L’últim descobriment: un xinès autèntic (i econòmic) per menjar fideus fets a mà
Yipin Lanzhou Noodles és un restaurant a l'Eixample que ja comença a tenir cua al carrer en hores punta
Fa uns dies una persona em va dir: “A mi el menjar xinès no m’agrada”. Cadascú té els seus gustos, només faltaria, però li vaig preguntar-ne els motius. La resposta em va semblar carregada de prejudicis i, sobretot, de desconeixement. No pots estimar el que no coneixes, esclar. D’entrada parlar de “gastronomia xinesa” ja és posar-se en un bon jardí. En un país tan gros, allí tendeixen a dividir la gastronomia per províncies, regions i fins i tot, alguns plats estrella identificats amb poblacions. De gastronomies xineses, n’hi ha moltes, vaja. I com més coses tastes, més increïble et sembla.
Com que no tothom pot anar a la Xina, ja fa temps que busco restaurants xinesos autèntics. Per autèntics vull dir que no estan adaptats al nostre paladar, sinó al seu. Menjar xinès real. És fàcil de detectar-los. Sabeu com? Ho heu endevinat, estan plens de xinesos menjant. Recentment n’he trobat un que compleix els requisits i que penso que val la pena compartir: Yipin Lanzhou Noodles (també el veureu escrit com a Yipin Ramen). Es troba al carrer Calàbria 110, a l’Eixample de Barcelona. Entre Gran Via i Diputació.
Fa un any i mig que ha obert i aixequen la persiana cada dia, dinar i sopar, menys els dimarts. El visito un dia entre setmana a l’hora de dinar i no s’hi cap. A partir de certa hora, comença a haver-hi persones fent cua al carrer. Principalment gent jove d’origen xinès. No s’han d’esperar gaire perquè aquí molts comensals hi mengen de manera força veloç, tot i que al restaurant no et fan anar amb cap pressa. “Al principi venien només xinesos, però ara heu començat a venir la gent d’aquí”, m’explica la seva propietària. Es diu Xiaomei Gao, però quan es presenta a un occidental el nom que ha triat per ella mateixa és Sonia Gao. El significat del nom xinès és "una petita flor d’hivern”, diu.
Broquetes i bols que treuen fum
Hi ha dues especialitats en aquest restaurant. Per una banda, les broquetes a la brasa, que fan al moment. De xai, de vedella, de tendó de xai o de vedella, ronyons de xai, aletes de pollastre, tofu de peix, de cansalada de porc o cor de pollastre. L’altra especialitat són els fideus de Lanzhou. I aquí ens hi aturarem un moment.
La Xiaomei Gao no és de Gansu, la regió on es troba Lanzhou i d’on són típics aquests fideus amb vedella. Ella és de Pequín. El motiu pel qual els cuina és perquè li encanten. “És cert que són típics de Gansu, però ara se’n pot menjar a tota la Xina perquè ens agraden molt”, explica. És per aquest motiu que ella ha obert un restaurant especialitzat en aquests fideus. La pasta està fet a mà. I es nota moltíssim, tant en el gust com en la textura. També a l’hora de fer la digestió. Porten vedella, rave, coriandre, ceba xinesa i, si ho voleu, ou dur. El caldo té gust de vedella i d’espècies. Sobretot les espècies, que importa d’allà, són les que donen caràcter a aquest plat de fideus. No és picant, però tampoc pots dir que no ho sigui gens. És una sensació especial a la boca que un cop has sentit, trobes a faltar. No té l’impacte del pebre de Sichuan (si l’heu tastat sabeu de què parlo) però s’hi acosta de manera subtil. Un brou deliciós i molt pertinent ara que la calor ens deixa en pau.
A la carta hi ha altres plats interessants, com l’amanida de tofu sec, per exemple, que a la meva taula va agradar molt. N'hi ha per triar i remenar. Ara bé, no és una carta infinita. Es demana a través del QR que hi ha a la taula, com es fa a la Xina. No té cap dificultat. S'escaneja amb el mòbil i es tria el que es vol. S’hi poden afegir peticions si cal, com per exemple que el menjar no piqui. I es confirma la comanda. Llavors us ho serviran diligentment. Després es paga a la barra. És un restaurant molt econòmic, així que és apte per a totes les butxaques. També per a la gent de gana generosa.
Si heu estat a la Xina i n'enyoreu el menjar, visiteu aquest lloc. Si no hi heu estat mai i teniu curiositat, també.