NI UN DIA A CASA
IVAN DÍEZ OLIVER / ADRIÀ ALBETS / CARLES DOMÈNECH

Els Pescadors: La llagosta, la gran proposta

En Lluís i la Maria Àngels han convertit la taverna que van adquirir els seus pares fa trenta anys en un restaurant de referència a l’Alt Empordà

Els Pescadors: La llagosta, la gran proposta Zoom

Els Pescadors, un antic cafè de poble on es feia la partida i on els pescadors de la confraria de Llançà tenien el lloc de trobada, ha evolucionat fins a convertir-se en un dels millors restaurants de l’Alt Empordà sense perdre l’ànima que hi van infondre Lluís Fernández i Anna Maria Punset fa gairebé trenta anys. Ara els fills encapçalen un equip espectacular: en Lluís al capdavant de la cuina amb el mestre Pepe i la Maria Àngels com a cap de sala, amb en Xavi i l’Stefan.

Hi vam anar a mitjans de juliol. La primera cosa que et meravella és la terrassa a tocar del mar que et permet sentir en calma el batec del Mediterrani. La segona és la carta. Una carta on no falta de res i on destaca el bo i millor del cap de Creus. Vam començar amb un carpaccio de gambes amb trufa del mar del nord. Definir-lo com a exquisit és quedar-se curt. A continuació, un dels productes més cotitzats: les espardenyes. Vam triar les que fan amb tripa de bacallà i botifarra negra, una combinació de sabors deliciosa. Un cop ens vam cruspir els primers vam anar cap als segons. I, com era previsible, vam demanar llagosta. Llagosta del cap de Creus per ser més exactes. Com veieu, no ens estem de res. En aquest cas en Lluís ens la va preparar amb coriandre, gingebre i all. Per fer aquesta recepta es va inspirar en el seu últim viatge a Zanzíbar. Al Lluís li agrada viatjar i aprofita els seus viatges per nodrir-se d’altres cultures culinàries i d’implementar a la cuina empordanesa tot allò que la pugui millorar o innovar. La llagosta per si mateixa ja és digna de culte, però a Els Pescadors l’honoren. La consideren la reina del mar i la tracten amb aquesta consideració. S’han especialitzat en un plat que per l’exclusivitat del preu fa que tastar-la esdevingui un moment únic per a molts. Amb la llagosta no es pot fallar i a Els Pescadors no tan sols no fallen, sinó que amb la delicadesa de la cocció i l’amor al producte fan que aquest moment es converteixi en inoblidable.

Arribats fins aquí era molt difícil seguir demanant i mantenir el llistó tan amunt. Però encara ens faltava el peix. Després de les propostes que ens van fer arribar, l’escollit va ser una escórpora de gairebé dos quilos. L’escórpora és un peix sedentari amb espines que generalment viu al costat de les roques. Per a nosaltres competeix amb el gall de Sant Pere com el peix més saborós de les nostres contrades.

Els Pescadors s’ha convertit en un espai gastronòmic al servei del client i en evolució constant. La taverna inicialment destinada a l’esbarjo dels llançanencs és ara un espai de pelegrinatge per gaudir del millor producte del cap de Creus i en especial de la seva reina: la llagosta.

En Lluís i l’Anna Maria ens miren des de l’extrem de la terrassa amb la tranquil·litat de la feina ben feta. Perquè els seus fills dignifiquen el llegat que van començar fa trenta anys. Com us dèiem, Els Pescadors està en molt bones mans.

Zoom