"A taula i a missa, un cop s’avisa”: tret de sortida a la Regió Mundial de la Gastronomia amb 50 activitats i 15 milions d'euros d'inversió
Es portaran 'influencers' de tot el món i es faran moltes activitats, algunes d'elles a l'estranger, per promocionar la cuina catalana
BarcelonaCatalunya serà Regió Mundial de la Gastronomia l’any 2025 i, quan ja falta ben poc per acabar l’any, hem sabut quines seran les accions que quedaran aixoplugades sota aquest paraigua. Es tracta d'una bateria de 50 propostes per a les quals hi ha un pressupost previst de 15 milions d’euros, i que passaran en terres catalanes però també a la resta de l’Estat i fora de les nostres fronteres. Totes elles estan pensades per reforçar l’autoestima dels catalans, ja que els seus promotors consideren que l’excel·lència ja hi és.
Si comencem per les activitats que tindran lloc a l’estranger, cal destacar el Som Gastronomia World Tour, en el qual es presentarà la cuina catalana en mercats internacionals davant d’operadors, premsa, influencers i altres prescriptors. Se’ls donarà context i se’ls presentaran 500 experiències enogastronòmiques per fer a Catalunya. En la mateixa línia hi haurà la versió espanyola: es visitaran diverses ciutats de l'Estat, començant aquest gener per la fira Fitur de Madrid. També es promouran tastos i showcookings internacionals amb el programa Catalan food, entre altres accions orientades a l'empresa i el negoci.
A Catalunya, l'acció pensada per treure pit a casa nostra serà 12 mesos, 12 paisatges gastronòmics. Un grup de dinamitzadors estan recorrent el territori per articular aquestes iniciatives, que començaran per la fruita seca i pel calçot. Un exemple de les activitats previstes és descobrir el cultiu de la nostra característica ceba allargada, viure l’experiència d’una calçotada i maridar-ho amb vins de la DO Tarragona.
També hi haurà el projecte Els herois del rebost, que vol posar on pertoca alguns dels nostres ingredients més representatius i de qualitat. Un exemple és el de l’oli, que aquest any tindrà per primer cop els premis als millors olis d’oliva verge extra. Posteriorment se n’editarà una guia i a final d’any s’organitzarà una mostra de l’oli nou a Barcelona. El món del vi també tindrà un paper important amb el programa 12 mesos, 12 DO. Hi haurà 12 jornades al Palau Robert, dirigides a professionals. A més, durant les Festes de la Mercè se celebrarà la Festa del Vi Catalunya, amb espais dedicats a cada DO i activitats culturals que representaran els seus territoris.
Una altra idea és aprofitar aquest any per entrar a les aules. En aquest sentit, es farà una prova pilot en 12 escoles, en què s’impartiran tallers de cuina catalana en col·laboració amb els alumnes de cicles formatius superiors de cuina, que faran de dinamitzadors amb l’alumnat d’ESO. En aquest marc, la Fundació Alícia està treballant en una potent eina que se serveix de la intel·ligència artificial per millorar la informació nutricional per a persones amb malalties greus. Així doncs, es posarà l’excel·lència al servei de la inclusió i la informació científica i accessible.
'Photospots' i codis QR
En aquest món de comunicació digital, també es voldrà recórrer a influencers de tot el món per fer difusió de la gastronomia catalana. En aquest sentit, es convidaran 50 creadors de contingut a finals de març i se’ls farà partícips en el Tasta el Grand Tour, que permetrà descobrir Catalunya a través del paladar. Hi haurà un sistema de senyalització en més d’una quinzena de punts arreu del territori, a través de photospots ubicats en llocs estratègics i emblemàtics, on es trobaran codis QR dinàmics amb informació de les experiències enogastronòmiques que es poden fer a la zona.
També s’ha editat una revista per explicar quina ha estat l’evolució de la cuina catalana les últimes dècades. A la presentació, Ferran Adrià ha explicat que “als 80 anar pel món i dir que eres un cuiner català era com dir que eres de Plutó". "Aquest país va canviar la història de la gastronomia, i ara ens pensem que això ha estat sempre així”, ha afegit. La publicació, en diversos idiomes, explica aquesta revolució i es titula Catalunya, la cuina dels prodigis.
Un altre projecte que tindrà lloc el 2025, però que no veurem fins al 2026, és una sèrie de ficció, coproduïda per 3Cat. S’hi veurà la riquesa de la cuina catalana i els seus paisatges. I, com dèiem, una pila d’activitats més, com ara la Nit dels Museus i la Gastronomia i el concurs European Young Chef, que aquest any ha guanyat la berguedana Marta Minoves, amb només 22 anys. Convé destacar l'exposició que hi haurà al març al Palau Robert de cartes de restaurants, algunes de centenàries. Serà a càrrec de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.
Els càrrecs polítics presents a l’acte han donat el seu suport als pescadors, en peu de guerra per la proposta europea de reduir dràsticament els dies en què es pot fer pesca d’arrossegament. Ha estat el cas d’Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i del president de la Generalitat, Salvador Illa. Finalment, Miquel Sàmper, conseller d’Empresa i Treball, ha volgut fer créixer l’autoestima dels presents dient que “ens ho hem de creure perquè senzillament som els millors”. Illa ha donat per inaugurat l’any de la Regió Mundial de la Gastronomia amb la dita: “A taula i a missa, un cop s’avisa”.