BarcelonaÒscar Teixidó és el responsable de cuina del Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT - Universitat de Barcelona. El CETT integra cicles formatius, graus de turisme, el grau de ciències culinàries i gastronòmiques de Catalunya i també màsters i postgraus en turisme.
Ingredients per a 1 coca de Sant Joan (350 grams)
170 g de farina de força
30 g de sucre blanc
100 g de mantega Cadí DOP
3 g de sal
12 g de mel
4 ous
75 cl de llet sencera
12 cl de moscatell
12 cl d'anís dolç
8 g de llevat de forner
Fruites confitades segons el gust (comprades)
Sucre llustre (segons el gust)
D'una banda, barregeu els ingredients sòlids: la farina, la sal, el sucre i el llevat. De l'altra, barregeu els líquids: la mel, els ous, la llet, el moscatell i l'anís.
Després ajunteu les dues barreges i afegiu-hi la mantega Cadí temperada, és a dir, a temperatura ambient.
Amasseu bé la massa. Podeu afegir-hi farina si trobeu que queda massa enganxosa a les mans.
Deixeu-la reposar amb un drap a sobre fins que es dobli el volum de la massa.
Després estireu-la i doneu-hi forma de coca.
Col·loqueu-la sobre una safata per anar al forn, amb un paper sulfurat. La massa ha de tornar a reposar fins que torni a doblar el volum. Poseu-hi la fruita confitada per sobre.
Un cop fermentada, pinteu-la amb un ou prèviament batut i amb un pensament de sucre per sobre. Ara és el moment de posar-la al forn durant 15 minuts a 230 ºC.
A fora del forn, feu-hi el toc final: sucre llustre, tamisat amb un colador.
Apunts: com més aromàtica feu la massa brioix, més gust tindrà. Així doncs, si voleu hi podeu posar pell de taronja ratllada, espècies o altres licors.
La curiositat: la mel, a més de la dolçor, aportarà melositat a la recepta.
Bon Sant Joan!