NI UN DIA A CASA
Restaurants06/10/2019

La Gormanda, el menjador de la Carlota

Ivan Díez / Adrià Albets / Carles Domènech

Quan la Carlota tenia divuit anys, el seu pare la va portar a sopar al Restaurant Escola Hoffmann, al Born. Era, en principi, un sopar entre pare i filla, però va acabar sent l’inici de tot. Allà la Carlota va decidir que seria xef.

Ara té trenta-nou anys i ja en fa tres que dirigeix amb excel·lència La Gormanda. A la cuina, juntament amb la Julieta, l’Andrea i la Fàtima, elabora dos menús: un de diari de vint-i-un euros i un altre de llarg, el que vam fer nosaltres, per cinquanta-vuit.

Cargando
No hay anuncios

Abans de jugar sola, ha estat a les ordres de la mare i l’àvia en dos restaurants familiars, l’Alba Granados i l’Alba París. La mala sort va fer que el segon es cremés i deixés la Carlota a l’atur. Però, casualitats de la vida, el local de sota casa estava per llogar i no va deixar passar l’oportunitat. “Ara és com el menjador de casa meva, on podeu menjar tots”, ens diu la Carlota.

Dinem a la taula que hi ha dins de la cuina, quasi tocant als fogons, i així veiem l’anar i venir dels cuiners, que ens porten per començar les albergínies confitades amb papada i anguila fumada, i el tàrtar de ventresca de tonyina amb ous de salmó, rovell curat i picada de rayford fresc. “Una espècie de wasabi”, ens explica el Julio, un dels dos cambrers de la sala, juntament amb la Mati, nascuda a Sóller.

Cargando
No hay anuncios

A la carta de La Gormanda es mantenen fidels els ous a baixa temperatura amb vieires, galeres i bolets de temporada, les gyozas amb carn d’olla o el carpaccio de gamba vermella amb ravenets, portobel·lo i oli de tòfona. Un plat refinat i elegant.

Punt i a part mereix el mar i muntanya de peus de porc i llagostins amb mongetes del ganxet. I és que la primera matèria està molt ben tractada: “Els compro a Olot. El propietari dona joguines als porcs perquè s’ho passin bé”.

Cargando
No hay anuncios

Però si hi ha un plat que ha donat fama al restaurant són els cargols. “Sempre els fem a l’estil Gormanda, amb sal, pebre, bitxo, all i julivert, però avui us hem volgut sorprendre. Hi hem afegit sobrassada i formatge fos”. Extraordinaris, amb el punt picant necessari. La Carlota no pot ni vol dissimular la seva voluntat de sorprendre’ns i tot seguit ens porta unes crestes de gall, fetes a baixa temperatura al buit. Les cuina durant vint-i-quatre hores controlant que l’aigua no bulli en cap moment. “Sempre les he vist cuinar a casa. Aquí les fem glacejades”.

Amb les postres i les copes, la Carlota s’asseu amb nosaltres i en una conversa de prop de mitja hora el nom del seu marit i soci, l’Ignasi Céspedes, surt fins a sis vegades. N’està enamorada i se li nota, i sap que el futur passa per ell i les seves filles, a qui no pot dedicar tot el temps que vol. Passa moltes hores entre fogons i les més perjudicades són elles. Però no pot parar. La Gormanda és on passarà els pròxims anys. Ara bé, té un somni: “Abans de retirar-me, un dia, quan sigui gran, m’agradaria tenir una masia a l’Empordà per poder-hi cuinar”. La Carlota té un magnetisme especial, un somriure captivador i una manera de cuinar i explicar els plats que enganxa. Diu l’Institut d’Estudis Catalans que gormanda és aquella persona “que té afecció per al bon menjar”, i no hi ha millor definició per a la Carlota Claver.

Cargando
No hay anuncios

La Gormanda

Aribau, 160 (Barcelona)

Cargando
No hay anuncios

Carta: Menú diari de 21 euros i un menú llarg de 58 euros

Must’: Peus de porc mar i muntanya amb mongetes del ganxet

Cargando
No hay anuncios

Vi: Carta variada

Cervesa: Estrella Damm

Cargando
No hay anuncios

Servei: Familiar i atent

Local: Amb tres pisos

Cargando
No hay anuncios

Preu final per persona: 60 €