“No pot ser que Corpinnat sigui menystingut quan som l’escumós català de qualitat admirat al món”
Torelló commemora els 75 anys de la primera verema pròpia dedicada a escumós amb un Corpinnat nou, el Torelló 75 Aniversari, veremat el 2018
GelidaEl matrimoni format per Francesc Torelló i Josefa Llopart va ser visionari el 1951: va dedicar la verema de la finca de Can Martí de Baix a elaborar xampany, com aleshores tothom anomenava aquell vi escumós criat en cava. Eren temps durs, la postguerra i la dictadura franquista marcaven l’economia, i tocava treballar de valent. “Amb el raïm propi, els avis feien xampany per a més de trenta cellers del voltant”, recorda Toni de la Rosa, que juntament amb el seu germà, Paco de la Rosa, i la mare, Ernestina Torelló, estan al capdavant del celler. Els entrevisto una tarda d’estiu a Can Martí de Baix, quan els porxos del celler s’estan transformant en un restaurant, amb taules parades amb estovalles blanques. El celler acull un dels sopars del festival gastronòmic Corpinnat, i hi cuina el xef Arnau Bosch, del restaurant Can Bosch de Cambrils (una estrella Michelin).
Reprenem la decisió visionària dels avis de Toni i Paco de la Rosa, perquè avui els Torelló celebren la data amb un nou Corpinnat, el Torelló 75 Aniversari Brut 2018, que té un disseny preciosista, inspirat en l’ampolla que la família conserva de l’època, en l’etiqueta de la qual es reprodueix la signatura de l’avi. És un Corpinnat amb les varietats estimades, xarel·lo (57%), macabeu (23 %) i parellada (20%), fet amb raïm ecològic de la finca Can Martí, i veremat a mà (com marca la normativa Corpinnat) el 2018.
En els 75 anys que els nets celebren, ha passat de tot a la regió vitivinícola, com ara inventar-se tres noms per al que elaboren i beuen. Van començar dient-ne xampany, però el 1986 la Unió Europea va ser taxativa i va dictar que no podien fer servir aquesta paraula perquè ja la feia servir una altra regió del món, la Xampanya. Aleshores va fer fortuna el mot cava, que provenia de l’expressió “vi criat en cava”; el 2014 va aparèixer el terme Clàssic Penedès, i el 2018, amb l’escissió d'alguns cellers de la DO Cava, es van inventar la denominació Corpinnat. Avui cal dir que el mot fa la cosa. “Set anys després que decidíssim sortir de la DO Cava, som quinze cellers, i l'any vinent se'ns hi afegiran cinc més, que no podem avançar quins seran, però la marca es farà més gran”, afirma Toni de la Rosa, que sempre recorda que ell va presidir la confraria del cava, i que, en origen, la intenció dels sis cellers (Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló) no va ser mai marxar de la DO Cava, però tot es va precipitar perquè ho fessin.
Un diccionari per als escumosos
Són capítols escrits i repetits, que van passar entre finals del 2017 i el 2018, i que són actualitat, perquè cal dir que el mot fa la cosa. Si el 1951 només n’hi havia un, xampany, avui al Penedès n’hi ha més que mai: cava, Corpinnat, Clàssic Penedès (adscrit a alguns cellers de vins de la DO Penedès que fan escumós) i encara un quart, DO Conca del Riu Anoia, que l’impulsa el celler Raventós i Blanc. Gairebé un diccionari fet en menys de cent anys per a una terra tan petita. Sigui com sigui, l’elaborador Toni de la Rosa sosté que “no pot ser que Corpinnat sigui menystingut quan som l’escumós català de qualitat admirat al món”. I ho diu pel fet que Corpinnat és una marca elaboradora de prestigi, que el món admira pels escumosos de llarga criança, que fins ara no ha rebut subvencions per part de la Generalitat, ni tan sols durant la pandèmia, com sí que és el cas de les denominacions d’origen catalanes.
L'elaborador Toni de la Rosa fa referència a la nova normativa aprovada per Corpinnat que indica que el 2034 ja no es permetrà premsar ni chardonnay ni pinot noir per fer escumós. "Hi va haver un temps que vam adoptar totes dues varietats perquè eren les que feien servir a la regió de la Xampanya, i és clar que ens hi volíem assemblar —diu—, però ara ens hem adonat que tenim una joia amb el macabeu, el xarel·lo i la parellada, i que cal defensar les varietats històriques tradicionals". Cada territori té les seves varietats, i ha calgut rodar el món per tornar al born. "Sabem que aquesta decisió ens allunya de cellers elaboradors d'escumosos que podrien entrar en un futur a Corpinnat, però tots hem fet sacrificis i canvis per adaptar-nos a la normativa marcada", comenta, i afegeix: "Si vols jugar a la Champions, hi has d'entrar amb unes normes".
Per acabar, Torelló també celebra 630 anys documentats del celler. “Conservem un document del 17 de juny del 1395, que explica que el senyor de Gelida va ordenar una emfiteusi sobre el mas de la Torrevella, que fa referència a la finca de Can Martí, tant la de Dalt com la de Baix, a favor de Jaume Miquel, que és la nostra primera generació”, relata Toni de la Rosa. Amb l’emfiteusi, la família va accedir a la propietat, i avui continua complint amb el que va marcar el senyor feudal. De fet, un dels projectes de futur que Torelló es planteja és seduir la pròxima generació, els seus fills, perquè entenguin amb estima l’obligació del pergamí. “Tant el Paco com jo tenim tres fills, amb estudis universitaris els grans, i els petits encara a l’institut, que esperem que algun dia siguin el relleu, un relleu que tenim establert amb normes, com ara haver passat prèviament per altres cellers abans d’entrar a Torelló”, diu Toni de la Rosa.
Amb els documents antics conservats, que els Torelló asseguren que són més de cent, i sobre totes les generacions lligades a la finca, s'inaugurarà una exposició al setembre. A les parets d’una de les sales de premsa hi penjaran còpies dels pergamins que relaten amb lletres la història del celler. A més de la sala amb l’exposició documental, es podran visitar les caves subterrànies, on hi ha espais com l’Enoteca Torelló, amb mostres d’ampolles de col·leccions de prestigi com el Gran Torelló, Torelló 225 o Finca Can Martí. També hi destaquen les ampolles màgnum, de mides grans, perquè Torelló té gairebé totes les referències en aquesta mida.
I tot plegat per celebrar els 75 anys de la primera verema dedicada a escumós i els 630 anys d’història del celler. Un present que es projecta al futur amb una sentència. “Les bombolles fan festa i són el millor regal”, conclou l’elaborador Toni de la Rosa.