Sant Jordi 2024

Com es fan les roses de carxofes? Recepta de la cuinera Iolanda Bustos

Us proposem que cuineu les carxofes amb una forma ben floral

Trinitat Gilbert Martínez
i Trinitat Gilbert Martínez

La cuinera Iolanda Bustos, del restaurant La Calèndula, de Regencós, proposa menjar les carxofes amb una recepta ben singular, que inclou també remolatxa i una crema d'all blanc.

Roses de carxofa amb remolatxa i crema d’all blanc

Per a 2 persones

Cargando
No hay anuncios

Ingredients

  • 6 carxofes morades petites
  • 1 remolatxa morada petita fresca
  • 1 remolatxa groga petita fresca
  • 1 ampolleta d'aigua de roses
  • 1 rosa fresca (no tractades)
  • 1/2 litre d'oli d'oliva extra verge
  • Pètals de rosa fresca, no tractats (opcional per a la guarnició final)
Cargando
No hay anuncios

Per a la crema d’all blanc aromatitzat amb roses

  • La nit anterior a la preparació, cal deixar, al vas de la batedora, les ametlles, el pa i l’all en remull
  • 150 ml d'aigua mineral
  • 75 g d’ametlla
  • 30 g de bastonets de pa
  • 3 cullerades d'oli extra verge de la varietat picual
  • 2 grans d'all sense el cor
  • Pètals frescos de roses fresques, no tractades
  • Sal
Cargando
No hay anuncios

Preparació

  1. Per elaborar l'aigua de roses, un dels ingredients que necessiteu per a aquesta recepta, agafeu un pot de vidre amb aigua i ompliu-lo de roses senceres. Tot seguit, col·loqueu el pot al sol. L'endemà d'un dia a sol i serena, ja tindreu aigua de roses.
  2. Talleu les carfoxes, traient-ne el tronxo i també les fulles exteriors, perquè us heu de quedar només amb el cor. Talleu molt arran la punta, perquè després donareu als cors forma de rosa. No cal que col·loqueu els cors de carxofes en aigua amb llimona, perquè no passa res si s’oxiden.
  3. En una cassola, poseu aigua mineral i un rajolí també d’aigua de roses, i escalfeu-la. Al cap de deu minuts, ja hi podreu fer bullir els cors de carxofa sencers juntament amb la remolatxa groga i la morada. Veureu que l’aigua quedarà tenyida de la remolatxa, fet que també els passarà als cors de les carxofes.
  4. Mentrestant, prepareu la crema d'all blanc.
  5. Recupereu el vas de la batedora on teniu les ametlles, el pa i els alls en remull i tritureu tots els ingredients junts amb l'ajut d'una batedora elèctrica. Heu d'aconseguir una textura com de romesco. Si no teniu pètals de roses fresques, també podeu fer-ne servir de roses miniatura (de pitiminí), que les venen en safates.
  6. Ara serà el moment de treure els cors de les carxofes i les remolatxes. Poseu-ho en un paper de cuina, perquè n’obserbeixi l’excés de líquid.
  7. Tot seguit, fregiu en una cassola amb oli d’oliva extra verge els cors de carxofes. Només els cors de carxofes. Amb aquesta segona cocció de les carxofes aconseguireu la forma de roses, perquè s’obriran, i les puntes quedaran cruixents.
  8. Talleu les remolatxes a làmines ben primetes, per aconseguir una forma com de pètals.
  9. A l’hora d’emplatar, poseu una mica de crema d’all blanc al fons del plat; a sobre unes làmines de remolatxa ben fines, tallades com si fossin pètals de roses; al damunt col·loqueu-hi les carxofes i algun pètal de rosa, però, en aquest cas, fresc.
  10. Consell. Feu servir roses de les quals tingueu la seguretat que són naturals, és a dir que no han estat tractades ni amb herbicides ni amb pesticides.
Cargando
No hay anuncios

Bon profit!