La DO Cava crea un fons de provisió per fer front a la sequera
El Consell Regulador aprova les mesures perquè els cellers puguin fer un rebost que els garanteixi la producció
Barcelona"Hem acordat impulsar unes mesures excepcionals davant d'una situació absolutament excepcional", diu Javier Pagés, president de la DO Cava. De manera unànime, el Consell Regulador ha aprovat que els cellers puguin crear un fons de provisió per als anys que la collita no garanteixi la producció. Aquest fons funcionaria com un rebost. La idea és permetre als cellers que ho vulguin tenir més marge per elaborar un vi base que es guardaria en cas que el necessitessin i amb prèvia autorització de la DO Cava.
Aquest rebost extra sortiria de la combinació de tres mesures concretes. En primer lloc, permetre collir més raïm de les vinyes amb un rendiment més alt per destinar aquest excedent a elaborar aquest fons climàtic. En segon lloc, permetre premsar més el raïm. Perquè ens en fem una idea, ara la premsa està al 67% i s'augmentaria fins al 74%. A tall d'exemple, per fer prosecco es permet premsar fins al 75%. En tercer lloc, es permetria de manera excepcional fer servir raïm provinent de parcel·les de dins del territori de la DO Cava però que no estan inscrites al registre d'explotacions. Aquest raïm no podria superar el 15% d'aquest vi base. Aquestes mesures serviran per fer un vi base que es podrà tenir guardat fins a tres anys i que només es podrà fer servir per elaborar cava de guarda, en cap cas els de guarda superior. Si un cop han passat els tres anys aquest vi no s'ha fet servir, els cellers el podran vendre a un tercer perquè en faci vi fora de la DO Cava.
Precedents i futur
Aquest fons de provisió no és una mesura nova a altres regions, com la Xampanya, on tenen un clima molt més erràtic i des de sempre treballen amb aquest sistema per garantir el futur i la sostenibilitat d'un negoci fonamental per a la seva regió. Per buscar un exemple més proper, la DO Rioja també treballa amb aquest sistema des de fa uns anys. Segons Pagés, la raó per la qual no es feia a la DO Cava era que fins ara el clima era més estable, tot i que "ja feia molts anys que es debatia".
Tanmateix, segons Pagés, encara és d'hora per saber com serà la collita d'aquest any. "Hem de veure l'evolució. Si plou una mica més, podem acabar tenint una collita bastant bona", afirma optimista. "Tenim reptes perquè tenim èxit. El cava és una magnífica font d'ingressos i un producte singular que és sostenible econòmicament i socialment. Si ens adaptem al canvi climàtic, té molt futur", conclou el president de la DO Cava.