El millor panettone de l'Estat es fa a Barcelona
El forn Cloudstreet Bakery s'endú el guardó per elaborar el millor dolç d'origen italià
BarcelonaEl panettone és un dolç italià, típic del Nadal, que ja fa temps que s'ha popularitzat a casa nostra. El seu èxit l'ha convertit en un competidor fins i tot del tortell de Reis i el seu consum s'ha multiplicat per 10 en els últims cinc anys, segons dades del Gremi de Pastisseria de Barcelona.
I precisament gràcies al seu èxit, cada any –des de fa 4 anys– s'organitza el concurs Millor Panettone Artesà d'Espanya, organitzat per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB), que enguany ha escollit el forn Cloudstreet Bakery, a tocar de l'Hospital Clínic, com el que fa el millor dolç de l'Estat.
El certamen ha comptat amb la participació d’una quarantena de pastisseries i amb jurat d’excepció format, entre altres, per l’autor del millor panettone del món, Giuseppe Piffaretti. Els experts han dit que el sabor i la frescor han sigut uns dels factors més ben valorats i que li han atorgat al projecte Cloudstreet Bakery, liderat pel mexicà Tonatiuh Cortés, el prestigiós guardó i un premi de 1.000 euros.
Cortés és músic de professió, va arribar des de Mèxic a Barcelona fa 15 anys per estudiar música medieval, però en acabar els seus estudis, i influenciat per l'expert en pa Ibán Yarza, va canviar de professió. Cortés també és un apassionat del pa i després de formar-se un any al forn Barcelona Reykjavik, va obrir Cloustreet Bakery el 2013, on elabora tots els seus productes de forma artesanal i amb la seva pròpia massa mare. Així que si aquest Nadal teniu ganes de tastar el millor panettone de l'Estat, només heu d'anar fins a l'Eixample.
L’origen del panettone
No són poques les llegendes i històries que parlen dels orígens del panettone. Una d’elles situa l'origen aquest pastís a l’any 1490, quan un jove aristòcrata anomenat Ughetto Atellani de Futi va manifestar l’amor que sentia per la filla d’un pastisser de Milà fent-se passar per un aprenent. Així va inventar un pa ensucrat amb forma de cúpula amb fruites confitades i aroma de llimona i taronja. La seva creació era tan bona que els milanesos van començar a acudir en massa a la pastisseria a demandar el pa de Toni, ja que així es feia anomenar l’aprenent camuflat. I d’aquí diuen que prové el nom panettone.