Ni un dia a casa

Fonda Rigà: tradició i respecte per la cuina de muntanya

La tercera generació ha fet créixer el negoci i l'ha situat a l'elit hotelera del Ripollès

Fonda Rigà

  • Adreça: Final de la carretera de Tregurà (Tregurà de Dalt - Vilallonga de Ter)
  • Carta: Cuina de muntanya
  • Obligat: Milfulls de patata amb botifarra esparracada i salsa de ceps
  • Vi: Bona carta amb propostes catalanes
  • Servei: Familiar i professional
  • Local: Menjador acollidor amb molt bones vistes
  • Preu per persona: 40 euros

Som a la vall de Camprodon, visitant indrets naturals i paisatgístics excepcionals. Tenim la possibilitat de conèixer llocs meravellosos en bicicleta o caminant i descobrir el llegat romànic que impregna part de l'arquitectura de la vall, però no tenim prou temps per a tot i ja sabeu que el patrimoni més preuat per a nosaltres són els restaurants del nostre país.

Cargando
No hay anuncios

Agafem la carretera de Camprodon a Setcases i deixem enrere Llanars per enfilar cap al nostre destí. Després d'uns quants revolts arribem a l'Hotel Restaurant Fonda Rigà de Tregurà de Dalt. Més enllà d'unes vistes privilegiades, el primer que ens crida l'atenció és un home d'anys amb molt bona aparença i barret. És l'Albert Rigat, fundador l'any 1971, juntament amb la seva dona, Dolors Gardella, l'àvia Conxita i l'avi Josep, d'un hotel-restaurant referent del Ripollès. Dels pioners només queda entre nosaltres el senyor Albert, que ara veu, amb goig i orgull, com els seus sis fills viuen a la comarca i dos d'ells, el Josep i l'Albert, lideren un negoci familiar molt proper i acollidor.

El Josep dirigeix una cuina que s'abasteix majoritàriament de productes del Ripollès i la Garrotxa per confeccionar plats casolans muntanyencs. N'hi ha que els han fet evolucionar, però d'altres sembla que l'àvia Conxita encara s'ocupi dels fogons i de les olles. A la Fonda Rigà es cuina molt i molt bé. La sala és el terreny on l’Albert se sent més a gust. Dirigeix amb mestratge totes les facetes del menjador, l'equip i la relació amb els clients, molts dels quals habituals des de fa molts anys.

Cargando
No hay anuncios

L’Albert ens proposa començar amb un bon tast d’alguns dels seus plats més tradicionals: bunyols de bacallà, amanida de tomàquets amb búfala i gelat d'alfàbrega, foie casolà, carpaccio de peus de porc i ceps i un milfulls de patata amb botifarra esparracada amb salsa de ceps. Amb aquest inici podríem donar-nos per dinats, però com deien els Manel "ens ha costat déu i ajuda arribar fins aquí" i no volem deixar passar l'oportunitat de continuar recreant-nos en la cuina del Josep. Xai a la brasa, cargols a la cassola guisats amb salsa i una espatlla de cabrit feta a baixa temperatura i acabada a la brasa. Sense màgia ni artificis hem tret el ventre de pena exitosament!

Cargando
No hay anuncios

El Turó de les Llebres 2019, del Celler Foresta, propietat dels vinyataires Lluís Carsí i Gerard Maristany, ha estat el nostre company durant tot l'àpat. Un pastís Tatin i un de formatge, juntament amb un gelat de galeta Birba, en homenatge a un dels estàndards de Camprodon des del 1893, són les postres que triem com a traca final.

Tips i contents xerrem amb el Josep i l’Albert. "Som nets de pagesos de Tregurà, de l'economia de subsistència amb el cultiu de la patata. El pare i la mare abans de la fonda tenien una petita botiga de queviures. La idea de la fonda va ser una barreja d'emprenedoria i de necessitat. En aquella època ja començaven a haver-hi restaurants a la vall de Camprodon, i això possiblement va estimular els pares a fer el pas endavant".

Cargando
No hay anuncios

Els pares i els avis ho van donar tot a canvi de res, i és per això que aquell esperit generós es reflecteix en el tarannà del Josep i l'Albert. La tercera generació ha fet créixer el negoci i l'ha situat a l'elit hotelera de la comarca. La quarta ja és al peu del canó i dia rere dia compten amb l'enorme privilegi d'aprendre l'ofici de dos germans extraordinaris.

Recorda que la millor opció per gaudir d'aquesta proposta gastronòmica són els serveis de Renfe Rodalies