Gastronomia

El cuiner Fermí Puig rebrà al Trufforum Vic el títol pòstum d’Ambaixador d’Honor de la Tòfona

D’entrada gratuïta, el recinte firal El Sucre de Vic acollirà l'esdeveniment el 8 i el 9 de febrer

El Trufforum Vic (8 i 9 de febrer al recinte firal El Sucre de Vic) arriba a la setena edició amb un programa ambiciós que combina el mercat i la cuina de la tòfona negra (Tuber melanosporum) amb concursos i premis. De guardons justament n’hi haurà de ben importants: per començar, l’enyorat Fermí Puig rebrà el títol pòstum d’Ambaixador d’Honor de la Tòfona. La família del cuiner nascut a Granollers es dedicava a la comercialització de la tòfona, i de sempre la relació del cuiner amb el fong preuat de la cuina catalana va ser molt estreta. Per continuar, la cap de sala Anna Orte, una de les grans professionals de casa nostra, del restaurant Nandu Jubany de Calldetenes i parella del cuiner Nandu Jubany, rebrà la Tòfona d’Or. El cuiner Martín Berasategui, dels restaurants Lasarte i Oria (dins Monument Hotel a Barcelona), es convertirà en l’Ambaixador d’Honor del 2025, i la novetat més important serà que per primera vegada un aliment amb tòfona es convertirà en el millor producte trufat de Catalunya. "L’objectiu d’aquest premi és assenyalar quin és el millor i difondre'l", va afirmar el director del Trufforum Vic 2025 i tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Daniel Oliach, que ho va explicar al costat de Josep Puigdollers, president de la Llotja de Contractació i Mercat de Vic, i de la directora general de Boscos i Gestió del Medi de la Generalitat, Sandra Torras.

Aquest any és un dels bons per a la tòfona, perquè aquesta temporada, tant de silvestre com de cultiu, "n’hi ha molta" i "el seu preu és més econòmic", com va confirmar ahir el cuiner Nandu Jubany en la presentació del Trufforum Vic, que va tenir lloc a la Llotja de Barcelona. Així doncs, any de bona collita del fong més preuat de la cuina catalana (i també de la italiana i francesa), que es podrà adquirir al mateix Trufforum Vic, on el mercat de tòfona i de productes trufats és una de les activitats més tradicionals. Amb preus concrets, el director del Trufforum indica que el preu mitjà pagat al productor per una tòfona de primera categoria vorejarà els 300 i els 400 euros, mentre que per al consumidor serà d'entre 700 i 800 euros per quilo de tòfona. És clar que aquests preus fan referència a la tòfona de la categoria més alta.

Cargando
No hay anuncios

Nandu Jubany i Marc Gascons, tàndem cuiner

A l’Aula de la Tòfona i la cuina de la tòfona hi haurà un tàndem de luxe, els cuiners Nandu Jubany i Marc Gascons, del restaurant Els Tinars, cuinaran plats davant dels assistents, que després es repartiran perquè es tastin (en aquest cas, l’entrada és de 5 euros). Entre altres cuiners que passaran per l’Aula de la Tòfona hi haurà Ferran Pont (Quinze Ous, Les Preses), que combinarà caça i tòfona.

Cargando
No hay anuncios

Com en les últimes edicions del Trufforum, l’escriptora Empar Moliner protagonitzarà amb un cuiner un dels maridatges més esperats. Aquest any serà amb el cuiner Quim Casellas, del restaurant Casamar, a Llafranc. Moliner explicarà com els escumosos combinen amb els plats amb tòfona; els que cuinarà, esclar, Quim Casellas.

Per acabar, durant tot el dissabte, els tastos de plats amb tòfona es podran fer a l’espai de degustació, on els restaurants Can Jubany (Calldetenes), Mas Monells (Sant Bartomeu del Grau) i Malespina (Olot) cuinaran plats salats, que es vendran "a preus populars", explica l’organització. Per la seva banda, Eukarya (Vic), amb el xocolater premiat Lluc Crusellas, serà l’encarregat de la part dolça. I com a colofó final de dissabte a la nit, una altra novetat: la Nit de Tòfona i Música amb Vins del Llegat. Música i plats amb tòfona hi aniran de bracet.