Mengem12/05/2018

Faves ofegades

T. Gilbert / A. Om / Júlia Pujol
i T. Gilbert / A. Om / Júlia Pujol

BARCELONAValentí Mongay és el cuiner del restaurant La Salseta de Sitges, que dirigeix amb el seu germà Toni Mongay. A La Salseta es poden menjar plats de productes de temporada, km 0 i ecològics. També opta pel receptari de la cuina catalana. Receptes gravades a l’espai Cuina Canela Fina.

Cargando
No hay anuncios

Per a 4 persones

4 quilos de faves

Cargando
No hay anuncios

3 llenques de cansalada viada ibèrica

2 cebes tendres

Cargando
No hay anuncios

10 alls tendres

Botifarra negra o bull negre (la quantitat, segons el vostre gust)

Cargando
No hay anuncios

Fulles de menta (segons el vostre gust)

Oli d’oliva extra verge

Cargando
No hay anuncios

Sal

Sucre

Cargando
No hay anuncios

Partiu les beines de les faves per la meitat i aneu-les desgranant.

Després comenceu a preparar els ingredients amb què fareu un sofregit. Primer, peleu les cebes tendres. Han de quedar tallades a dauets petits. Continueu tallant els alls tendres i després la cansalada viada.

Cargando
No hay anuncios

Talleu a trossos la botifarra negra i reserveu-la.

En una olla gran, poseu-hi un raig d’oli d’oliva extra verge. Sofregiu-hi la cansalada i tot seguit les cebes i els alls tendres que teníeu tallats. Remeneu-ho tot junt fins que l’all i la ceba quedin una mica transparents. No cal gaire estona de sofregit, perquè amb la cocció de les faves s'acabaran de coure.

Cargando
No hay anuncios

Quan vegeu que la ceba i l’all estiguin transparents, aboqueu-hi les faves, i també un polsim de sal i un altre de sucre. Poseu-hi també les fulles de menta i torneu-ho a remenar tot junt. Perquè s’acabin de coure tots els ingredients, abaixeu el foc i col·loqueu a sobre de l’olla on teniu tots els ingredients una altra olla amb aigua. D’aquesta manera les faves es cuinaran amb el seu propi vapor.

És molt important que aneu remenant-ho, per comprovar que no s’enganxin els ingredients a la cassola.

En l’últim moment de la cocció de les faves apagueu el foc i poseu-hi la botifarra negra durant dos minuts. La botifarra no s’ha de desfer.

Una manera de comprovar que les faves estan cuites és tastar-ne una de les més grosses. Si és tendra, està cuita. Un altre senyal que les faves estaran fetes és comprovar-ne el color, perquè durant la cocció s’enfosqueixen.

Ja podeu emplatar-les. Bon profit!

Les curiositats

  • Les faves estan ofegades perquè s’han cuinat amb la seva pròpia aigua, la que desprèn la fava durant la cocció.
  • Podeu preparar la mateixa recepta, pas a pas, amb pèsols en comptes de faves.