El pastisser de La Puntual de Girona explica que el 23 de juny començaran a la 1 de la matinada a fer-ne per tenir-les totes preparades quan obrin a les 8 del matí
Mengem / Receptes21/06/2021

Joan Pujades: “A les coques de Sant Joan hi posem només fruita fresca, cireres o albercocs”

La Puntual prepara tres tipus de coques: la de crema, la de fruita i la que anomena extra, que és amb fruita i crema. I la fan d’una única mida, d’un quilo i tres-cents grams.

Què té de diferent la coca de Sant Joan respecte de les altres coques que feu la resta de l'any?

— La massa de brioix de la coca de Sant Joan és més lleugera, a més hi posem per sobre fruita fresca, que la comprem a una veïna de la pastisseria que té parada al mercat.

Cargando
No hay anuncios

Quina fruita?

— Cireres i albercocs.

Cargando
No hay anuncios

 Els confiteu?

— Sí, però ho fem tot nosaltres. Primer fem un xarop, amb aigua, sucre i llimones espremudes. Un cop bullit i fred, hi posem a dins les fruites naturals. Les cireres, tallades per la meitat i sense pinyol, hi reposaran dos dies sencers, mentre que els albercocs tres. Aquesta preparació la fem els dies previs al 23, perquè llavors la fruita ja s'ha d’haver macerat, i ha d’estar a punt perquè la fem servir.

Cargando
No hay anuncios

Torno a la massa de brioix. Com la prepareu?

— Amb massa mare de brioix. De vegades em pregunten que expliqui exactament com es fa la massa mare, i jo responc que és molt difícil fer-ho a casa, perquè les massa mare s’han de refrescar diàriament, i anem tots molt atabalats per pensar-hi quan som a casa i cal dedicar-hi temps.

Cargando
No hay anuncios

 Explica’m com serà el 23 de juny a l’obrador?

— Haurem començat a la 1 de la matinada. Som catorze persones a l’obrador, que ens distribuïm la feina per torns. Jo hi entraré a les 3.30 h, i m’encarregaré de posar els fruits secs per damunt de les coques. És a dir, hi posaré els pinyons, que són del país, els festucs i l’ametlla de palet. A les 6.30 h hi entrarà l’últim torn. A les 8.00 estaran preparades per començar a vendre-les.

Cargando
No hay anuncios

 Fer previsions de venda aquest any és difícil?

— Sí, però ens hem atrevit a calcular que podríem vendre’n un 10% més respecte a l’any passat, que al final va ser un Sant Joan bo, malgrat la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

 Per acabar, quina és la novetat de les vostres coques de Sant Joan respecte a les de l’any passat?

— Enguany vendrem nata fresca, en un pot biodegradable, per a qui vulgui farcir-la al moment. Com que la nata és molt delicada, i sobretot amb aquestes calors, i les coques de Sant Joan s’acostumen a desar fora de la nevera, preferim vendre la nata a part, perquè es mantingui a la nevera fins a l’últim moment.

Cargando
No hay anuncios

 La història de La Puntual

La pastisseria i fleca La Puntual va obrir portes per primera vegada fa quatre anys. “Tant el meu soci, l’Albert, com jo teníem quaranta anys, ens havíem dedicat a altres oficis diferents”, diu el Joan. Tots dos es van conèixer a l’Escola d’Hostaleria Sant Narcís de Girona i, després de la formació i les pràctiques, es van decidir a emprendre el negoci propi.

Cargando
No hay anuncios