El Gremi de Pastisseria de Barcelona ha anunciat que preveu vendre 700.000 mones artesanes, una xifra que representa un 5% menys que el 2019, per les limitacions en les trobades familiars. Pel que fa a les vendes de l’any passat, quan la Pasqua va coincidir amb el confinament, el Gremi assenyala que les vendes van representar un 40% de la xifra normal malgrat l’opció que hi havia d’encarregar-la en línia.
BarcelonaEn un any sense grans estrenes de pel·lícules infantils, els herois clàssics de Disney competiran amb els ous tradicionals de xocolata a les mones de Pasqua. Xocolaters com Lluc Crusellas, de la pastisseria El Carme de Vic, han fusionat els uns amb els altres, de manera que els mateixos ous són els que tenen trets que recorden Harry Potter –el protagonista de les pel·lícules basades en les novel·les de l’escriptora J.K. Rowling–, Batman o Superman. Una altra opció també amb ous, en aquest cas enfilats els uns damunt dels altres, és la que proposa el xocolater Enric Rovira, que ha recreat el satèl·lit català Enxaneta, que està en òrbita a 500 metres de la Terra.
A Vic el xocolater Lluc Crusellas sosté que la Pasqua té com a protagonista els ous de xocolata. Les novetats, siguin quines siguin, no han de deixar enrere els ous, que simbolitzen el gran renaixement de la natura. “Jo faig primer l’ou de xocolata i a partir d’aquí hi pinto els trets més característics dels personatges que agraden a les criatures”, explica Crusellas. Per exemple, a l’ou de Harry Potter se’l reconeix pel serrell, la cicatriu del front i les ulleres rodones. Al de Batman, l’ou té l’antifaç i la capa de superheroi, i al de Superman la reconeguda S hi destaca al mig. “Els colors també ajuden a reconèixer els personatges”, comenta Crusellas, que afegeix que entre les mones de xocolata que ha creat també hi ha ous que recorden unicorns (“Que no faltin”, diu el xocolater) i uns ous mig esberlats a l’interior dels quals hi ha un drac petit que treu el cap entre les closques de xocolata trencades.
Mentrestant, el xocolater Enric Rovira recorda que en any de pandèmia “no hi ha hagut cap estrena de pel·lícula infantil amb protagonistes que la canalla desitgi o demani als padrins”. Per això ell ha buscat altres novetats, com ara l’Enxaneta, el nanosatèl·lit català que es va posar en òrbita el 22 de març. “La notícia, que potser és de les més destacades, em va inspirar i vaig voler recrear-lo en una figura amb ous de xocolata”, diu Rovira.
Videojocs també
Una altra de les novetats més demanades són els personatges del videojoc Among us. “Un és un nino de colors amb un antifaç de plata, del qual jo mateix he fet el motlle de guix, i a partir d’aquí he anat fent tots els passos”, diu el xocolater, que afegeix que les germanes de les pel·lícules Frozen, l’Elsa i l’Anna, tampoc falten aquest any al seu obrador de xocolata. Ara bé, quan es tracta de personatges de pel·lícules ell en fa una interpretació pròpia, ja que diu que la criatura el que vol és tenir-los per jugar. Per tant, no els fa de xocolata sinó que els col·loca, com a joguina, en un escenari que sí que és comestible perquè és de xocolata. “Em miro les pel·lícules, les passo pel meu filtre i ho tradueixo en xocolata”, diu Rovira, que sempre ha destacat per la seva passió pel cinema.
A Barcelona el pastisser Èric Ortuño, de L’Atelier, explica que “la Pasqua és una de les èpoques més creatives per als xocolaters”. Ell mateix afegeix que quan vivia a França ja observava la tradició catalana amb admiració per l’alt nivell imaginatiu. “De fet, penso que no hi ha cap altre lloc del món en què es regalin figures tan creatives de xocolata com a Catalunya”, diu Ortuño, que matisa que hi ha altres països d’Europa on sí que hi ha tradició amb els ous de xocolata, però no amb les figures que recreïn personatges de ficció o de l’imaginari col·lectiu.
Entre les novetats que ha preparat per a aquest any diu que ha procurat que “no fossin de format exagerat, perquè si no es fa malbé massa xocolata”. Aquesta opció també li ha permès ajustar els preus. Entre les figures que ha recreat hi ha els quadres de l’artista plàstic anglès Banksy, que amaga la identitat sota aquest pseudònim. En aquests quadres de xocolata hi ha el jugador del FC Barcelona Lionel Messi i l’activista sueca Greta Thunberg.
Unes altres mones que ha preparat per a aquest any són les que ha fet inspirades en l’artista nord-americà Jeff Koons. “N’hi ha que el consideren com l’artista més kitsch, i a mi per a les mones m’ha permès jugar amb els colors, perquè els que utilitza són llampants, i amb els ous, esclar, perquè els seus famosos gossos de globus els he recreat amb ous de xocolata”, diu el pastisser de L’Atelier de Barcelona. “Penso que són mones senzilles però alhora molt divertides”, opina Ortuño.
A Girona el xocolater Jordi Roca revela quina serà la mona que regalarà al seu fillol, el Martí, fill del sommelier Josep Roca. “Li regalaré la Mona Lisa”, explica, i tot seguit diu que “la Pasqua és la millor època per treballar la xocolata i per menjar-se-la”. El fet que la temperatura encara no s’hagi enfilat gaire amunt permet que no s’hagi de patir, com passaria a l’estiu. Jordi Roca destaca “el repte de tots els pastissers i xocolaters de crear una mona original i divertida, que agradi tant a petits com a grans”. "Aquesta pressió, aquest repte, és el que ens fa exercitar la creativitat, que en el cas de la Pasqua va lligada amb la innocència”, afegeix.
Sobre les novetats que ja té preparades, i que té a la venda a Casa Cacao, l’hotel d'El Celler de Can Roca, a la plaça de Catalunya de Girona, hi ha la recreació en xocolata del mateix edifici. Amb l'humor habitual que caracteritza aquest xocolater, la mona porta per nom Casa que Cau, és a dir una casa que si cau es trenca i ensenyarà el que conserva a l’interior, que són faves de cacau provinents de Bolívia recobertes amb xocolata de l’Índia, de 72% de cacau, i acabades amb xocolata blanca. Les altres dues novetats de Pasqua del pastisser de Girona són les anomenades Fruites del Cacau, que representen les beines del cacau elaborades amb tipus de xocolata diferents (amb llet i negra), però totes amb origen a Las Trincheras (Veneçuela). A l’interior de cada beina també hi ha petits bombons, recoberts de gustos diferents.
Per acabar, a Sant Celoni els germans Marc i Jordi Rodellas, de la pastisseria Rodellas –que van ser els precursors l’any passat de la iniciativa Més Mones que Mai, que permetia que les criatures rebessin mones tot i el confinament perquè els pastissers els hi portaven–, han creat les mones barret. Amb la idea que la criatura s’hi pugui fotografiar bé, la figura de xocolata encaixa al cap. Les mones barret tenen una part feta amb ous i una altra, una mitja esfera, que és la que imita la forma de barret, i que recorda figures d’esquirols, conills i dracs.