Receptes07/05/2020

Com fer sípia estofada amb patates i xocolata? Recepta del cuiner Oriol Castro, del restaurant Disfrutar

El cuiner Oriol Castro revela com fer a casa una recepta tradicional marinera

Trinitat Gilbert Martínez
i Trinitat Gilbert Martínez

El cuiner Oriol Castro, dels restaurants Disfrutar i Compartir, explica com preparar a casa un ranxo mariner, que ell confessa haver extret del llibre Ranxets: La cuina a Torredembarra, publicat el 1985, i que era una recopilació de receptes populars.

Sípia amb patates

Ingredients per a 4 persones

Cargando
No hay anuncios

3 sípies de mida mitjana

1 ceba tallada en juliana

5 grans d'all

Cargando
No hay anuncios

100 g d'oli d'oliva verge

2 cullerades de salsa de tomàquet (també podrien ser 2 tomàquets tallats a daus)

1 cullerada de nyora triturada en pols

Cargando
No hay anuncios

2 fulles de llorer

1 branqueta de farigola

1 quadrat d'una rajola de xocolata

Cargando
No hay anuncios

1 got d'aigua (per coure la sèpia)

4 patates mitjanes

1 got d'aigua (per afegir amb les patates)

Cargando
No hay anuncios

Una picada (opcional)

Elaboració

Aixafeu lleugerament els alls amb pell amb l'ajut d'un ganivet.

Cargando
No hay anuncios

En una cassola, poseu-hi oli i afegiu-hi els alls aixafats perquè hi deixin l'aroma. Deixeu-los-hi coure sense que es cremin, fins que n'aconseguiu un color daurat. Un truc és aixecar la cassola perquè l'oli submergeixi bé els alls.

Tot seguit, afegiu-hi la ceba, tallada en juliana, el llorer i la farigola. Deixeu-ho coure uns cinc minuts perquè tot plegat agafi un color daurat. Deixeu-ho rostir una mica, però tampoc no es tracta de coure-ho molt perquè no és un sofregit.

Afegiu-hi una cullerada de nyora en pols, després dues cullerades de tomàquet i, a continuació, la sípia, tallada i neta, però amb la melsa picada.

Cargando
No hay anuncios

Salpebreu-ho al gust, i afegiu-hi un got d'aigua.

Tapeu la cassola i deixeu-ho coure lentament durant 40 minuts. El temps de cocció dependrà de la mida de la sípia. El cas és que ha de quedar tova.

Mentre la sípia està coent-se, talleu les patates amb un ganivet de forma esqueixada. És com si n'arrenquéssiu els trossos. La mesura aproximada per als guisats és afegir una patata per persona.

Cargando
No hay anuncios

Afegiu-les a la cassola i rectifiqueu-ho tot plegat de sal.

Passats els quaranta minuts de cocció, aboqueu-hi la xocolata i un got més d'aigua per acabar de coure-ho durant uns 10 o 12 minuts més. Rectifiqueu-ho de sal.

Bon profit!