Gastronomia i ficció

La cuinera (real) de 'Nada' explica els secrets del rodatge i la recepta de la milanesa que apareix a la sèrie

Per a la ficció de Disney+ era molt important que els plats arribessin calents a taula al moment de gravar

La milanesa, probablement el plat més estimat pels argentins i del qual va fer bandera l’exjugador del FC Barcelona Leo Messi quan tenia el restaurant Bellavista del Jardín del Norte, al carrer Enric Granados de Barcelona, es prepara amb llom de vedella, i ningú no havia suggerit de fer-la amb cap altra part de carn. Ara bé, hi ha un personatge de ficció, crític de gastronomia, que sosté que la milanesa s’ha de fer amb filet (situat sota el llom). I se’n surt tan bé que fins i tot l’actor Robert De Niro li aplaudeix la gosadia. Aquesta i moltes d'altres, perquè l'amistat que comparteixen fa que un i altre s'entenguin molt bé.

Qui és l’inventor de la nova recepta del plat consagrat argentí? És Manuel Tamayo Prats (representat per l’actor Luis Brandoni), que a la sèrie Nada el fa cuinar una vegada i una altra, amb precisió, fins que està cuinat a la perfecció o amb la perfecció que ell desitja. Darrere de les càmeres de la sèrie que es pot veure a la plataforma Disney+, hi ha la cuinera Narda Lepes, que assegura que tots els plats que apareixen a la sèrie “es cuinaven de veritat i es portaven davant de les càmeres calents, fumejant, perquè fins i tot el fum d’escalfor fos protagonista de l'acció”. Ho explica en una entrevista per a l'Ara Mengem mentre relata que la sèrie de quatre capítols ha comptat amb un pressupost alt per culpa (o gràcies) al fet que la gastronomia, les receptes, els ingredients, hi són tan presents. “Per començar, hi ha la despesa elèctrica, que és elevada, i els cuiners érem els primers que començàvem els rodatges perquè sense els plats fets no es podien gravar les escenes”, diu Lepes. Esclar, els plats no sempre sortien bé a la primera, així que la cuinera afirma que, per aquesta qüestió, o perquè els plats havien de ser acabats de fer perquè es mostressin amb tot el seu realisme a càmera, la sèrie no ha estat fàcil de rodar. “Les receptes no es cuinen de pressa, cosa que va implicar llargues hores de rodatge”.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la famosa milanesa de la sèrie Nada, Lepes afirma que a l'Argentina es pot menjar tant en una versió molt econòmica com en una de cara. “La que surt a Nada és excèntrica perquè el personatge ho és, perquè ho vam triar així per definir el personatge”. "Al mateix temps la milanesa és real, i tal com explico la recepta, funciona, així que es pot fer a casa" [vegeu-la a baix].

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, la recepta més heroica de la sèrie és el Wellington, del qual van arribar a fer fins a setanta versions diferents, i sempre treballant perquè arribés calent davant la càmera. “El protagonista creu que no sap fer res, perquè mai no havia anat a comprar, perquè no es parlava amb la filla, però després és capaç d’explicar receptes laborioses com les que relata a les assistents que treballen a casa seva", explica Lepes.

Per acabar, el plat que commou el protagonista no es basa en una recepta seva, sinó que pertany a l’última assistenta que contracta a casa seva, l'Antonia, arribada del Paraguai, que cuina una delícia amb dos ingredients que troba a la cuina de Manuel Tamayo. “Es tracta de la sopa vori-vori, que prepara amb una mica de farina de blat de moro i de pollastre, i que fa que l'Antonia se senti com a casa seva”, diu la cuinera Narda Lepes, que afegeix que l’actor Robert De Niro es va quedar més temps del que li tocava per rodar la sèrie, que va tastar també els plats i que en la vida real també és amic de l’actor Luis Brandoni, tal com reflecteix la sèrie que ha captivat els amants de la bona cuina i de les bones històries de ficció.

Cargando
No hay anuncios

La milanesa de 'Nada'

Ingredients

  • 1 llom
  • 2 kg de pa ratllat
  • 5 grans d'all
  • 80 g de julivert
  • 20 g de sal
  • 3 g de pebre negre
  • 8 ous
  • 20 g de mostassa de Dijon
  • 3 litres d'oli de gira-sol
  • 1 llimona
Cargando
No hay anuncios

Elaboració

  1. Netegeu el llom, talleu-ne el cap i la cua. Només en fareu servir la part central.
  2. Feu un cop longitudinal al centre del llom i obriu-lo en forma de llibre.
  3. Colpegeu-ho perquè tota la superfície quedi semblant. Reserveu-ho.
  4. Piqueu l'all i el julivert. Un cop estiguin ben picats, incorporeu-hi el pa ratllat.
  5. Reserveu-ho tot en un plat pla.
  6. En un bol feu la barreja de l'ou, la sal, el pebre i la mostassa de Dijon. Barregeu-ho bé. Reserveu-ho.
  7. Un cop ho teniu tot preparat, passeu la milanesa pel pa ratllat (que té l'all i el julivert).
  8. Colpegeu bé amb el palmell de la mà pels dos costats.
  9. Tot seguit passeu la carn per la barreja de l'ou, i torneu-la a passar pel plat pla, on hi ha el pa ratllat. Reserveu-ho.
  10. Tireu oli en una paella gran i, un cop estigui calent, fregiu-hi la milanesa.
  11. Talleu la llimona per la meitat i fiqueu-la dins d'una gasa de cuina, que retindrà les llavors del cítric, perquè no caiguin al plat.
  12. Retireu la milanesa de la paella, disposeu-la en una paella juntament amb les llimones, embolicades en la gasa de cuina, que podreu agafar per anar-hi esprement el suc.