TRINITAT GILBERT

Menjar bé durant les vacances

¿És possible seguir una dieta saludable quan som fora de casa? Segons els experts, marxar de viatge no hauria de ser sinònim de canviar els nostres hàbits alimentaris

Consells per viatjar sense deixar de menjar sa / GETTY Zoom

Les vacances i, sobretot, els viatges acostumen a anar acompanyats de certs canvis en els hàbits alimentaris. Tant els horaris com el nombre d’àpats que es fan al dia se solen alterar durant aquests períodes, ja que la prioritat passa a ser fer turisme o bé descansar -i, per tant, estalviar-nos haver de cuinar-. Els experts, però, insisteixen en la importància de no canviar bruscament l’alimentació durant els mesos d’estiu, ja que això pot repercutir en la nostra salut. En aquesta línia, el nutricionista David Gasol aconsella “mantenir, sempre que es pugui, els horaris dels àpats i sobretot no saltar-se’n cap”. Si se segueix aquesta recomanació, “es manté un cert ordre i evitem arribar amb gana excessiva als següents àpats”, exposa.

A més d’intentar mantenir els horaris i el nombre d’àpats, els experts també recomanen menjar diàriament alguns aliments, com ara fruita o verdura, beure aigua embotellada i optar per prendre proteïnes i hidrats de carboni de bona qualitat. Tot i així, depèn dels dies que siguem fora: “Si canviem els nostres hàbits durant molt pocs dies, no cal que ens preocupem gaire”, opina Alícia Aguilar, subdirectora de docència dels estudis de ciències de la salut de la UOC.

Una manera de mantenir una certa disciplina alimentària quan viatgem és “anar a un apartament o a un lloc amb cuina pròpia, en comptes d’un hotel, ja que així podrem cuinar”, diu Gasol. Si això no és possible, entre l’oferta de menjar cal buscar els aliments que ens poden ajudar a mantenir una alimentació saludable. “A més de la verdura i la fruita, també són importants la fruita seca, l’oli de qualitat, l’arròs, els tubercles, els fermentats, el peix i la carn”, afegeix per la seva banda el dietista i nutricionista Marc Vergés. “En definitiva, els aliments que haurien d’incloure’s sempre en la nostra dieta”.

Vigilar amb certs aliments

Tenir precaució amb el menjar és un dels altres factors importants a tenir en compte quan es viatja, ja que d’aquesta manera podem evitar possibles infeccions transmeses a través dels aliments. Per això és important informar-nos bé del menjar que trobarem al país on viatgem i de les seves condicions higièniques. “Hem de tenir més cura amb les qüestions d’higiene. En alguns països hi ha més control que en d’altres i això s’ha de tenir en compte per saber si podem o no tastar alguns aliments”, sosté Aguilar. Les precaucions que cal prendre en alguns països són, per exemple, evitar el consum d’aliments crus o poc cuinats -com ara les hortalisses, el peix o la carn-, i també evitar beure aigua no embotellada, tant líquida com sòlida, és a dir, en forma de glaçons. Seguint aquests consells es minimitza “el risc de possibles infeccions”, assegura Aguilar. Aquesta experta, però, també subratlla que no cal ser radical i deixar de menjar tots els aliments típics dels altres països, ja que és “una experiència cultural més que cal viure: simplement s’ha de tenir cura i informar-se abans del lloc on es viatja”.

Per la seva banda, la cuinera i coach nutricional Cristina Manyer opina que “estar de vacances no ha de ser sinònim de menjar el que vulguem i a qualsevol hora”. L’experta opina que els hàbits alimentaris no es poden deixar de banda. “Ens podem relaxar d’altres maneres però no deixant de menjar bé”, conclou la professional.