Ni un dia a casa

La cuina de barri que marca tendència

5 Hermanos és una casa de menjars que amb esforç i sacrifici de tota la família ha aconseguit fer-se un lloc al panorama gastronòmic de Barcelona

5 Hermanos

  • Adreça: Carrer de Federico García Lorca, 31, Nou Barris, Barcelona
  • Carta: De mercat amb producte de temporada
  • Obligat: Cap i pota.
  • Vi: Celler interessant però amb poc vi català
  • Servei: Amable i professional
  • Local: Modern, recentment reformat
  • Preu pagat per persona: 80 €

Al Jordi se li humitegen els ulls d’orgull i emoció quan repassa la seva història familiar. “La nostra és una història molt maca”, ens adverteix d’entrada, iniciant el seu relat. Té el taulell ple de papers que són factures del restaurant perquè ell és l’encarregat de la gestió diària del 5 Hermanos i es nota, pel volum de paperassa i la quantitat de gent que hi ha, que les coses els van bé. El camí ha estat llarg, dur i ple d’obstacles. Qui va obrir pas va ser l’àvia Juanita inaugurant el primer bar i casa de menjars els anys 40 a la Guineueta Vella. Anys més tard, el 1977, la seva filla, la Tere, que ja havia fet un màster a la cuina i a la vida, després de perdre el seu marit, va traslladar el negoci a l'acabat de crear barri de Canyelles i el va rebatejar: 4 Hermanos, en homenatge als seus quatre fills. Però en faltava un per arribar, el Jordi, que va néixer l’any 1984 i que va obligar a canviar de número el rètol del restaurant: 5 Hermanos.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és la història d’una família de barri, humil i treballadora, que durant anys ha alimentat els veïns del districte de Nou Barris amb una cuina senzilla i honesta i que ara mira el futur amb confiança i il·lusió. L’any passat van reformar i modernitzar tot el local i la petita botiga que hi tenen al costat: “Hem de ser humils, no oblidar per què som aquí i explicar-ho, però també ens hem de posar a l’avantguarda”, diu Jordi Gerpe amb unes ganes boges de menjar-se el món. És el petit dels cinc germans: després d’ell ve el Javi (a la cuina i direcció de servei), el Toni (l’únic que falta perquè va decidir obrir un altre negoci), el Julio (cuiner) i el Manel (que controla la caixa darrere la barra i dona la benvinguda al client). Un autèntic equipàs que dissenya i elabora cada dia un menú de 15 euros i també una carta que fa goig. Nosaltres, com sempre, hem vingut a jugar: compartim unes cloïsses a la marinera, els cargols “al pastor” i l’històric i deliciós cap i pota, un dels clàssics del restaurant que és imprescindible tastar i sucar-hi pa. De segon decidim repartir-nos el peix de llotja del dia: un meravellós gall de Sant Pere acompanyat d’un assortit de verduretes per ajudar en la digestió. Una ampolla de Ritme 2021 (DO Priorat) i les postres: sorbet de llimona i un flam d’ou exquisit, també per compartir. “Us heu fotut un bon tiberi!”, exclama el Jordi somrient després de veure tota la nostra comanda, i no li falta raó.

Ja durant l’hora dels digestius, el Jordi recorda un dels moments clau de la vida del restaurant 5 Hermanos: “L’any 2017 l’Ajuntament de Barcelona va crear els premis Barcelona Restauració per potenciar la gastronomia de la ciutat i ens van nomenar per una de les tres categories, la d’integració al barri. Ens van donar el premi i allà és quan vaig veure molt clar que realment podíem tenir el restaurant que jo sempre havia somiat”, explica. 5 Hermanos és una casa de menjars de barri que amb l’esforç i el sacrifici de tota la família ha aconseguit fer-se un lloc al panorama gastronòmic de la ciutat. Entre setmana el local està ple de veïns que en són clients habituals, però el cap de setmana s’omple de gent d’arreu de la ciutat i del país que s’hi desplaça expressament per gaudir d’una cuina autèntica amb bon producte: “Fem el que sabem fer i no ens compliquem. Tractem amb molta cura el producte i guisem com ho feien la mama i la iaia", sentencia el Jordi. Nosaltres també, igual que els germans, ens sentim afortunats de poder viure i gaudir encara avui del llegat de la Tere i l’àvia Juanita.