanes torrades i un raig de vinagre de xerès. Barregeu-ho tot ben bé. Mireu que els talls de les carxofes quedin ben posades, que llueixin.

Consell

Amb les restes de les carxofes podeu fer-ne una infusió, que és molt recomanable per netejar el fetge.

Cargando
No hay anuncios

Bon profit!