Cellers

L’excel·lent celler mallorquí dels 4 milions de pessetes

Sergio Caballero i Francesc Grimalt dirigeixen 4Kilos Vinícola, el celler on es va presentar el cartell del premi Vila Viniteca de Tast per Parelles

FelanitxSergio Caballero i Francesc Grimalt fa quasi 20 anys es van posar d’acord. Dos milions de pessetes cadascú. I així, de manera modesta, és com va néixer 4Kilos Vinícola, un dels millors cellers mallorquins, que treballa amb varietats autòctones recuperades i que probablement no s’assembla a cap altre celler del món.

Per explicar-ho hem d’entendre qui són els dos personatges que tenim al davant. Per una banda, l’enòleg Francesc Grimalt. El fill de pastor d’ovelles que detesta les ovelles, malgrat que ara de tant en tant les té pasturant a la vinya. “Però no gaire, que l’ovella trepitja massa”, diu. Ell abans era al celler Ànima Negra, un altre referent de l’illa. I allí és on va conèixer Sergio Caballero.

Cargando
No hay anuncios

Descriure Sergio Caballero és una feinada de por. Fa cinema, fa música, va fundar i codirigeix “un festival que es diu Sónar”, diu de manera modesta. I li agrada el vi des de sempre. Fa molts anys va anar a visitar el celler Ànima Negra. Li van dir que no oferien visites i que estaven a punt de començar la verema. Ell s’hi va presentar per ajudar de manera desinteressada. A Grimalt li va semblar que no podia ser, “que havia de ser en espia”. I així comença una relació basada en el bon humor, en la confiança i en fer les coses ben fetes sent molt respectuós amb l’entorn “sense ser hippies”.

Sergio Caballero ja tenia al cap fer vi, i Grimalt se li va unir. Primer en un garatge i després, on són ara, a Felanitx, en un estable d’ovelles reconvertit. El visitem i ens diuen que hi passem ben a poc a poc. Fan broma perquè és un celler petitó i bufó. Hi som per visitar els vins que vinifiquen, però també perquè Caballero, en el seu vessant de navalla suïssa ha creat el cartell del 17è premi Vila Viniteca de Tast per Parelles. Es tracta d’una creació feta per Caballero conjuntament amb Franc Aleu, especialista en escenografies de llum i artista multidisciplinari que li va valdre el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Al cartell es veu un lloc tipus el metro del Japó amb dos personatges que tenen diversos braços, tasten vins amb copes Riedel i seuen en cadires que desafien les lleis de la física. “Sempre m’ha agradat la bellesa de l’error”, explica Caballero. Està fet amb intel·ligència artificial. “M’interessa més la IA que l’ésser humà”, diu, i afegeix que des d’una posició molt crítica cap a la humanitat confia que la IA prendrà millors decisions. “Però tu has vist com està el món?”, diu. Això sí, quan va presentar el cartell a Quim Vila, propietari de Vila Viniteca, va pensar “o em mata o li agrada molt”. Li va agradar molt, i per això la presentació del popular tast per parelles que se celebra el 23 de març (aquest any amb una dotació de 50.000 euros en premis) es va fer a Mallorca. Un berenar mallorquí al celler, amb un tast dels seus vins, i després un dinar de privilegi amb una de les millors cuineres de l'illa, Maria Solivellas, en un entorn de privilegi, els jardins d’Alfàbia.

Cargando
No hay anuncios

Des del celler mallorquí pots començar un viatge que va començar fa 25 milions d’anys, quan van emergir els sòls que trepitgem i entendre com es va conformar la serra de Tramuntana. Un viatge que acaba amb la varietat Callet a la copa, tastant els vins de les anyades de 4Kilos o un Grimalt Caballero. I veure les etiquetes amb què Caballero s’hi ha ben divertit. Això sí, sense ser massa hippies, perquè aquí el que prima és el vi, i és excel·lent.