Cursos al mercat
Mengem 19/05/2023

Tastos de sake perquè us enamoreu més del Japó des de la Boqueria

El Mercat de la Boqueria, Casa Àsia i Comer Japonés oferiran un cicle per donar a conèixer aquesta beguda i les seves varietats

2 min
Tres persones brindant amb sake.

Barcelona¿Sabeu que hi ha sakes que mariden perfectament amb el formatge? O amb embotit? ¿Que n'hi ha de secs, o de dolços, o d'infusionats amb fruita per prendre d'aperitiu o després d'un àpat? El món del sake és vastíssim i un gran desconegut a casa nostra. Per això el Mercat de la Boqueria, Casa Àsia i Comer Japonés han unit esforços per preparar set tastos de sake per aprendre'n més o per descobrir aquesta beguda, que al Japó té un valor que va més enllà de l'estrictament gastronòmic.

L'encarregat de fer aquests tastos és Roger Ortuño, sommelier de sake, autor del llibre OISHII - Diccionario ilustrado de gastronomía japonesa (Satori Ediciones) i CEO de Comer Japonés. Ortuño ha estat condecorat en tres ocasions pel govern nipó com a reconeixement de la seva tasca de difusió de la cultura japonesa. I ha fet tastos de sakes en ambaixades arreu del món. Ara, no cal que sigueu diplomàtics, podeu participar en un dels tastos temàtics al Mercat de la Boqueria reservant la vostra plaça (n'hi ha 24 per tast) a la web d'Atrápalo (el preu per cada sessió serà de 25 euros). Comencen aquest dissabte i hi haurà un tast cada mes fins al desembre.

Set tastos temàtics

Hi ha persones que pensen que el sake té una alta gradació alcohòlica i d'altres que no els agrada perquè n'han tastat de baixa qualitat. Tots aquests mites seran desmuntats o matisats per Roger Ortuño al llarg de set sessions. Ortuño avisa que la primera cosa que cal tenir present és que el sake "no és un licor, no és un destil·lat": "És una beguda fermentada, equiparable al vi, a la cervesa o a la sidra. Està fet a partir de l'arròs, aigua i el fong koji, que transforma el midó i el sucre. Com passa amb el vi, si n'has tastat un de tetrabric del supermercat, pot ser que pensis que no t'agrada".

Diversos sakes per fer un tast.

El món del sake és tan divers, i hi ha tantes variables, que cada sessió estarà dedicada a un aspecte. En algunes (no en totes), i aprofitant que es faran al Mercat de la Boqueria, també hi haurà alguna cosa per picar per comprovar que marida perfectament amb ingredients de la nostra gastronomia. La primera sessió es dedicarà als sakes aromàtics, i podreu buscar les notes de tast. Algunes us sorprendran. El segon tast es destinarà a diferenciar entre els secs i els dolços, unes característiques que al Japó mesuren amb una mena de sakímetre. La tercera estarà dedicada als licors fets amb base de sake. Estan infusionats amb albercoc, yuzu o espècies. La quarta, als sakes tèrbols, d'aspecte lletós. Si us agraden els vins envellits tipus xerès o Palo Cortado, potser també us interessarà la cinquena sessió, en què es tastaran sakes envellits de color daurat. La sisena sessió serà un recorregut per les regions del Japó. Al nord són més secs, per la varietat d'arròs que s'utilitza. I al sud, més càlid, tenen un altre perfil de sabor. L'última sessió, que serà al desembre, està dedicada a sakes per brindar i per maridar amb el menú nadalenc. Recordeu que al Japó, es brinda dient: "Kanpai!"

Dates dels tastos i enllaços per reservar l'activitat:
stats