Guia Macarfi
Restaurants 29/11/2022

El restaurant Alkimia torna a ser el millor restaurant de Barcelona, segons la guia Macarfi

Creada el 2015 per l’empresari Manel Carreras Fisas, la llista s’ha convertit en prescriptora autoritzada pels restaurants

3 min
Tots els premiats de la Guia Macarfi.

El cuiner Jordi Vilà, del restaurant Alkimia de Barcelona, torna a ser, per segon any consecutiu, el millor restaurant de Barcelona, segons la guia Macarfi, iniciativa de l’empresari Manel Carreras Fisas, que s’ha convertit en referència en el sector de la gastronomia. “A la gala d’anunci dels premis vam reunir noranta cuiners, que van venir de les diferents regions on repartim premis, que són Barcelona, Girona, País Basc, la Rioja i Madrid”, explica Carreras. Per la seva banda, el cuiner Jordi Vilà confessa la il·lusió que li ha suposat rebre per segona vegada el premi com a millor restaurant per a l’Alkimia. “A Barcelona hi ha projectes molt potents, podem dir que és una ciutat amb molta competència, i quan, en el dia a dia, veus que no sempre omplim les taules, et preguntes a quins restaurants deuen anar els comensals”, explica el cuiner. Per això rebre el premi de millor restaurant de la guia Macarfi li suposa “il·lusió”, perquè “està feta per gent propera”.

El cuiner Jordi Vilà darrere el taulell de cuina des d'on observa la sala del restaurant Alkimia.

En aquest sentit, Manel Carreras explica que les votacions funcionen per un doble canal, compost per premsa especialitzada i per persones, “que anomenem ambaixadors”, que van als restaurants i ens n’envien l’opinió. Ajuntant els vots de la premsa especialitzada i dels ambaixadors és com es decideix l’ordre dels millors restaurants.

Al restaurant Alkimia, al menú de degustació, la proposta amb què el cuiner Jordi Vilà expressa la seva cuina, actualment es poden menjar “dotze plats, sense comptar els aperitius i els petit fours”, que transita entre els productes de caça i els vegetals de temporada. “Tenim les primeres carxofes, i també caquis, i alhora ja tenim angules”, comenta Vilà, que afegeix que “malgrat el menú de degustació, tancat, l’Alkimia funciona com un atelier, que vol dir que el menú es pot escurçar o adaptar segons les preferències del comensal”. Al costat de l’Alkimia hi ha justament el restaurant Alkostat, que funciona a la carta.

En la segona posició de la guia hi ha el cuiner Rafa Zafra pel restaurant Estimar de Barcelona, i la curiositat és que el restaurant homònim a Madrid està situat en la quarta posició (davant té Saddle, en el primer lloc; Coque, en el segon, i Horcher, en el tercer). Per la seva banda, el restaurant Via Veneto, de la família Monje, s’ha situat en la tercera posició dels 10 millors restaurants de família. Amb el cuiner David Andrés al capdavant, el restaurant es manté en la part alta de la llista des que la llista es va publicar per primera vegada el 2015, any que va ser el número 1.

A Girona, les tres primeres posicions són, per aquest ordre, per al Celler de Can Roca, dels tres germans Roca; Miramar, situat a Llançà, del cuiner Paco Pérez, i Les Cols, de la cuinera Fina Puigdevall, que compta com a cap de cuina amb la seva filla Martina Puigverd.

Per acabar, la guia Macarfi, que es publica en paper i també és una aplicació per al mòbil que permet fer-hi reserves de taules a restaurants, premia des de fa uns anys els restaurants oberts durant els últims dotze mesos. Els atorga el premi Rookies, i enguany l’han aconseguit l’Amar, dins l’Hotel El Palace; Aleia, dins de l’Hotel Casa Fuster; el Come by Paco Méndez; el Molino de Pez, dins de l’Hotel Seventy Barcelona, i el Prodigi.

Top 10 a Barcelona 

  1. Alkimia 
  2. Estimar 
  3. Via Veneto 
  4. Can Jubany 
  5. Cocina Hermanos Torres 
  6. Lasarte 
  7. Aürt 
  8. Els Casals 
  9. Gresca
  10. Coure (Ex aequo) 
  11. Enigma (Ex aequo)

Top 10 a Girona

  1. El Celler de Can Roca 
  2. Miramar 
  3. Les Cols 
  4. Ca l´Enric 
  5. Bo.Tic 
  6. Els Tinars
  7. El Motel Restaurant 
  8. L'Aliança d'Anglès 
  9. La Calèche 
  10. Candellight by Roman Fornell 

Rookies Barcelona

  1. Amar (Hotel El Palace) 
  2. Aleia (Hotel Casa Fuster) 
  3. Come by Paco Méndez 
  4. Molino de Pez (Hotel Seventy) 
  5. Prodigi
stats