Consum
Mengem 15/12/2022

Condemnen un restaurant a tornar els 7 euros que havia cobrat pel pa

Un dels comensals era un advocat de l'organització de consumidors Facua

ARA
2 min
488245555

Un grup de set amics va anar a dinar en un restaurant d'Almeria. Ni havien demanat pa, ni sortia a la carta, ni en van menjar. Però al demanar el compte es van trobar que hi havia un càrrec d'un euro per persona sota el concepte de pa. En total, 7 euros. Resulta que una de les persones del grup d'amics era un advocat de l'organització de consumidors Facua, que va interposar una demanda. I ara el jutjat de primera instància número 11 de Valladolid ha condemnat el restaurant a tornar els 7 euros que els havia cobrat pel pa, a part dels interessos legals des de la data en què es va interposar la demanda.

Segons Facua, que ha emès una nota de premsa, aquest advocat forma part de l'organització a Castella i Lleó. El dinar es va produir l'agost del 2021 al restaurant de la capital d'Almeria El Homenaje Bar & Grill, propietat de l'empresa Restauración Gavilán Ruiz. L'advocat i els seus acompanyants van pagar pel dinar 236,20 euros, inclosos aquests 7 euros del pa. Al tornar a Valladolid va iniciar els tràmits de reclamació contra el restaurant a través de Facua Castella i Lleó. A la carta digital que van consultar a través d'un codi QR no apareixia per cap lloc que es cobrés un euro per ració de pa a cada client, cosa que, segons l'organització, tampoc no es reflecteix "avui dia" a la carta d'aquest establiment.

Al setembre, l'associació va enviar al restaurant un escrit pel qual es requeria la devolució dels diners cobrats pel pa, ja que, a més de no aparèixer a la carta, ni n'havien demanat ni n'havien consumit. En aquest sentit, recorden que la llei general per a la defensa de consumidors i usuaris estableix que l'empresari es veurà obligat a informar del “preu final complet, desglossant, si escau, l'import dels increments o descomptes que siguin aplicables, de les despeses que es repercuteixin al consumidor i usuari, i de les despeses addicionals per serveis accessoris”.

Precisen que aquesta reclamació no va ser atesa, per la qual cosa el setembre del 2022 l'advocat va optar per acudir als tribunals. Per a aquest tipus de demandes judicials en què es reclama una petita quantia –inferior a 2.000 euros– no és obligatori que l'afectat contracti advocat ni procurador. El jutjat de primera instància 11 de Valladolid va admetre la demanda contra l'establiment d'Almeria, i el 28 de novembre va declarar la "situació processal de rebel·lia" d'El Homenatge Bar & Grill després de no haver comparegut ni contestat el requeriment en el termini de deu dies que li havia donat el jutge. Finalment el restaurant va respondre el 2 de desembre acceptant els càrrecs i va retornar els diners i els interessos corresponents.

stats