Com cuinar els millors pèsols amb ou? La recepta de la cuinera Carme Ruscalleda
La xef de l'Hotel Mandarin Barcelona revela com prepara a casa el plat de primavera
La cuinera Carme Ruscalleda, directora gastronòmica de l'Hotel Mandarin Barcelona, explica com preparar a casa una recepta que té com a protagonistes els pèsols i els ous.
Ingredients
Per a 4/5 racions:
1 quilo de pèsols desgranats ben tendres
500 g de ceba tendra picada fina
100 g d’all tendre picat petit
200 g de tomàquet madur ratllat
1 copa de cava
10 ous, preferentment de qualitat “0”
La picada triturada a la batedora
5 brots de julivert
20 ametlles torrades
1 gra d'all
100 ml d'aigua mineral
Un bon raig d’oli d’oliva verge extra
Un rajolí de vinagre
Sal i pebre
Elaboració
En una cassola a la mida del volum que us disposeu a cuinar, poseu a sofregir amb un bon raig d’oli la ceba tendra picada, a foc mitjà durant 10 minuts. Ha de quedar cuita, però no fosca.
Passats els 10 minuts, incorporeu-hi l'all tendre picat i continueu el sofregit a foc mitjà durant 10 minuts més. Salpebreu amb prudència.
Mentrestant, poseu a bullir els ous en una olla amb aigua tèbia, un rajolí de vinagre i un pessic de sal. És important que els ous estiguessin fora de la nevera. Quan arrenqui el bull, controleu que només bulleixi durant 8 minuts per aconseguir uns rovells ben cremosos. Refredeu-los i, tot seguit, peleu-los de les cloves, i reserveu-los partits pel mig.
Al sofregit incorporeu-hi el tomàquet ratllat després dels últims 10 minuts. Salpebreu de nou amb prudència i deixeu-ho coure 10 minuts més. Carme Ruscalleda és del parer d'anar salpebrant el sofregit a cada pas, perquè d'aquesta manera podem controlar la quantitat i no excedir-nos en el final.
Quan faltin cinc minuts perquè s'acabi el sofregit, perfumeu-lo amb una copa de cava, i ara deixeu-lo reduir durant els últims 5 minuts.
Quan la copa de cava ha reduït, és el moment d’afegir els pèsols a la cassola. Salpebreu-los, mescleu-los amb el sofregit i tireu-hi aigua mineral bullent, just que no arribi ni a cobrir-los. Deixeu-los coure a foc mitjà i dins de la cassola durant 5 minuts.
Controleu i decidiu si la cocció dels pèsols ja està a punt, i afegiu a la cassola el triturat que tindreu preparat a la batedora. Mescleu-ho molt bé i aneu incorporant a la cassola els ous cuits, que col·locareu per sobre. Apagueu el foc. Tapeu la cassola durant 1 minut i ja podeu presentar la cassola a taula.
Apèndix de la recepta
La tècnica de la recepta es pot anar variant. Per exemple, podeu fer-la amb talls de sèpia, o talls de conill, o talls de porc, començant a cuinar, és a dir, a marcar-sofregit el producte triat i continuar amb el sofregit pas a pas.
Bon profit!