Premis

Un formatge tou amb llet d’ovella i fet a Navàs és el millor de Catalunya

El Tou del Mujal està fet per la formatgera Lourdes Casas a la població de Navàs

VicEl Tou del Mujal està fet amb llet d’ovella, té un mes de maduració, i s’ha convertit des d’avui en el millor de Catalunya. “Els formatges tous no són fàcils d’elaborar perquè els has d’anar girant i rentant cada dia”, afirmaven els elaboradors Martí Just i Lourdes Casas a la parada de la Fira Lactium de Vic, al parc Jaume Balmes, on han recollit el premi.

Amb un preu de tretze euros, el Tou del Mujal porta aquest nom perquè és de pasta tendra i perquè la població on viuen els elaboradors és Mujal, un poble rural de cinquanta habitants que depèn de la població de Navàs. “Devem tenir la formatgeria més petita de Catalunya, perquè és als baixos de casa i té vint-i-cinc metres quadrats; nosaltres vivim al pis de dalt”, explicava el Martí. Des que el jurat, juntament amb la directora de la Fira Lactium, Isabel Tutusaus, havia donat a conèixer el premi, la parada dels elaboradors s’havia omplert de gom a gom. Tothom volia tastar aquell formatge premiat. Per assaborir-lo només calia un tros de pa amb oli d’oliva extra verge. “No recomano res més, amb una mica de pa o senzillament menjar-lo sol”, afirmava Martí Just. Al cap d'una hora, la formatgeria havia esgotat tots els formatges que havia portat perquè es venguessin durant els dos dies de fira, que acaba demà diumenge.

Cargando
No hay anuncios

La formatgeria Cal Músic va començar el 2018 després que la Lourdes Casas pengés els hàbits com a treballadora al departament de recursos humans d’una empresa. “Jo feia vins, i encara en faig –es diuen La Diferenta (DO Pla de Bages)– i tots dos sentíem passió pels formatges, així que la vaig animar perquè s’hi dediqués”, recorda Just, que afegeix que, amb la passió, també hi ha afegit formació, i tant és així que el mateix any que van començar ja van aconseguir premis a la Fira Lactium. L’any passat en van aconseguir un altre, pel de vaca. I és que elaboren formatges amb tres tipus de llet –d'ovella, cabra i vaca–, que no provenen de ramats propis, sinó que adquireixen a ramaders de proximitat, “i sempre buscant la qualitat”, diu Martí Just.

Cargando
No hay anuncios

La sal del salí prehistòric de Solsona

El formatge Tou del Mujal, el millor formatge de Catalunya a partir d’avui, està fet amb ferments lactis, quall i una sal que els elaboradors destaquen, una sal provinent d’un salí de Solsona que és d’origen prehistòric.

Cargando
No hay anuncios

La fira Lactium ha arribat a la dissetena edició amb l'objectiu de difondre els formatges catalans, augmentar-ne la visibilitat i també atorgar valor als ramaders i als elaboradors. La seva impulsora, Isabel Tutusaus, aquest any ha distribuït els tastos amb el jurat al llarg de nou dates, que van començar el mes d'abril. Els formatges que el jurat ha tastat són de pasta tova, dura i quallades àcides de totes les llets existents a Catalunya: cabra, vaca, ovella i búfala. Entre aquests també hi han participat formatges amb crostes rentades, raspallades o florides, i també els formatges blaus (que Isabel Tutusaus considera que estan consolidats) i tupins.

Al parc Jaume Balmes de Vic, on té lloc la fira Lactium, el jurat ha fet saber quin era el millor formatge de Catalunya amb una fórmula simbòlica i gràfica: tirar-hi monedes d'or a sobre.

Cargando
No hay anuncios

Altres premis

  • Recuit Pauet, Lactis Pauet
  • Recuit de cabra, Granja Armengol
  • Cendrat, de la formatgeria La Gavarresa
  • Toscat, de la formatgeria L’Aubreda
  • Carrat, de la formatgeria Bauma
  • Campanes, de la formatgeria El Miracle
  • Galany, de la formatgeria La Balda
  • El Pla, de la formatgeria Mas Alba
  • El Ferrer, de la formatgeria Cal Músic
  • Saüll, de la formatgeria La Xiquella
  • Gran Pep, de la formatgeria Sant Gil d’Albió
  • Fregat, de la formatgeria Casa Mateu
  • El Claustre, de la formatgeria El Miracle
  • Ros Reserva, de la formatgeria Can Pujol
  • Garrotxa, de la formatgeria Mas Rovira
  • Blau d’Osona, de la formatgeria El Molí de la Llavina
  • Tupí Molí de Ger, de la formatgeria Molí de Ger