Un restaurant amb ànima japonesa i esperit mediterrani
Una proposta gastronòmica molt variada i molt ben executada, però sense perdre l’essència de la cuina nipona
Arko
- Adreça: C/ Enric Granados, 63, Barcelona
- Carta: Cuina japonesa oberta al Mediterrani
- Obligat: Ventresca de tonyina amb maionesa de iuzu i cumquats
- Vi: Carta àmplia amb gran representació de vins del país
- Servei: Professional
- Local: Modern i ben decorat
- Preu pagat per persona: 95 € (menú Full Experience)
Joaquin Sánchez (Montevideo, Uruguai) i Ferran Aragón (Nou Barris, Barcelona) es van conèixer per una necessitat professional durant la pandèmia. Aquesta necessitat es va convertir en amistat i sintonia professional, i d’aquí en va néixer el primer projecte compartit: El Carnal, un steak house d’èxit convertit en referent de la carn de qualitat a Barcelona. Però d’això ja en parlarem un altre dia, avui ens centrarem en l’Arko.
El Joaquin i el Ferran van identificar que hi havia un buit per a la creació d’un nou restaurant japonès a Barcelona. Tot i això, el repte d’omplir un local amb capacitat per a cent cinquanta persones no semblava fàcil. Ens trobem davant d’un restaurant on es respira un ambient mediterrani, més festiu, però amb picades d’ullet al Japó i a altres parts del món. És un restaurant japonès amb diferents influències culturals que evita quedar encotillat dins dels paràmetres clàssics de la cuina nipona. Un japonès eclèctic.
Aquest eclecticisme es reflecteix a la carta, on, a més dels plats més clàssics, també pots trobar peix a la brasa, wagyu australià, bacallà en tempura... Però vosaltres ja ens coneixeu i sabeu que ho volem tastar tot. Per això hem demanat el menú Full Experience(95 euros ben pagats), tot i que també podeu dinar o sopar per la meitat de preu.
El menú s’inicia amb un carpaccio de ventresca Bluefin trufat, amb kizami wassabi i crema d’alvocat, i una ostra amb salsa ponzude fruita de la passió. Continuem amb anguila kabayaki i flor d’all; ventresca de salmó soasada amb miso negre i all; niguiri nikkei de peix mantega amb maionesa cítrica i pachikay; wagyu amb crema de Grana Padano i tòfona; ventresca de tonyina amb maionesa de iuzu i cumquats; i foie amb melmelada de pebrot i kizami. Com podeu veure, hi ha una barreja de sabors molt ben trobats que fan els plats encara més gustosos.
El menú finalitza amb l’uramaki d’anguila, foie i poma verda; la picanya de wagyu a la brasa amb iuca fregida i salsa teriyaki; i un meravellós gelat de lúcuma amb sablé, nous pacanes i caramel salat. Probablement, molts d’aquests ingredients us semblen exòtics i desconeguts, però per a nosaltres també ho són i ens ha encantat descobrir-los. Per exemple, la lúcuma és una fruita peruana que s’utilitza sobretot per fer postres, rarament es menja fresca, però és ideal per fer-ne gelats.
"Un local diferent on cada detall és important"
El vi amb què gaudim aquest menú és La Finca La Garriga de Perelada (DO Empordà), un cent per cent samsó, molt fresc en boca i que combina perfectament amb els contrastos de sabors d’aquest menú llarg i sorprenent.
Xerrem amb el Joaquin, xef executiu i sommelier, i amb el Ferran, director. “Vam obrir el setembre de l’any passat. La gent ens ha anat coneixent a poc a poc, però ara treballem molt cada dia i ens estem convertint en un referent a Barcelona”, comenta el Ferran. “Els quatre pilars que ens identifiquen són la localització, el producte de primera qualitat, un bon servei i la posada en escena, amb un local diferent on cada detall és important”, remarca el Joaquin.
Som davant d’una proposta gastronòmica molt variada i molt ben executada, però sense perdre l’essència de la cuina japonesa. Ah!, i no patiu, a les taules hi ha forquilles per a aquells que no som prou hàbils amb els bastonets. El menjar és excel·lent i la posada en escena també. Els detalls compten i a l’Arko són molt importants.